Kirsebærrom, kirsebær-balsamico og kirsebærmarmelade med mynte

Kirsebærgrappa_marmelade_rom_balsamico

Da vi flyttede ind i Stærekassen for fire år siden, stod der i haven et gammelt, på langs flækket og 7 meter højt kirsebærtræ. Halvdelen af stammen er nærmest væk, kun to store grene stikker krogede ud fra den ene side af hovedstammen.  Grenene er sat til med lav, og der vokser stor svamp af en slags på træet, lige der hvor det i sin tid er flækket.
Humm… “Vi skal fælde det træ inden det falder fra hinanden oveni hovederne på ungerne” blev vi enige om.  Fire år senere står det stadig. Og blomstrer og giver læssevis af frugter.  I år vil jeg lave udover marmelade og grappa også lave kirsebærrom og kirsebærbalsamico.

Kirsebærrom:

I en krukke hældes 1 fl billig mørk rom, 1 dl rørsukker, kirsebær i til det hele er ved at briste.  Det skal trække en måneds tid, sigte og så flække kernerne og tilbage i rommen.Jeg har en ide´om at det med at flække kernerne vil give en lidt marcipanagtig aroma til rommen.. Må have læst et sted at det virker, for umiddelbart skulle man tænke at kernerne blot vil give en masse bitterstoffer.
Det kommer an på en prøve. I kælderen med dem!
Nu bliver der lavet to portioner, en med flækkede kerner, og en hvor bærene får lov til at blive i rommen til den bliver taget op fra kælderen til jul.

Julepynt af lakridskonfekt

 Kirsebærbalsamico:

3 flasker balsamico, sukker og kirsebær til krukken er fyldt.  Smag på balsamicoen: nogen er sure som h.. andre søde og venlige.  De sure eddiker skal reduceres lidt med sukker.  Vel omkring 2 dl sukker til tre flasker. Lad det simre stille i en bredmundet gryde til der er fordampet ca. 1/3 eller så.  Smag om det er godt.
Hæld balsamicoen over kirsebær og lad det trække et par måneder inden du sigter.Eddiken smager skønt på salater, dryppet over stegt fisk og bagte rodfrugter.
Kirsebærene der har trukket i eddiken kan udstenes, koges op med mere sukker og efterfølgende bruges som en slags chutney til hårde oste eller i en Chevresalat.

Kirsebærgrappa.

Aldi havde sat en flaske Grappa lavet på Chardonay med til 50 kroner, og flasken røg i kurven.  Egentlig bryder jeg mig ikke meget om Grappa ( det har noget med en tur til Rom for mange år siden at gøre.. ), men jeg syntes det kunne være sjovt at se hvad flækkede kirsebærsten ville gøre for spiritusen.  Mon der kommer den eftertragtede smag af bittermandel/mandel ?
2 dl flækkede sten til en flaske Grappa.  I kælderen et par måneder, så skal den smages.

Kirsebærmarmelade med lime og mynte

Svigermor tog Das Marmeladenbuch med hjem fra forrige Operatur til Tyskland, bemærk forfatterindens efternavn: Wirzigmann..
Resten af kirsebærhøsten blev lavet til Kirsebærmarmelade, frit efter Das Marmeladenbuch.
Udsten kirsebær, og mål 700g af. Disse vendes med 500-600g sukker og reven skal samt saft af en lime.  Lad stå og trække et par timer.
Kog kirsebærene op i en bredmundet gryde og lad det spilkoge 5-10 min.
Så tilsættes hakkede mynteblade efter smag ( de kommer til at smage meget igennem ). Da vi har unger, som ikke er heelt vilde med alt for store klumper i deres marmelade, fik den en tur med stavblenderen inden det hele kom på skoldede, atamonskyllede glas.

Kirsebærmarmelademad

Sensommernostalgi på glas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.