Nytårsmiddag. Forret: Havskummende Jordskokke og -blåmuslingesuppe. Plørefuld i Århus.

 

 

Screen shot 2015-12-30 at 20.38.48

Jeg står plørefuld på en ishamrende kold natgade et sted i Århus og er omringet af en masse overstadige, enormt højrøstede mennesker.
De fyrer raketter af fra væltende flasker og smider omkring sig med kineser-BUM!-HYYYYYYYL!  – Det pifter om fødderne på alle med vildfarene spruttende sole  og jeg VED hvordan det vil føles når en af dem lige om lidt spinner direkte op under mit kunstsilke-gallaskrud og eksploder derinde på mine frosne ben.  Kan faktisk næsten mærke hvordan de selvsiddende nylons vil brænde sig fast i huden, og babuh babuh på skadestuen.

Den daværende kæreste og jeg er til nytårsfest hos hans gamle venner. Året er lige omkring årtusindskiftet, og det er mega galla med langbord gennem hele lejligheden, mojitos i køkkenet og bland-parrene-bordkort. Værtinderne har brugt mindst en uge på menuen og alle kender hinanden fra way back og råbesnakker og skååååll hvor ER det fedt at være sammen igen, kan du huske dengang, ja! DET var bare..
Jeg kender ingen og sluger to flasker vin under middagen, pinligt bevidst om hvor klodsede og totalt frugtesløse mine konversationsforsøg er.
– Ønsker mig hjem under dynen med min elskede og den dyre flaske champagne, som blev drukket af alle andre end jeg da klokken slog tolv, en god bog og en ordentlig stabel chips.  Han – den elskede – er på nytårs rundtur alene rundt til gamle venner i kvarteret ” kommer liiiige om.. bare en halv time tager det..skat, ikke?  Vi ses, hejhej! ”

Ja, right.

Aftenen ender med at jeg går alene hjem igennem snesjappede gader i iskolde våde dansesko og hængende galladress, stortudende, vred og skuffet.

Hvor mange har ikke haft nytårsaftener i den stil?  forventningerne skrues op og op og når ballonen endelig sprænger har det bare været endnu en aften med alt for meget sprut, nærmest desperat indhaleret for at man kan føle at yeah! så er der feeeeeest!
Det er som om den 31 december hvert år er den sidste aften i verdenshistorien, og inden vi alle styrter mod vores undergang i det sorte dyb d. 1 januar skal man kraftedeme nå at give den max gas.

I år er Herren og jeg blevet voksne – nogen vil sige kedelige og fred med det – og har inviteret fire venner + børn til middag, hvor vi sammen skal indtage god champagne ( altså ikke børnene, vel ), delikate råvarer, de bedste vine ved et smukt, eksklusivt og enkelt opdækket bord, efterfulgt af et par enkle, bittesmå nytårsknald – kun for ungernes skyld.

As if..
Vi ender garanteret i en lavine af sølvconfetti og cerpentiner på dåse, pruttepuder og plasticedderkopper, træk-knallerter og knaldperler, båthorn og kæmperasler ført af overstadige barnehænder og voksne festklædte gæster med påduttede, fjollede nytårhatte på.  Alt sammen indkøbt af undertegnede fordi “ungerne jo skal have lov til at flippe ud denne ene gang om året, så en lille rulle cerpentiner SKAL vi da have, og en lille pakke træk-champagnepropper, og -fnis- SE den der kunstige isterning med en flue i, og det kunne da være sjovt hvis vi…”

Men indtil det sker!

Til forret skal vi have denne rent hav-smagende muslingesuppe med jordskokker:

Til 4-8 personer

 • 2 kg muslinger
 • 1 fennikel
 • 1 kg jordskokker
 • ca 1/2 knoldselleri
 • et par bagekartofler
 • et par løg, en porre hvis man har, et par hvidløgsfed
 • laurbær, persillestilke, timian, et par stjerneanis
 • evt. brøndkarse
 • hvidvin
 • en knivspids karry – ikke for meget.
 • fiskefond, hvis det kan skaffes.  – Ellers kan man bruge en tynd hønseboullion.
 • fløde – omkring en halv l
 • renset filet af torsk eller anden hvid fisk, skåret i portionsstykker.
 • evt. jordskokkefritter: jordskokker, skåret tyndt på en mandolin og derefter stegt i olie, afdryppede på køkkenrulle og drysset med havsalt.

Muslingerne renses, en halv fennikel, 1 løg, og halvdelen af knoldsellerien skæres i små tern og sauteres/brunes ved svag varme i smør til de er faldet helt sammen.  Skru helt op for bluset, put anis, persillestilke, karry og laurbærblad i gryden, rør godt rundt og hæld så 2-3 dl hvidvin ned til grøntsagerne.  Når det spilkoger hældes muslingerne ned i gryden, låg på og ryst grundigt.

Muslingerne skal ikke have mere end et par minutter: når de begynder at åbne sig tages gryden fra blusset, og muslinger/ grøntsager hældes over i et dørslag.  Gem fonden fra muslingerne, den er basen i suppen. Muslingerne pilles ud af skallerne og gemmes, tildækkede.

Muslingefonden sigtes gennem en fin nylonsigte eller en ren karklud så alle urenheder sigtes fra.  Gemmes.

I gryden sauteres nu resten af de rensede grøntsager: start med sellerien, som har godt af høj varme, og derefter resten.  Når det hele er faldet sammen og har en fin sart lysebrun farve, hældes fonden fra muslingerne over sammen med fiske/hønsefond, flere persillestilke, timian, et laurbærblad og et par anis.  Fonden skal stå en 5-6 cm cm over grøntsagerne.  Låg på og lad suppen simre stille til grøntsagerne er helt møre.  Det tager ihvertfald en time.

Krydderierne tages op, suppen blendes ( jeg bruger en stavblender ) og passeres gennem en sigte over i en ren gryde.  Brug evt. bagsiden af en gryde/suppeske til at få det hele med ned igennem sigten.  Måske skal den koge lidt ind for at fortætte smagen, måske er den fin. Smag så til med salt/peber og tilsæt fløde efter smag. Sådan 40/60 fløde til suppe plejer at passe. Ja, men det ER jo fest.

Ved servering varmes fiskestykkerne op i suppen til de er færdige og muslingerne tilsættes og varmes ganske kort igennem.

Når fisk og muslinger er anretttet på tallerknerne, skummes suppen op med stavblenderen og øses forsigtigt over.

Server i rygende varme tallerkner, evt med drys af jordskokkefritter og rå mængder frisk brøndkarse eller tallerkensmækker-blade.

-Rigtigt godt nytår!-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.