Porchetta med somerspidskål og nye løg.

Mørbrad i gremolata i svineslag.

Mørbrad i gremolata i svineslag.

Nu er det vel nærmest passe´ at lave porchetta, men der kom en ide´, der skulle prøves.

Porchetta fyldt med svinemørbrad i Gremolata.

Som sædvanligt måtte prøve-tilberedningen laves nærmest i samme åndedrag som tanken materialiserede sig, og jeg måtte tage til takke med et slag på 1,5 kg fra et af de lokale supermarkeder..

Fedtet var slattent, og slaget tyndt som jeg ved ikke hvad.  Det fremgår vist af billedet.

Næste gang køber jeg et ordentligt slag fra Steensgaard.

Tjeck denne porchetta, som jeg fotograferede for dem i foråret:

Smuk, økologisk Porchetta fra en glad gris.

Smuk, økologisk Porchetta fra en glad gris fra Steensgaard.

Tilbage til opskriften.

Gremolata er en Italiensk krydderblanding bestående af masser af persille, revet citronskal, hvidløg.

En svinemørbrad blev badet i gremolata samt en hel del salt, sukker og peber.

Snør porchettaen, monter´ den på rotisseri-spydet og lad den hvile mindst et par timer på et viskestykke eller allerbedst hængende i frisk luft på grillen uden der er tændt op.  Den væsker en del.

Tør porchettaen af med køkkenrulle.

Våd svær bliver aldrig sprød, så det er fornuftigt at være meget grundig her.

Porchetta-på-spyd-rå

Porchettaen blev grillet to timer på indirekte varme.

Jeg havde tændt alt for hårdt op, temperaturen kom ikke under 180 grader på noget tidspunkt.

Porchetta-på-spyd

Den ser fin ud, og spydet fra Weber fungerede igen upåklageligt.

Lyse sarte og søde grøntsager.

Lyse sarte og søde grøntsager.

Sommer betyder sprøde spidskål, nye søde løg, trille-ærter og gulerødder der bare smager af helt vildt meget.

Fælles for dem alle er at de smager allerbedst med den mest enkle tilberedning: smørdampet i en gryde med lige dele sukker og salt, samt en smule vand .

Først varmes en ordentlig smørklat i en tung gryde.

Ovenpå placeres hele eller halve gulerødder i gryden, derpå kvarte løg med lidt af toppen siddende på og øverst kvarte spidskål.  Smid salt og sukker efterfulgt af en god slat vand ned til grøntsagerne og top af med smørklatter på spidskålen.

Tætsluttende låg på og lad det simre 10-15 minutter – uden at du løfter låget.

Tjeck så om løg og gulerødder er møre.

Når de er næsten færdige skrues der helt op for blusset og grøntsagerne vendes sammen til væsken er kogt ind og har glaceret grøntsagerne.

Hver sommer laver jeg dette tilbehør, med få variationer til al slags grillmad.

Når der kommer friske danske majskolber er de lækre at afkerne og dampe med lige under spidskålen.

På det tidspunkt er sommerhvidkålen lækker og billig og kan bruges istedetfor spidskål.

En ordentlig gang Krydderurtemayo er lækkert til grøntagerne og kød.

Kød igen:

Porchetta fyldt med svinemørbrad i Gremolata

Porchetta fyldt med svinemørbrad i Gremolata.

Resultatet af Porchetta-prøvningen var fin nok, men ikke Wow.

Næste gang skal temperaturen ned til 140 grader i Weberen.

Porchettaen skal være af en ordentlig opfedet gris, med et godt lag fedt og kød.

Og så tror jeg den er der.

Opfølgning følger.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s