Bissssssss STIK! Aften på skadestuen og Honningglacerede ribben.

Honningglacerede-BBQ-ribben-crop

Det skulle have været en dejlig sensommertur til sommerhuset sidste weekend. Vi havde inviteret gæster til lørdagsfrokost: letsprængt kylling i peberrodscreme med asparges, trilleærter og rå mængder friskhakket estragon. En dejlig ret, der er let at lave i forvejen og tage med i bilen.  -Så kan tiden ved vandet nemlig bruges på krabbefangst og på at sørge for at ungerne ikke slår hinanden bevidstløse med pinde eller løber ud over kanten på bådebroen uden redningsveste på.
For sådanne børn har vi.

Alle var netop blevet placeret ved frokostbordet med udsigt over vandet da.. STIK!
Jeg vidste ikke helt præcist hvor overfølsom jeg er overfor bistik. Det er over 20 år siden sidste gang jeg var i nærkontakt med broder, og som jeg husker det faldt jeg i søvn, sov et døgns tid, men var nogenlunde frisk da jeg vågnede igen.  Denne gang var det Ba-Buuuh på skadestuen, drop og diverse indsprøjtninger, mumlende læger.  Husker det ikke helt.. Her 3 dage efter føles ansigt og arme stadig som udtjente hoppeborge, der har været pustet for hårdt op.
Michelinmand og Big Hero 6 Go Home!

Tak til heritage.michelin.co.uk for lån af billedet af Bibendum

Til gengæld for det oppustede look og al panikken fik jeg en enestue samt en dejlig hæve-sænke-seng og kunne i de 10 timer jeg var til observation ligge og døse helt i fred. Og så slog det mig: Honningglacerede Ribben med Sczheuanpeber.
I går morges hentede jeg to sider ribbensteg af god gris, og her kommer opskriften. Den tager to dage, ligesom BBQ-Rotisserikyllingerne. Og igen er det virkelig tiden værd.

Hvis man har god tid og lyst til at forberede to måltider til fire personer i een arbejdsgang foreslår jeg at købe en hel side ribbensteg og gøre som i næste uges blog.  Der bliver til både syndige Teriaky-sticks, BBQ-Fest og LCHF- flæskesvær. Hvis ikke tiden rækker til det helt store køkkeneventyr så køb hos slagteren.  Sig til ham eller hende at du vil have MEGET kød på ribbenene, ellers risikerer du at få sådanne flade nogen som man bruger til revelsben. Så kan slagteren nemlig sælge resten af siden som ribbensteg og du ender med en masse ben uden kød på og det er umanerligt træls at komme hjem med en pose knogler når man venter en masse gæster til BBQ.. Har prøvet det hos to forskellige slagtere, skam få jer.

Ribbenene skal se sådan ud:

 

Kødet skal sprænge i et døgns tid, sådan ca.

Lav en rub af bestående af tre dele puddersukker til 1 groft salt, ca en lille håndfuld af sukker til en spsk salt for hver til en hel side ribben, tilsæt tørret hvidløg, spidskommen, chilli, paprika og knust schezuanpeber. Frisk laurbær er også godt.
Gnub rubben ind i kødet, pak det i en stor plasticpose og på køl.
Dagen efter pakkes ribbenene ind i et par lag staniol sammen med løg i skiver, evt også lidt BBQ-sauce.  Løgene er ikke strengt nødvendige, men de giver en dejlig, sød smag og tager lidt af det salte.
Pak godt ind og så i ovnen tre-fire timer ved 120 grader.  Nu er ribbenene MEGET møre og lækre.

Hardcore barbeque-Pitmasters vil nok indvende at rigtige ribben tilberedes over en sagte ild med røget Hicorytræ som smagsgiver, og absolut ikke i noget så prosaisk som en almindelig husholdningsovn.  Men for os der ikke har 20 timer at øsle bort på bajere og håndholdt pensling af racken foran pitten fungerer dette fint.  ( Skinner misundelsen fra en nogen-og-fyrre-årig mor med små børn igennem i ovenstående sætning? )
Og hvor er det dog bedere end de sammenkogte lim-klistrede retter som visse slagtere og dagligvarebutikker sælger som spareribs og pulled pork og diverse andre BBQ-produkter.

Hæld det meste af væden fra benene. Gem den til marinaden, hvis den ikke er for salt.  Nu kan ribbenene komme på frost eller køl til gæsterne kommer, de er færdigtilberedte og skal kun karameliseres med Honning-marinaden

Den består af:

Halvdelen af væden fra ribbenene
Honning
Østerssauce
Ketchup
Knust Schezuanpeber
Knust spidskommen
Knust sort peber
Chilli efter smag
Lime eller -citronsaft samt skal
evt. flydende røg

——————————————

Kog ind til det tykner og sæt på køl.
Et time inden I skal spise tændes op i grillen.
Hvis du kan skaffe det, så er det rigtig godt at have et par håndfulde røgeflis i baghånden til at smide på kullene, men det er absolut ikke nødvendigt.

Ribbenene grilles under konstant pensling med marinaden.  Ca 20 min.

Marinaden klistrer helt vildt, så det er tilrådeligt at grille ribbene liggende med bensiden nedaf i en kuglegrill.  Lad være med at prøve at vende dem!.
Grill ved indirekte varme og behold låget på indimellem penslingerene.

Alternativt kan de grilles i ovnen med jævnlig pensling.  I så fald er det godt at tilsætte lidt røget paprika til marinaden eller flydende røg.

Server eventuelt med lun, crunchy tomat-selleri-salviesalat til, der giver godt modspil til de søde og fede kød.

God weekend og go have yourself a Bud..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.