Fredagsgæsten der forsvandt – hjemmelavet glögg.

Hjemmelavet-gløgg_glögg

I denne uge har fredagsgæsten været på pause.

Jeg har fået mit eget KONTOR ( hurra hurra hurraaaaa ! se evt. HER ) nede på havnen, og haft travlt med at indrette, møde alle de flinke og spændende mennesker i bygningen samt få lavet et par haste-opgaver færdige inden deadline.

I stedet kommer her opskriften på min version af Hannes glögg, der varmer på alle mulige planer.

Påpasselighed tilrådes ved indtagelse: den er forjættende blød i smagen, men alkoholprocenten rammer lige omkring Strohruhm-styrke.  Den er naturligvis ikke helt voldsom igen, men flere ex-kærester har dog prøvet at slingre mere end almindeligt snalrede hjem fra min mors hus i juledagene pga. overdreven glögg-indtagelse i selskab med min morfar.

Morfar tilbragte julen hos os en årrække, og da både min mor og far arbejdede 50-60 timer om ugen op til jul, stod han og jeg i fællesskab for madlavning, pyntning, samt generel hygge omkring de gæster der dukkede op i mine forældres hus.

Min morfar var en stor stovt jyde, komplet med et dejlig lune, polisk blink i øjet og hænder så store som spader.  Han kom i sin tid ud at tjene på en gård som 14-årig, kørte hestespand og cyklede fra Fyn til Midtjylland når han skulle hjem på besøg.  Connisseur af de fineste ting i livet, veltillavet mad, godt selskab og snak over et lille glas.  Han kunne få ethvert stykke land til at blive en blomstrende have, dyrkede grøntsager i læssevis, lavede kryddersnapse og bjesk og spillede kort så det stod efter.  Når han rigtig skulle drille min far og jeg slog han over i sin vestjyske dialekt og ingen af os forstod et muk af hvad han sagde.. Man kunne så næsten se hvordan det klukkede i ham af kilden drilskhed.

Og så kunne han altså drikke spandevis af min mors glögg uden at blive synderligt påvirket. Han sad i sofaen sammen med de venner der nu var på besøg og fortalte røverhistorier, drak glögg – endelig med masser af rosiner og mandler i – og hyggede sig gevaldigt. Især når det hen under aften var tid til opbrud og de unge bængler dinglede rundt i deres søgen efter jakker og halstørklæder var han så opfyldt af lune og finurlighed, at han så ud som om han var ved at sprække på langs af lutter hygge🎄

 

Til Hannes gløgg skal der bruges:

Rosiner, lagt i blød i rigelige dele portvin og mørk rom samt smuttede, hele mandler.
Rødvin – ikke de dyre flasker, heller ikke de sure, og portvin.

Til glöggekstrakten:
2-3 dl sukker
2 nisseøl eller anden mørk øl.
et par hele stænger kanel
10-15 kardemommekapsler
Frisk ingefær i skiver – ca 4-6 cm
en spsk hele peberkorn
6-8 hele stjerneanis
skallen fra 1 øko-appelsin skåret i strimler – endelig uden det hvide på.

Sukkeret smeltes til karamel på en dyb pande. Des mørkere karamel, des flere bitterstoffer i den færdige glögg.  Jeg foretrækker en smule bitterhed, det er en smagssag.
Øllene hældes på,-pas på det sprutter!
Krydderier og appelsinskal kommes i og det hele simrer under låg en ti minutters tid.

Estrakten kan holde sig flere måneder på køl.

Bland rødvin, portvin og ekstrakt i en gryde i  forholdet omkring 1 flaske rødvin til 3 dl portvin og 1-2 dl ekstrakt – smag til så den ender med at smage som du kan lide.

Når den er god i smagen, varmes glöggen igennem, – den må absolut ikke koge!.

Rosiner, samt så meget af lagen man synes er tilladeligt hældes i glas sammen med mandler og toppes op med den skoldhede glögg.

Til børn og gæster der skal køre bil eller bare ikke har lyst til alkohol bruges ekstrakten i varm æblemost og serveres med en kanelstang.

Så kan de hvide sneflokke – undskyld – det pjaskvåde, lune stormvejr bare komme vrimlende !

Morfar Kristian

Categories: drinks, Jul

Tagged as: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.