Varmrøget laks i salat.

Varmrøget-laks-tallerken2

Ungerne er forholdsvis kræsne : tomater, ost, æg og avocado er absolutte no-go´s, hvilket emmelig ubelejliget, da de sidstnævnte er rigtig gode kilder til sunde fedtsyrer.  Heldigvis ELSKER de dog begge koldrøget laks -underligt nok.

Jeg koldrøger laks til festlige lejligheder og den forsvinder altid med lynets hast. Allerhelst bliver fisken nappet og fortæret direkte fra fadet i køkkenet inden det når ind til gæsterne..

I torsdags havde fiskemanden superfine laksesider til en billig penge og der røg en med hjem.  Koldrøget laks tager en tre-fire dage at lave og er ikke noget man begynder på en torsdag aften når ungerne er sultne, så jeg besluttede mig for at prøve varmrøgning på kuglegrillen.  Og blev absolut overrasket over hvor skønt den smagte.

Varmrøget-laks-marinerer

Pak laksesiden helt ind i en slags rub bestående af groft salt og en blanding af puddersukker og alm sukker. Lige mængder salt og sukker, vel en 6-7  håndfulde af hver.

Knust stjerneanis og dild samt revet cirtonskal er godt i rubben.

Den skal nu trække et par timer: i torsdags nåede vi halvanden time og det var fint.

Imens trækker en ordentlig dusk bronzefennikel, timian og stjerneanis i en skål vand.  Det skal bruges til at røge med.

Fennikel-Stjerneanis

Salt/sukker skylles af og laksen tørres meget grundigt af.

Fugtigt fiskekød tager den ikke særlig godt imod røgen så lad den ligge på køkkenbordet og tørre en times tid inden røgningen hvis det kan lade sig gøre.

Tænd  en halv pose grillkul op og placer´ dem i den ene side af en kuglegrill.

Grillkul_varme

Laksen lægges på en grillbakke i den anden side af grillen, og de fugtige krydderuter lægges ovenpå kullene.

Låg på og lad det hele røge i 10-15 min.

Det er vigtigt at laksen ikke får for meget,- den skal stadig være blød og må ikke “flage” på det tykke stykke når du tager den af. Den tilbereder videre efter den er taget fra varmen.

Vi fik den i salat med brasede reste-kartofler, tomater og grillede gigant-Squash.  God balsamico og lækker olivenolie.  Bourgogne til de voksne og hyld til ungerne.  Det er torsdags-ferie-mad der er til at forstå.

Varmrøget-laks-færdig

Laksen har fået 10 minutter, står nu og trækker en ti minutters tid inden den kommer i salaten.

Varmrøget-laks-tallerken

Advertisements

Categories: BBQ, Fisk, Grill, Salater

Tagged as: , , , ,

5 replies »

  1. Hey Christina,
    Superfin blog – fantastiske fotos og delikate opskrifter som skal prøves.
    Du nævner koldrøgning – mon vi kan få sådan en opskrift at se på bloggen ?
    KH
    Jakob

    Like

    • Hej Jazz. Hvor dejligt at høre fra dig!. Håber I alle trives i Byernes By J. Opskriften på koldrøget laks er under “konstruktion” og kommer nok op på mandag eller tirsdag. Kh til dig og pigerne, Christina

      Like

  2. Jeg prøvede din opskrift på varmrøget laks og det blev suleme godt, faktisk så godt at jeg spiste mere laks end fruen, og det er aldrig sket før.
    Til laksen fik vi grillstegt butternut squash, en Pistou baseret på blå grønkål og en chili/blomme chutney. Og så havde jeg lyngrillet lidt grønkål med masser af olie og salt som et ekstra tilbehør a la chips.
    Så tak for den opskrift, den skal prøves igen 🙂 Hils dine 3 herrer, jeg håber I har det rigtig godt under de sydlige himmelstrøg 🙂

    Like

  3. Vi var en tur på markedet på Ingerslevs, og der var der sørme en sød dame der havde blå grønkål, også kendt som purpurkål (har jeg siden fundet ud af) 😉

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s