Den perfekte BBQ/Rotisserikylling

Efter 5 forsøg er den her: Opskriften på Den Perfekte BBQ/Rotisserikylling.

Vi havde gæster i weekenden og 3 store øko-kyllinger, fundet i Red Maden-køledisken i Kvickly forsvandt i rivende hast.  Jeg nåede lige at snappe et lår fra gæstefadet til Yngsten inden der blev udsolgt, og fandt efterfølgende heldigvis ud af at han havde for travlt med at soppe i det nys opsatte børnebassin til at kunne spise, og så jeg smagte et par bidder.. Yngsten blev meget glad for et par timer senere at finde ud af at der vankede is til aftensmad.

Rotisserikyllingerne tager 2 dage at lave, men den reelle arbejdstid ligger på omkring en time alt i alt.  Da jeg havde købt kyllinger som var lige på grænsen af udløbsdatoen sprængte jeg dem først og frøs dem efterfølgende ned en 14 dages tid, for så at grille dem på dagen for havefesten og det fungerede fint.  Husk at tø frossent kød op et døgns tid i køleskabet før brug.

Til 3 kyllinger skal der bruges:

ca. 4 l vand
ca 250 g salt
ca 250 g mørkt rørsukker – eller almindeligt hvidt
tørret hvidløg
laurbærblade, friske hvis det kan skaffes

Lav en saltlage af vand, salt og sukker. Tilsæt en håndfuld tørret hvidløg ( frisk hvidløg bliver fimset i smagen af en eller anden grund, så hvis du ikke har tørret er det bedere at undlade det ) og laurbærblade.
Blend saltlagen og krydderierne til salt og sukker er opløst.
Lad kyllingerne sprænge i lagen omkring 12 timer et køligt sted.
Tag kyllingerne op, tør dem grundigt af og læg dem i køleskabet, pakket ind i viskestykker.
Nu skal de tørre et døgn. Skift viskestykkerne en gang undervejs.
Det er bøvlet, men er virkelig det hele værd.

Kyllingerne snøres så stramt med ståltråd. Ståltråd holder godt og der går ikke ild i det, så en af kyllingerne pludselig slipper løs og dypper vingerne i grillkullene.  Trust me, jeg har prøvet et par gange for mange.  Kyllingerne monteres på rotisserispydet, bryst mod bryst.
I foråret overtog vi min mors rotisserisæt fra Weber, det selvsamme sæt som Herren og jeg havde givet hende i geburtstag-gave for 8 år siden og sådan går gode gaver igen. Sættet fungerer upåklageligt, også i sne, slud og -regnvejr.

Kyllingerne skal have omkring en time på max. indirekte varme på grillen. Det plejer at passe med at der skal tændes op med en hel pose kul/briketter.  Vi bruger de billige fra hvorend vi nu handler ind .

De sidste 20-30 minutter af stegetiden pensles der med barbequemarinade efter smag.  Denne gang lavede jeg et mix af østerssauce, soya, en rest fransk sveskemarmelade, honning,  hyldeblomstsirup, ketchup og lidt flydende røg.  Det er ikke så vigtigt hvad man putter i, det vigtigste er at der er masser af sukker til karameliseringen, syre til at balancere sødmen, frugtige smagstoner, salt og umami ( derfor østerssaucen ) i marinaden.
Hvis man vil have den helt klassiske, franske rotisseri-smag er det tilstrækkeligt at pensle med lidt god soya for både kulør og saltning af skindet.

Server´med feks. rosmarinkartofler, en stor grov grøn salat og Kryddermayonaise til, -og så er der sommerfest.

1 reply »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.