Dette er ikke en fiskefrikadelle

Luftige-hjemmelavede-fiskefrikadeller

Dette er den mest fnuglette, smør-sprødskorpede, rent-smagende fiskeoplevelse, der bare tilfældigvis LIGNER en fiskefrikadelle.

Opskriften er helt enkel – og samtidig fuldstændig umulig.

Alt kan nemlig gå galt hvis man ikke udviser stor påpasselighed: farsen skiller for et godt ord når den røres.  Hvis fisken ikke er totalt frisk og netop-hakket klapper dellerne sammen på panden og bliver til splat. Hvis temperaturen på fedtstoffet, tykkelsen af stegepanden, vejrlig og luftfugtighed på dagen for stegning ikke er i venus´vendekreds, ender de som fastbrændte skorper på bunden af panden, toppet med flydene fars på toppen.
Som køkkenpersona bliver man drevet til vanvid over at de for S..i…h..forp..h….ikke bare vil gøre det de skal.  Igen: som meget andet her i liver et de virkelig al hysteriet og besværligheden værd i sidste ende. Hvis de lykkes, vel og mærke.

Min mor plejer at lave dem to gange årligt: en enkelt gang hen over sommeren og så igen til sin traditonelle julefrokost d. 26 december.
Mærkværdigt nok bliver der til min mors hyggelige efter-jul-julefrokoster aldrig spist særlig meget af den kolde fiske-forretsmad.  Hun disker op med Ruths Bornholmersild og nyrøgede laksesider, med lækre, friskpillede rejer anrettet på perfekt kogte smilende æg, dertil hjemmelavet karrysalat og diverse.  Alt bliver nippet og stukket til under mumlen om jaahhh, det var dog lækkert..
Og det er ikke fordi vi ikke kan lide maden: de fleste af os nyder til hver en tid en god sild, røget laks og delikate rejer.  Det er simpelthen fordi vi alle sidder på vores hænder og venter på fadet med fiskefrikadellerne.
Når fadet med deller endelig er på vej bordet rundt tænker man: KAN jeg tillade mig at tage tre i første ombæring?  i ÅR vil jeg have…øjnene flakker over fadet og i hovedet regnes lynhurtigt ud hvor mange deller der er pro persona.  Og som altid når man er gæst hos min mor får man af vide at der er mange flere ude i køkkenet.  Men vi vil jo også gerne have en lille pose fiskefrikadeller med hjem til i morgen.  Og til madpakken i overmorgen.  Og lidt til fryseren at tage op en regnvejrsdag…

Denne opskrift har fulgt kvinderne i familien i flere generationer, og hermed får I – og mine kære sønner – den også.  I, drenge, bliver begge banebrydere på den måde at I som hankøn skal have lært at lave mormors fiskefrikadeller inden I forlader reden,- om jeg så skal binde Jer til komfuret i processen.

For hvem skal ellers lave dem til herren og jeg når vi sidder og mimrer på et plejehjem et sted – uden vores eget køkken? Jeg er fuldstændig overbevist om at især herren vil kunne leve hele ÅR længere – bare drevet af udsigten til et par af Hannes fiskefrikadeller af og til.

De-bedste-luftige-fiskefrikadeller

For at frikadellerne kan lykkes er der et par kriterier der skal overholdes.

1) Brug GROV og – FRISKHAKKET fisk.  Det nytter ikke at springe over og købe færdigblandet fiskefars. Køb hele fileter, tjeck grundigt for ben og hak.  Eller bed fiskemanden om at gøre det. Hvis man på nogen måde kan overskue det, så hak fisken i hånden. Det gør en kæmpe forskel, men er nok lige at presse citronen vel rigeligt her i juledagene..

2) Fisken må overhovedet ikke have været i nærheden af at have været frosset inden den bliver hakket.  Af en eller anden grund gør frosten at dellerne bliver klæge – og ikke luftige og lækre.

3) Farsen skal have god tid til at hvile – køligt.

4) Både fars og fløde skal være meget kolde når de røres sammen, og det skal gøres forsigtigt – med håndkraft – for ikke at skille.

Opskriften er som følger:

1 kg torsk eller lyssej – hakket

250 g spæk – hakket

1 stor spiseske fint salt

– røres sejt –

Man kan bruge en røremaskine – på laveste omdrejning – monteret med en kageblander-krog.

Derefter tilsættes under omrøring:

2 store, finthakkede løg

hvid peber fra kværn

1/2 kop hvedemel

2 æg

Nu skal farsen hvile tildækket og køligt i mindst 2 timer, meget gerne mere.

Så røres ca. 5 dl kold fløde i farsen lidt efter lidt- med håndkraft.

Lad farsen hvile en halv time og så kan der steges i – ja, undskyld – rigeligt, gerne klaret, smør.

Stegningen er et kapitel for sig selv.

Jeg foreslår at bruge klaret smør på en forholdsvis tyk, teflonbelagt pande. Under normale omstændigheder ville jeg ALDRIG bruge teflon,- min kære svigermor forærede mig for mange år siden har den ultimative kobberbelagte stålpande, der kan ALT – men frikadellerne her er bare totalt udenfor nummer.

Til gengæld for al bøvlet er dellerne en hel julefest i sig selv.

– Serveret med hjemmelavet remoulade, fede skiver rugbrød med godt smør, en kølig øl og en kluksnaps har man en komplet julefrokost som alle gæster vil huske med fryd fremover.

Det eneste problem – udover at lave dellerne – er at alle gæsterne nok vil forvente at blive inviteret til dellefest i alle årene der kommer fremover.

– God fornøjelse –

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.