Rimmet / saltet laks, rødbeder i mormordressing med peberrodsspark.

Hjemmelavet rimmet / saltet laks med peberrod, rødbeder og mormordressing

Snart er der fødselsdag i familien, og det betyder at der skal laves koldrøget laks.

Koldrøget laks tager tid at lave: laksesiderne skal først saltes et halvt døgn derefter tørre et døgn og til sidst røges et døgn. Så det er ikke noget jeg laver til hverdag. Men når nu processen er i gang kan man lige så godt salte rigeligt laks så der er til en luksus-præ-fødselsdags-frokost, nemlig: Rimmet laks med rødbeder i mormordressing og peberrod.

En lakseside pakkes på kødsiden ind i en kryddersalt bestående af:
2 håndfulde groft salt
2 håndfulde brun farin
1 håndfuld knuste stjerneanis
Evt. frisk Bronzefennikel, dild eller estragon ( uden så meget som et miligram jord på! )
Lad den stå og trække køligt et halvt til et helt døgns tid.

Det har ikke så meget at sige hvor lang tid den præcis står, blot skal man huske at des længere trækketid, des mere salt bliver laksen.

Til rødbedesalat med mormordressing skal der bruges:
Omkring 150 g kogte rødbeder pr person
Piskefløde
Citronsaft
Sukker
Friskrevet peberrod i liberale mængder – efter smag og behag.
INGEN salt og peber.

‘Fløden tilsættes citronsaft og sukker til smagen er kraftig syrlig/sød.
Der skal meget mere af begge dele i end man lige regner med. Syren i citronerne får fløden til at tykne. Lad den stå på køl en times tid inden den piskes til en meget blød skum. Vend rødbedestykker samt revet peberrod i.

Kværn peber over anretningen inden servering.

Hvis man undlader peberrod og rødbeder har man old-school Mormordressing, som bruges til at hylde nyhøstet skum-salat (hovedsalat) ind i. Denne salat var topmålet af ekstravagance i Midtjylland på min mormor-oldes tid, og blev kun serveret til særlige lejligheder. OG det var udelukkende madmor, der tilberedte den: pigerne i køkkenet kom ikke i nærheden når hun stod med de dyre ingredienser.
Hos min mor får vi den til grydestegt kylling, til gammeldags kalvesteg..

Brug udelukkende den mest friske og sprøde salat der kan opdrives, og brug hovedsalat.

Rigtig god søndagsfrokost.

Advertisements

4 replies »

  1. Det er suleme en god opskrift på mormordressing, og det sjove er at rødbederne bliver sådan helt neutrale fordi skummet og peberroden kæmper om opmærksomheden…og så går det fantastisk godt til den varmrøgede laks (som jeg var nødt til at lave igen) 🙂

    Like

  2. I Lørdags havde vi gæster, og jeg benytter selvfølgelig enhver anledning til at spise flødeskum, så den stod på mormordressing (igen) 🙂 Denne gang varieret med friskrevet muskatnød i stedet for friskkværnet peber…det fungerer fantastisk godt.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s