The land of Rape and Honey: med Simon Juul i rapsmarken. Rapsskud forklædt som Rapini forklædt som hipster broccoliskud.

Rapsskud_rapini_broccoliskud_

 

Motorvejen mellem Odense og Svendborg.  Jeg sidder bag rattet i den himmelblå Berlingo, der trækker lige omkring 110 km/t op af Gode Bakke. Tankerne træge og dovne, uden form.  Jeg keder mig, observerer landskabet gennem forruden: der er en rapsmark.. der er en rapsmark til… og der er en rapsmark.. gaaab.

Endnu en rapsmark.

Hvorfor i alverden lægger jeg mærke til alle de rapsmarker?  Pludselig bevidst om at jeg sidder og GLOR intenst på hver enkelt mark, bilen kommer forbi.  Blomsterne er ikke sprunget ud endnu, så det er ikke de store, gule flader der tiltrækker sig opmærksomheden.  Markerne er stadig grønne, og rapsen står lidt sporadisk spredt udover jordknoldene og ser kedelig ud.  De uudsprungne toppe minder om noget..

I fuld Berlingo-topspeed og i sidste øjeblik hugger jeg bilen til højre af næste afkørsel og drejer ind af nærmeste landevej i fuld fart tilbage mod den forrige mark.  JA! For faen! Det er jo det.  Rapini og The land of Rape and Honey!

Et par uger tidligere er alle mine alt for tidligt febuar-øko-selvsåede udplantede Rapini-broccoli gået i blomst i den enormt trælse, kolde periode der kom efter de første rigtige forårsdage. I lutter skræk over ikke at nå at videreføre slægten, går sydlandske kålplanter i blomst hvis de tror vinteren nærmer sig, og bliver bitre og trædede, og en dag lærer jeg nok at styre “afsted! til haven! Må så og plante ud umiddelbart inden haglstormen kommer” – impulserne.  Og øv alligevel.

Et par dage efter Rapini-episoden, hører jeg en eftermiddag under madlavningen Bæltestedet med Simon juul og Jan Elhøj på radio 24-7.  Simon Juul fortæller en historie fra en honning og -rapsolie producerende by i Canada, hvor indbyggerne fører en ophedet diskussion om hvorvidt man skal ændre byens slogan: Land of Rape and Honey.  Ordet rape har den fine dobbelt-betydning på engelsk, at det både betyder voldtægt og raps. Sjov historie, og så videre med aftensmaden.

Nede i Føtex dagen efter står jeg i grøntafdelingen og savler over på bakker af dejlige og samtidigt latterligt dyre Italienske broccoliskud.  Selvsamme slags skud har jeg tidlige på vinteren eksperimenteret med.  Blancherede, grillede og efterfølgende glaceret i ingefær, soya, østerssauce, Ketchap Manis, lime og sesamolie, smager de intet mindre end fantastisk. Men til en 25-mand for 150 gram, er de alt for kostbare at indkøbe til en almindelig torsdag aften.  Ihvertfald for alle andre end de forvoksede drengerøvs-hipstere, der garanteret har overtaget mit gamle hood på Otto Krabbes Plads på indre Vester Bronx, CPH.  Jeg putter et spidskål i indkøbskurven istedet.

Disse tre episoder klikker i den kedelige køretur ned ad motorvejen sammen til ordrækkefølgen: rape, rapini, raps..rape, rapini, raps..rape, rapini, rapse.. so the rape with the rapini with the Rapsskud.. Rapsskud!  Bilen stopper foran rapsen, og jeg hopper ud i marken, plukker og plukker, helt høj på tanken om hvor godt det bliver hvis ideen lykkedes.

Og det gør den.  Rapsskud forklædt som Rapini forklædt som luksuriøse broccoliskud. Nu til en flad 0-krone for en middag til fire.  Man skal bare huske at spørge bondemanden om lov til at plukke på hans rapsmark, eller have gode talegaver hvis man bliver taget på fersk gerning i gang med at sanke.  Rapsskud fungerer som grønne asparges: de knækker nemt der hvor de er møre og stilken ikke er træet længere og man skal kun tage de mest møre og uudsprungne skud.

Bind rapsskudene sammen i bundter og blancher dem kort i spilkogende vand tilsat en masse salt og sukker.  Dump derefter bundterne i rigeligt iskoldt vand, og lad dem dryppe af i en sigte.

Når der skal spises vendes raspsskudene på en hed pande og overhældes med en sauce bestående  af dine yndlings thai-saucer.  Jeg bruger en blanding af østerssauce, fishsauce, black bean sauce og Ketchap Manis. Ingefær og hvidløg er godt men ikke nødvendigt. Kog ind til skudene er glacerede og drys med Gomasi eller ristede sesamfrø.  Dryp med sesamolie.

Rapsskud_lime_kylling_aromatisk_thai

Limesaltet kylling.  Revet limeskal, sukker, salt, hvidløg og peber masseres ind i en god kylling og trækker et par timer eller 5.  Grilles en times tid i grill eller hvis -man har det- i rotisserien i ovnen.

 

Vi fik limemarineret rotisserikylling og nudelsalat til raspsskudene, og det var godt! Ungerne rydede fadet i 0,5 og sluprede så der stod sort sauce ud over det hele.  Og Eat my big fat Sydfynske butt får man helt lyst til at meddele Københavneriet.  Og det har ikke noget med at gøre med at jeg måske af og til savner Otto K. og omegn, de to natlige timers totale storbystilhed, når man sov for åbne vinduer ud mod Skydebanen, Thai Supermarked og alle de andre invandrer-fødevarebutikker på Istedgade og Værnedamsvej ano 2000-et-eller-andet. Eller fornemmelsen af at cykle til Saison i den kvalmt-fugtige morgendis langs søerne tidlig morgen og vende hjemad 14 timere senere, fuldsændig busted og på totalt Natural High. Overhovedet ikke. We´ve got kids, we´ve got space, we´ve gotten OFF the race.

Velbekomme og god sankelyst.

 

 

 

 

 

 

 

2 replies »

  1. Ha! På den anden side af vejen er der hverandet år en rapsmark. For en del år siden, hvor jeg bremsede op for at dreje ind til mig selv, kom jeg til at kigge over på marken – hva’ søren, det lignede jo broccoliskud – lige på en prik. Så jeg gik over og trak nogle stykker op, dampede dem og spiste dem med stor fornøjelse. Bagefter ringede jeg til bondemandens kone og fortalte hende, at jeg havde været på rov efter det guld, der stod på marken lige nu! Og der er raps på marken igen i år …

    Like

    • Hvor morsomt,- det er da to sjæle, een tanke 🙂 Og de smager jo skønt! Vi er på Bornholm når rapsen er allerbedst til at spise på denne måde, og derovre er der uendeligt mange rapsmarker at sanke i, og ude langs kysten står strandporrer i klynger. Så hvert år holder vi en “Raps-og porre” grill-fest for vores venner derovre.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.