De skal fame´ha det hårdt. Citronerne.

For 9 år siden fik vi et yndigt citrontræ forærende. Jeg plejede og pussede om det; gav det fin jord og sørgede for at holde det forholdsvis jævnt fugtigt som de andre potteplanter. Det tabte forbavsende hurtigt bladene, smed alle de uduviklede grønne citroner og blev besat af spind og kryb.  Alle yderlige forsøg med ompotning i muld, gødning og endnu grundigere vanding resulterede i at træet opgav ærved og døde.

For et halvt år siden skulle jeg så bruge et par citronblomster til regi til billeder af citronsorbet til HjemIs.  I Føtex fandt jeg et vind og skævt træ med kun to grene på, som blev ribbet for blomster og friske skud og efterfølgende blev glemt i en støvet vindueskarm vinteren over.  Det kvitterede med lige omkring nytår at sætte en masse nye blomster, skyde fine nye skud og modne de par citroner, som jeg havde ladet sidde.

På nettet og læse..  Citroner er hysse, masokistiske madammer, som vil have det Just So. De hader at få for meget vand.  Når de VIL have vand skal det dælandulme være tempereret således at det har rumtemperatur og de ikke får kolde rødder. -Det er således heller ikke tilrådeligt at sætte dem på en kold marmorkarm i en ellers varm stue når de skal vinteropbevares.
De kan åbenbart på den anden side også lide at have det hårdt, rent jordmæssigt. På nettet bliver man rådet til at købe speciel citronjord for at få primadonnaerne til at trives, men jeg nægter konsekvent at betale flere hundrede kroner for en pose såkaldt citronjord, når jeg ved at det eneste der er i, er en efterligning af den jord der findes sydpå.  En opskrift på hjemmelavet citronjord var ikke til at opdrive nogen steder.

Så jeg prøvede at forestille mig hvordan jorden sydpå, hvor der vokser citroner, ser ud om sommeren: rødligt, uigennemtrængeligt, cementhårdt og leragtigt med en masse småsten.  Prøvede at efterligne med tung lerjord blandet op med træflis og et par skefulde grus samt lidt kompost fra genbrugspladsen. Ca i forholdet 3:2:1:1/2.

Det ligner noget der er løgn, og er stenhårdt.

2 måneder senere er resultatet dette:

Træet står på terassen i fuld sol, bliver blæst ordenligt igennem og udelukkende vandet når jeg ikke kan holde til at se på tørken mere.

Om idylen varer ved vil kun tiden vise.

PS. Opskriften på jorden er IKKE funderet på nogen form for professionel ekspertise, og jeg aner ikke om det virker, det er kun et forsøg.

 

Categories: Haven, Sommer

Tagged as: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.