Basilikum i vindueskarmen

Mængder af basilikum uden et drivhus

Mængder af basilikum uden et drivhus

Jeg ville gerne have et drivhus. Og så måske ikke alligevel.

Kan ikke helt overskue konsekvensen af, at have et glashus stående i vores have. Heftig drengeleg, bolde og SFOens klatrestativ stående lige på den anden side af rækværket, klods op af et æbletræ, som leverer herlige mængde af kasteskyts til ivrige børnehænder..

Derfor ville jeg nu gerne have rå mængder basilikum. Det er bare nemmest at få i et drivhus, siger erfaringen.  Første år jeg forsøgte med basilikum, blev den sået i krukker sammen med tomater på terassen.  Resultatet var mildest talt pjevset, ikke værd at tale mere om.

Næste år blev den sået, priklet ud, passet og plejet indenfor og til sidst plantet ud under vores frilandstomater op af et sydvendt rionet,- og visnede og forsvandt i løbet af to uger.

I ÅR skal det være løgn.  På nettet og læse, læse.

Basilikum kan lide læ, vand, varme og sol. I den rækkefølge.

Læ kombineret med sol findes ikke i vores have, så basilikummen måtte være indenfor. Men hvordan.. Hver gang jeg har købt baslikum i potter fra supermarkedet er den gået til inden en uge.

Løsningen er enkel:

Den basilikum man køber i potter står alt for tæt, planterne kæmper på livet løs for at overleve, der er bare ikke nok plads til at de kan udvikle ordentlige rødder og få tilstrækkelig næring. Derfor går den ofte til så snart man har klippet af den en enkelt gang.

Så der blev indkøbt en billig hvid altankasse, en pose pottemuld af den billigste, og to potter økobasilikum i Netto.

Forsigtigt, forsigtigt kan man skille de enkle småplanter fra hinanden – gennemvand potten først, så går det nemmere – og derefter plante dem ud med en 5-6 cm imellem i en ordentlig størelse potte.

Klip brutalt toppen af dem over et “grenpar” og giv dem fred.  Tre uger efter ser de ud som billedet i toppen.  Smagen ændres markant og bliver kraftigere når planterne har plads til at vokse ordentligt.  Des mere der klippes, des mere busker de sig. Blot er det vigtigt at huske det med at klippe over et grenpar, hvor der sidder nye, fine blade til at tage over.

Hvordan-man-klipper-basilikum1

Nye, fine blade er klar til at tage over når toppen er kappet af og spist.

Hvordan-man-klipper-basilikum2

Ugen efter basilikummen har fået toppen kappet af.

To uger senere. Snart klar til at blive klippet igen.

To uger senere. Snart klar til at blive klippet igen.

Til vinter køber jeg en plantepære og så skal vi forhåbentlig have basilikum der smager som i Italien på vitello Tonnato´en til julefrokosten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s