Opposites attract. Misosuppe.

Misosuppe-med-hjemmedyrkede-ærteskud

Herren starter hver evig eneste morgen med et iskoldt brusebad.
I hverdagene foregår dette kl 05:45 sharp, efterfulgt af indtagelse af havregryn ved køkkenbordet, tøjpåtagning af det aftenen i forvejen fremlagte sæt, og friske, endnu fugtige fuldskægskys til alle inden han departerer med lange skridt mod toget til job.  Det er ikke fordi jeg tror han specielt nyder at stå tidligt op, men bare fordi at sådan er det nu en gang, og det har han det ok med.  Samtidig, et andet sted i huset, kravler jeg brummende og mumlende ud af sengen, bider mig hårdt i læben for ikke at råbe højt af den tilbageblevende del af familien inden den første kop kaffe er indhaleret og jeg har fået lov til at sidde og stirre ud i luften i total stilhed i mindst 10 minutter for lige at vågne op og acceptere at en ny dag er begyndt. ( Med to energiske, speedtalende, vimlende og bimlende moaar-kom-nuuu-han-tog-mit-gevæær-og-hvor-er-mine-sokker-arrrgH!-NEEEEJJJJIII-mundharmonikaspillende-SKAAAAL-vi-VIRKELIG-i-skole-i-dag-sønner på henholdsvis 3 og 6 er det svært at få lov til overhovedet at sidde stille og stirre på nogen tidspunkter af døgnet, men det er en anden historie ).

Herrens yndlingsmotto er ” der freude der vorfreude ist immer das beste”.
Han nyder at gemme alt det gode til sidst, hvad enten det er det lækreste stykke kød på T-bonen eller den dejlige flaske Bourgogne vi fik af svigermor.  Alt skal forgå ordentligt og i den rigtige rækkefølge, og jeg beundrer ham umådeligt for hans stamina.
Han napper ikke stykker fra fiskefadet inden gæsterne kommer, springer aldrig over hvor gærdet er lavest, og bryder sig ikke udtalt meget om uforudsete hændelser a´la morgenbakke på sengen med champagne en tirsdag morgen klokken 7.  Udover at krummer i sengen helt uudholdeligt for ham, er tanken om at blive snalret fra morgenstunden bare ikke appelerende.  Han har sin “standard of living”, som han har overtaget efter sin elskede morfar, og den viger han ikke fra.

Jeg derimod er helt nede med “live and let live”, sniffer rundt efter nye oplevelser, nye indtryk, mere og mere og mere konstant, elsker morgenmad på sengen- og hvor er iøvrigt den flaske champagne?  I want it NOW.  Hader rutiner, bliver sur og tvær og kedelig og sort i sjælen af af skulle gøre det samme hver eneste dag, at vide hvordan planen for næste uge ser ud, sortere og putte i kasser, rene linjer og skemaer og ret nu ind ( og så fik vi børn..)

Kort sagt så passer vi overhovedet ikke sammen, og har ikke gjort det de sidste 20 år. Men vi er her stadig, for better and for worse, for der er et eller andet, der bare gør at vi funger sammen på vores helt egen dysfunktionelle måde.  Måske vi dæmper hinandens største udsving udi henholdsvis umådeholden frådseri og pillen askese?
Herren boede iøvrigt i Paris et års tid mens han studerede, hvor han levede af flåede tomater og ris i månedsvis, fordi budgettet var stramt.  Han taler stadig med stor veneration om den periode i sit liv, og jeg er helt overbevist om at han ville nyde at gøre det igen, bare fordi.

Ingredienser-til-misosuppe

Også smagsmæssigt er vi milevidt fra hinanden: Herren kan lide kulsort, friskkværnet, rivende stærk kaffe lavet Just So, og helst brygget af ham selv så vandet har den rigtige temperatur og kan blive iltet korrekt ved ophælding i stempelkanden.
Jeg skal have en halv liter mælk i min tynde kop og drikker iøvrigt også gerne Nes. Herren nyder et gammeldags rundstykkehorn, skåret i sirlige skiver på tværs, og hvert enkelt stykke påsmurt næsten-tandsmør til weekend-morgenbordet, og jeg ville egentligt hellere have en saltstegt sild.
Herren laver delikat tilsmagt rørt tatar, hvor kødets sødme tydeligt kan fornemmes igennem de andre tilsatte ingredienser og jeg laver tatar, der drukner i peberrod og kapers, helst med to æggeblommer pr næse og en snaps.
Herren laver pizzaer med den tyndeste, sprødeste bund og nøje afstemte mængder ost i ratioen til den hjemmelavede tomatsovs og de få udvalgte toppings. Seriøst: Rome, go home!- de er GODE. Jeg laver ( lavede, for jeg laver af indlysende grunde ikke pizza længere ) store, fede og som oftest helt uudholdeligt klæge deep-pan pizzaer med rå mængder blå ost og tyve forskellige toppings.

