Thaisalat med nudler, Satay-spyd, Peanutsauce. 20 timer senere..

madfotograf madstylist christinadamgaard.com

-Nogle retter ser på papiret ud til – udover at være lækre og sunde og alt det der´-  at være lynhurtige at tilberede, uden overhovedet at være det.

Jeg kan stadig finde på at kaste sig ud i en enkelt af dem en onsdag klokken 17, vel vidende at freden mellem ungerne udelukkende holder så længe at skærmen foran dem viser noget der har interesse, og at maden skal stå på bordet temmelig sharp kl 18.  Hvis middagen ikke rammer klokkeslettet, ender menuen den aften nemlig i blodig brødre-kanibalisme i dagligstuen efterfulgt af råben-meget-højt ude fra køkkenet, og derefter 2 x børnehavregryn foran fjernsynet og meget dårlig modersamvittighed til dessert.

Thaisalat, teriakispyd og peanutsauce er netop den ret. Friske crunchy grøntsager i sød-sur-salt-stærk dressing, oceaner af paaahh! – krydderurter, nudler svøbt i sesamolie, hotte kyllingespyd og så blød peanutsauce som det fede, syndige indspark.
Det smager simpelthen så godt og er helt enkelt at tilberede.

Satay-kyllingespyd_penautsauce

MEN det tager også bare SÅ lang tid at lave klar med al den snitten, marinering og sauce-lavning.
Mange gæster har prøvet at sidde bænket ved spisebordet og tålmodigt ventet – for det skal man være hvis man vil spise middag i vores hus – i timer og ventet på at Thaisalaten kom på bordet.  Jeg regner altid helt forkert.  Derfor kommer her en nogenlunde tidsplan over hvordan man laver Thaisalat så spisetiden bliver holdt indenfor rimelighedens grænser.

—————————————————

Indkøbsliste til 4-5 personer :
1 kylling

Grøntsager:
1 agurk
2 rødløg
2-3 gulerødder
1 rød peber.  Køb en pose økologiske; de smager meget bedere en de konventionelt dyrkede.
1 bundt mynte
2 pt. basilikum
2 Hjertesalater eller anden sprød salat.
Hvis man kan lide det: masser af frisk koriander

Til dressingen:
saft fra 3-4 limefrugter
Frisk revet ingefær
Tørret eller frisk hvidløg efter smag
Fishsauce 4-5 spsk
4-5 spsk sukker
4-5 spsk østerssauce
chilli efter smag
God sesamolie i liberale mængder

Desuden:
1 1/2 pakke nudler
honning
evt. schezuanpeber
Spid til kyllingen
God peanutbutter – en økovariant uden tilsætningsstoffer og sukker.
1 ds. kokosmælk – absolut ikke light.
Hvidvinseddike

Mae ploy rød Thai karry eller anden rød Thai karrypasta, eller som her Cock Brand.
– fnis –

Rød_thai_karry

—————————————————

Om morgenen, eller LIGE når man kommer ind af døren om eftermiddagen følges denne plan:

1. Kylling skæres ud, sættes på spid, puttes i en pose sammen med limesaft, lidt fishsauce, østerssauce,  flydende honning, knust  schezuanpeber, chilli og olie. Nulres så marinaden fordeles ligeligt på kødet, og på køl.
Hvis der også er børn indvolveret i middagen laves to hold spyd.  Børnespydene nulres i karry og olie eller lidt bbq-sauce.

2. I den største skål man har til rådighed laves dressingen:  bland alle ingredienser sammen og smag til.
Den skal være sød-sur-stærk.  Når der kommer 1 kilo grøntsager/nudler i bliver smagen meget fortyndet.

3. Medhjælpende børn kan nu sættes til at skære agurk og peberfrugt i små stykker og putte dem op i skålen til dressingen.  Løg snittes i tynde både og kommer op i dressingen sammen med ultratyndt strimlede gulerødder.
Derefter kan ungerne plaske alt til omkring håndvasken mens de får af vide hvor dygtige de er til at vaske salat.
Salaten og krydderurter snittes fint og sættes til side.  Det skal ikke vendes i dressingen før i sidste øjeblik.

4. Kog en gryde vand op og lad nudlerne trække i henhold til pakningen.
Der er stor forskel på hvordan de skal blødgøres: spørg i din lokale Thai-butik hvilke nudler de ville bruge.
Skyl de kogte/iblødsatte nudler hurtigt under den kolde hane, vend dem med sesamolie, så de ikke klisterer sammen og lad dem dryppe af i en sigte.

5. Peanutsaucen laves.

Penautbutter             Penautsauce

I en gryde kommes en dåse kokosmælk, omkring 3/4 glas peanutbutter, en ordentlig klat rød karrypasta, 3-4 spsk hvidvinseddike, og 1/2 dl vand.  Kog op under omrøring og lad den simre 4-5 minutter mens der røres konstant.

Saucen kan gemmes i køleskabet i en måneds tid.  Den bliver gevaldigt tyk efterhånden og kan bare varmes op med lidt vand når den skal bruges.
Eller prøv den istedet for smør/mayo i sandwiches sammen med en rest kold kylling eller kød i skiver.

6. Kyllingespydene grilles.

Nudler, salat og krydderurter vendes sammen med grøntsagerne.
Smag til inden salaten kommer på bordet, ofte mangler den lige lidt mere lime, sukker eller østerssauce.
Salaten anrettes på et stort fad og serveres med kyllingespydene og den lune peanutsauce.
Regn med omkring 2-3 timer fra du starter til fadene kommer på bordet..

Mai-Pen-Rai !  Velbekomme !        Kylling_satay_penautsauce

– Opskriften på penautsaucen er lånt fra shesimmers.com.

Leela Punyaratabandhu, som har bloggen, skriver fantastisk om Thailand og forfatter autentiske, lækre Thai-opskrifter.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s