Dage i Ungernes haver: Plantevuggestue i vindueskarmen

I dag er der premieredag på min klumme “Dage i ungernes have”. Den vil i løbet af 2016 være at finde månedligt i Ugeavisen Svendborg´s nye 2. sektion Boligliv.

Lutter karamelglæde at skrive om helt, helt nære og absolut ikke-horisontudvidende ting, prutte rundt med ungerne en søndag i nattøj, så karse og lægge kartofler i  murespande med kameraet på stand-by.

Råkolde og våde febuarvinde suser henover børnehaven og skolens legepladser.  Ungerne kommer hver dag hjem med thermostøvlerne fyldt af iskold splatmudder og med pladderstive overtræksbukser.  Der er tøj-tørringsfest foran brændeovnen, eftermiddage med varm mælk og honning og vaskemaskinen der brummer i døgndrift.

Mega træls som 3 og 6-årig at skulle afsted hver morgen, formummet af den Onde Mor i lag-på-lag-tøj, refleksvest og neeeej mor, ikke elefanthuen!!  arrgh!  Men det er altså stadig buldermørkt udenfor når klokken er 7, og det er trælst og koldt og jeg ved det godt, men det skal vi: slut-prut-finale-dut.

Febuar er brok, uendelige småskænderier og hverdagsmadpakker der virker fladere end sædvanligt. Korte voksen-lunter og dagdrømmerier om lysere, varmere og grønnere tider hvor altanen, terassen eller køkkenhaven strutter af planteliv, og man kan få sin morgenkaffe udenfor i en solstråle.  Hvor eftermiddagene kan bruges med leg udendørs, og Ungernes Haver kan give timers hygge og læren-mens-vi leger. Istedet for vinterens indendørs styrten omkring med højt hævede blip-blop-plasticsværd og aaaarrgg! du skal-døøøø-kampe i sofaen..

Det er endnu for tidligt at gå i gang med den helt store forspiringsfest, men man kan med fordel allerede finde husets lyseste og samtidig køligste sted, hvor der kan være plads til spirings og -plantevuggestue til Ungernes Haver.  Plantestuen kan så løbende blive udstyret med indsamlede potter eller mælkekartoner, frøposer samt en pose priklemuld til så-og spiretiden.

I denne weekend starter vi planteåret op med 3 nemme projekter der godt kan kradse kløen efter at få fingrene i muldjord, og det helt uden at man skal udenfor en dør: Kartofler i spand, ærtespirer i glas og så selvfølgelig karse.

Alt i alt tager de vel omkring en times tid at lave, og hvis man som os har heftige unger med et attentionspan som guldfisk, er det alt rigeligt at bruge ud af en lørdag formiddag hvor venner, Minecraft, Netflix og fladen-ud på sofaen også kalder.

Til kartoffelspandene skal der bruges 20 L murerspande med borede huller i bunden, et vandtæt underlag ( vi bruger gamle støvle-snavs-opsamlere ) 3-4 tidlige læggekartofler pr potte – Solist, Hamlet, Ravelino, Marabel og Primula er gode.  Desuden en pose muld/pottejord pr. kartoffelpotte.

Hvis man ikke vil ofre en hel pose læggekartofler – eller ikke kan få fat på nogen så tidligt på året – kan man roligt bruge spirede kartofler fra køkkenet.  De skal dog helst være økologiske,- så er du forholdsvis sikker på at de har spirekraft.

Kartoflerne placeres ovenpå 10 cm pottemuld i bunden af spanden. Se hvor  kartoflerne har de fineste “øjne” og vend dem opad.  Der vandes let og spanden stilles lyst og køligt. Efterhånden som kartolflerne spirer, dækker man med jord så kun det aller-øverste af spirerne titter op.  Derefter vandes grundigt. Det passer med at man skal kikke til dem et par gange om ugen og give dem en god gang vand og eventuelt lidt jord.  Når temperaturen udenfor kommer over 8-10 grader sættes spandene ud på terassen/altanen eller haven. Husk at tage dem ind og overnatte hvis der meldes om nattefrost. Efter et par måneder er spanden fyldt op, og så er kartoflerne snart klar til høst,- garanteret før naboens er.

Ærtespirerne smager af sommer og gir´ et godt vitamintilskud.  Køb en pose øko ærter, og plant dem i 5 cm muld i bunden af et stort sylteglas. Det er en fordel at lægge et drænlag af små sten i bunden af glasset inden jorden kommer på.  Når ærterne er 10-20 cm høje hiver man hele baduljen op, guffer dem i sig, og starter forfra.

Karsen giver næsten sig selv, og er også udelukkende med for at der hurtigt kan ske noget i forspirings-vuggestuen, så ungerne ikke når at miste tålmodigheden med projektet. Man kan spire flere slags små-frø på samme måde som karse.  Prøv for eksempel med sennep eller ruccola.

-Rigtig god lørdag-

Næste gang laver vi et nemt højbed til Ungernes Haver og udstyrer det med et pænt og effektivt værn mod vores skønne, men til tider enormt irriterende katte, der synes at højbede er luksus-kattebakker.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.