Hvor faen´kom de glorier fra, unger? Rosmarinstegt nakkekam med glacerede selleri.

Nakkekam-gris-selleri-rosmarin-vinter-familiehverdagsmad

Uhmm, hva´ER skal vi have til aften mor – DET dufter bare sååå godt! Nøhj…mere sovs og ris! Du er DEN BEDSTE til at lave mad, slupre-slupre mums filibaba..

Vores fantastisk heftige drenge blev I går lige omkring spisetid PAF!transmogryffet om til glorieomkransede englebørn, og i flere minutter i træk så jeg dem igennem urmoderens øjne, som de unikke og vidunderlige skabninger de virkeligt er.

Som man måske fornemmer, er det ikke sååå ofte det sker. Det der med urmoderskabet har aldrig rigtig vundet genklang i min sjæl, og jeg har ikke den store tålmodighed med råben og skrigen, uendelige slåskampe og konstante skænderier om latterlige plasticdimser, efterfulgt af stimlen sammen og vimlen-omkring-ben-med-gummisabler-og-blip-blop-lyssværd.  Hvilket de er verdensmestre i.

Og så overrasker de bare igen og igen.  Man vender ryggen til et minut og så sidder de pludselig der i sofaen, tæt sammen og hygger sig med et fælles legospil. Eller vi er på tur og storebror tager lillebrors hånd for at hjælpe ham ned fra en stor sten, kalder på ham for at se et fint krabbeskjold der er skyllet op på stranden. De deler det sidste jule-smarties-rensdyr  50/50 og sover på samme værelse, – helt uopfordret. Der er lys forude, og trods megen daglig brok knuselsker jeg dem så højt at bare tanken om dem giver mig svømmende øjene og rød næse.

Noget andet der overrasker er at de, selvom de gud-hjælpe-mig er kræsne og, hvis de selv kunne vælge, ville leve af sukkermorgenmad og kakao, også af og til viser sig at være glade for smage og madvarer der kan være udfordrende, selv for voksne smagsløg.

Den store har blandt andet som yndlingsmad: Mors røgede laks ( that´s my boy! ), standkrabbebisque, sushi, kippers, mega hotte revelsben.  Den bette elsker derudover Onkel Kras-ost. Tag en Fætter Kras og gang den med en to, tre stykker.  Voksne mænd er set bryde ud i tårer over en vellagret Onkel K., men min treårige dut kører den ned.

Til gengæld rører han ikke mange lækre grøntvarer – som feks. ærter – med en ildtang og bruger gerne timer på at sortere dem fra den smørsauterede majs/ærteblanding, så han udelukkende kan spise majskornene.

Rosmarin, knoldselleri og spinat er måske ikke lige råvarer som man forbinder med børnevenlighed og jeg overvejede faktisk om det var bedere bare at lave en klassisk kotelet i fad med tomatpure og hele den søde paprikagarde istedet.  Men råvarene lå i køleskabet, og bruges skulle de..

Som overskriften antyder blev der aligevel spist rigeligt og godt.

Der skal rigeligt – som i halve buske – rosmarin i, og man skal ikke være bange for at smagen bliver for kraftig. Stegningen tager den meget parfumerede, lidt sæbehusagtige smag som rosmarin ellers kan have, og tilbage er udelukkende alle de gode, dybe noter.

Til 4 personer i to dage – eller nem aftensmad til fryseren –

En hel nakkekam

1 knoldselleri

1 ps frisk spinat – gerne mere

Rå mængder rosmarin

to glas hvidvin

1/2 – 3/4 L Fløde eller sødmælk.   Hvis man bruger mælk skiller sovsen. Det er ikke pænt at se på, så hvis man som os har et par sippede æstetikere i familien anbefaler jeg fløde.

5-7 spsk god, stærk sennep – omkring et halvt glas

Nakkekammen skæres ud i 5-8 cm fede bøffer, brunes grundigt af i en tykbundet gryde i fedt/klaret smør.  Lige inden bøfferne er færdigbrunede kommes rosmarinen med ned i panden og steger med. Peber og salt på, efterfulgt af et glas hvidvin, der koges ind til væsken er helt væk.  Så et glas vand, efterfulgt af fløde til det lige nøjagtig næsten-dækker.

Sellerien skæres i tern og steges i rigeligt fedtstof til de er gyldne og sprøde.  Det tager længere tid end man regner med.  Stegt selleri har en helt fantastisk sødme og umami-agtig smag og kan overhovedet ikke sammenlignes med kogt selleri, så det betaler sig at være grundig med bruningen.  De sidste par minutter skrues der op for bluset, sennep tilsættes og steger med et minuts tid, derefter den rensede spinat.  Det hele vendes og steger til spinaten er faldet sammen.  Over i gryden til kødet.

Låg på og putre en time til halvanden ved lavest mulig varme,- eller i ovnen ved 120-130 grader.

Det smager helt vildt godt at drysse med masser af friterede rosmarin og -(palme)kålblade – hvis man kan overskue det´ på en januarhverdagsaften.

Server med løse ris, og nyd englestilheden omkring middagsbordet.

-Velbekomme-

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.