Herren elsker en stor, fedtmarmoreret bøf af den bedste kvalitet.
Han vil bare ikke have en hver uge.  Han vil heller ikke have pomes frites og bearnaise til sit kød, hellere en enkel grøn salat.
Han kan lide gode pølser og chucrute med næsestyvende sennep til, nyder en god gang dhal, en kyllingelever eller -bondesalat med stegte kartofler og pocheret æg, han kan lide omeletter og baguette med virkelig god, hvid skinke og friske tomater, elsker sommer-hjemmedyrkede kartoffelmader med tomat, mayo og purløg og han laver verdens bedste sliders med ostesovs samt N.Y Delistyle hjemmelavede hotdogs med karameliserede løg og ristede kantareller.  Alle råvarer skal være af en god kvalitet, helst forholdsvis sunde, helst uden for meget fisk og absolut UDEN fedten-med-fingre-spisning. Smagspaletten skal altid være afbalanceret og aller- aller-ALLER vigtigst: alt skal være med måde.
Han ville aldrig nyde at skulle spise en eksklusiv 5 retters menu med dyre vine til dagligt, og bliver helt ked af det hvis vi for tredie gang på en måned får fjordrejer og asparges. Han forstår at glæde sig, at vente og dermed virkelig at kunne nyde og værdsætte de finere ting i livet når de endelig lander i hans turban eller på hans tallerken.

Jeg elsker til gengæld kraftige smage, voldsomme teksturer og ville, hvis jeg kunne, leve af gammeldags modnede sild på fedtebrød med masser af grever, gamle ole med rå æggeblomme og løgringe, blåskimmeloste i alle varianter, røgede fede fisk, spist med hænderne så olien løber, torskelever og kippers, brandade, hele sutte-pille-jomfruhummere og krabbebisque, muslinger i karryfløde med masser af krydderurter og pernod, sardiner og ansjoser med olivenolie og dyppebrød.  Bagte hvidløg smurt tykt på ristet brød, marvknogler med sprød persillepanade, krydderurtestegte brisler og snegle i heftig kryddersmør samt solæg med ekstra af det hele.
Og helst det hele hver dag, og gerne med ekstra turban på toppen og den gode flaske Bourgogne fra svigermor til.

Der er dog een eneste ret, der er så sund og så mådeholden og som jeg aldrig vil kunne forstå at Herren, med alle sine gode præferencer, ikke elsker så højt som jeg. Nemlig Misosuppe.  God Miso smager af umami, af stegt kød på den gode måde, af havgus og alle Hayao Miyazakis ( Totoro, Jihiro og Heksene, Det levende slot osv.. ) fantastiske film i eet.  Da Herren desværre ikke nyder den, laver jeg den altid alene og ofte til morgenmad, efter Herren er taget til toget og ungerne er afleveret i InstitutionsLand.

Ingredienserne varierer alt efter hvad køleskabet kan præstere af grønt, for det meste dog altid kål af en slags. Suppen er altid lavet på en base af Misopasta, Somen-nudler, Siracha, chillipasta og sesamolie.

Sørg for at alle ingredienser er klar når du begynder at lave suppen: den tager bogstaveligt talt kun 2 minutter at lave fra man putter første grøntsag i gryden til anretning.

Kog en potte vand op, tilsæt lidt salt og de groveste grøntsager, i dette tilfælde gulerødder. Når vandet koger igen tilsættes nudler, og derefter kål osv. Når nudlerne er al dente og alle grøntsager er faldet sammen og er gennemvarme – de skal stadig være sprøde – tilsættes Misopasta.  Til 1/2 l vand bruges omkring 1-2 spsk alt efter hvilket mærke Miso du bruger, og hvor stærk du kan lide suppen. Tilsæt en slat sirhirso, rør rundt og anret.  Vi havde ærteskud i vindueskarmen, de pynter og smager også svært godt i suppen.  Til sidst dryppes med god sesamolie.  To regler er gode at have i mente: Miso må ikke koge og hvis du ikke spiser suppen med det samme, skal nudlerne koges for sig og først tilsættes til aller-sidst, ellers bliver de udkogte og melbolleagtige.

 

Vores dejlige nabo, som over tid er blevet en kær veninde, gav mig en misopasta fra Clearspring.  Den er fantastisk god, dyb og kompleks i smagen og bestemt værd at bruge krudt på at finde.

Misosuppe-med-hjemmedyrkede-ærteskud

-Velbekomme-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.