Valske bønner

Forskellige sorter valske bønner

Valske bønner fås i mange forskellige varianter- også en pink. Farven forsvinder dog ved kogning.

For første gang har jeg i år dyrket valske bønner, og jeg har en formemmelse af at året i år er begyndelsen på en lang kærlighedsaffære med disse skønne planter.

Først lige tilbage til april måned: det er pivende koldt og årets sidste sjap-snestorm er netop overstået. Jeg står i iskold splat-mudder til op over anklerne og ser ud over over mit nytilsåede valske bønnebed. Bønnerne blev to dage forinden sået i et anfald af forårs- aargh- nu- må- jeg- UD- I- HAVEN.  Da var vejret mildt, luften rund og blød og efter bønnerne var sået, kunne kaffen drikkes i en solstråle.
Udover bønnebedet havde jeg optimistisk og som altid hovedet under armen-naiv også sået gulerødder, ærter, dild, salat, persille osv. osv. i et stort højbed, der også fungerer som mistbænk. P..også!
-Overbevist om at det fimbulagtige omslag i vejret ville tage livet af alle bønnerne fortrængte jeg dem og svor ikke at så så meget som et karsefrø før midt i maj.
Midt i maj måned stod der række efter række af sprøde, livskraftige småplanter i bønnebedet.  Og de vokser og vokser så det er en fryd.  Alle de andre frø i højbedet gik naturligvis til. Af tre omgange.

Denne lille historie blot for at fortælle hvor livskraftige valske bønner er.

Ungerne og jeg har guflet rå valske bønner sommeren igennem.  De er skønne i salater, men næsten allerbedst spist direkte fra bælgen.  Som små kommende konger, hver især pakket omhyggeligt ind i et blødt fleece-lignende lag ligger de på række i bælgen.  Smagen er som en blanding mellem ærter og grønne asparges, med en diskret bitterhed der er delikat.

Valske bønner er iøvrigt den eneste slags bønne man må spise rå. Og så er den iøvrigt heller ikke en bønne som sådan. Mere om det hos Karna Maj her.  Her hen på sensommeren danner bønnefrøene en hvid, sej og temmelig bitter hinde og så er det tid til at gå i køkkenet og tilberede dem let inden de spises.  Vi gør sådan her som en del af en forret eller som snack til en drink:

En skålfuld store valske bønner dampes et par minutter under låg i en lille smule vand tilsat en ordentlig smørklat og et drys salt.  I en flad skål eller dyb tallerken hældes den bedste olivenolie man har over et par fed grofthakkede hvidløg,- bare så bunden er dækket.  Hver gæst dypper nu de dampede bønner i olivenolie, derefter flagesalt og sutter bønnerne ud af skallen.

Herren forklarer oplevelsen således ” det er som at spise fjordrejer….bortset fra at det ikke er rejer”  Jeg tror han refererer til hyggen i at sidde ved bordet i laaang tid, snakke og spise småkravl med fingrene.  Gerne med et par glas kølig hvidvin til.

Valske bønner kan efter sigende så´s i oktober og overvintre i et lunt, veldrænet hjørne af haven så der er friske, valske bønner allerede i april. Det skal ihvertfald komme an på en prøve!

Categories: Salater, Sommer, tilbehør

Tagged as: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.