Dage i Ungernes have: Vi bygger en yakatori-grill og flytter sommer køkkenet udenfor.Teriakysauce og Yakatori

Sommerferie: Lange dage uden at skulle noget som helst. Overhovedet.

Vi KUNNE stå tidligt op, bruge timer på at samle alt sammen til en dag på farten: handle ind, arrangere og pakke propfyldte picnic-kurve og husk nu rosinpakker og nøddemix og moar! hvoffo´får lillebror lov til at tage vandpistolen med når jeg ikke må tage bade-aligatoren!?  Derefter finde rene badehåndklæder i vasketøjsbunkerne, og hvor er nu solcremen i faktor 50?  Huske at fylde drikkedunke og finde svømmetøj, skiftetøj og tag nu de sandaler PÅ og arch! jo, du SKAL have solcreme på, kom nu her!  Det er højsommer og man burde følge de varme menneskestrømme og begive sig til Smørmosen for at ligge i  lag-på-lag på stranden.  Eller måske skulle man hellere tage på en heldags-tur i den sommerhede Berlingo: til Tranekær, eller til naturlegepladsen ved Nyborg.  Og burde man så ikke bagefter tage ind til byen, se på kanonerne på volden og gå tur ved slottet, mærke historiens vingesus og svede tran i lumre gader sammen med 1000 andre turister med hummerrøde ansigter?

Næh.  I dag bliver vi hjemme i haven.  Tænder sprinkleren og spiser politisk ukorrekte , flerfarvede sodavandsis til vi trimler. Napper lure i skyggen på det grønne tæppe og vander ukrudtet i Ungernes Have.  Ærter, courgetter og snerler kæmper om pladsen sammen med solsikkerne og kun en ting er sikkert: frodigt ser det ud.  I Minecrafthulen er halloweengræskaret ved at tage overhånd og vi håber på at der inde i hulen kommer til at hænge fine, orange lanterner inden længe.  Hjulkronerne, der truer med at kvæle alt i højbedene, bruger vi som pynt i saftevanden og hvis vi overhovedet orker, går vi ind og smører et par kartoffelmader til frokost.

Hen på eftermiddagen laver vi en lang grill til Yakatori nede på græsplænen.  Der kommer gæster til middag, og en nem måde at lave mad til mange på, er at lave en ordentlig stak grøntsags -mørbrad og -kyllingespid, og derefter lade alle grille deres eget kød. Det er hyggelig og meget høflig selvbetjening, og hvis gæsterne hver især sørger for at medbringe en lille salat, en kølig flaske sodavand til ungerne og dugget rose´til de voksne, er der sommerfest uden stressede værter.  Grillen laves så lang at der er plads til at alle kan sidde rundt om den.  Når duggen falder, giver grillen varme, og der kan ristes marshmallows til dessert.

Græsplænen bliver ikke køn af at have været brugt som underlag for en grill, men den vokser til igen, og indtil da kan man mindes den hyggelige aften hver gang man ser de bare pletter.

I køkkenet skæres kødet ud i mundrette stykker og hvis man har børn, der synes det er en fest med fedtede fingre inviteres de i køkkenet nu, for alt kødet skal spiddes tæt på flade bambuspinde.  Hvis man ikke kan finde de flade pinde, dobbelt-spidder man som på billedet med kyllingevingerne.  Grøntsags-spiddene laves på samme måde. Spiddene lægges i fryseposer og lægges på køl til de skal bruges. Et par timer inden gæsterne kommer hældes Teryaikisauce ned til spiddene, og saucen nulres rundt, så alle spid bliver marineret.

Saucen laves således:

2 dl japansk Soya

1 dl puddersukker

2 dl Mirin ( kan erstattes af tør sherry eller vermuth tilsat en spsk sukker pr dl )

1 dl sake ( kan erstattes af grapesaft og vineddike med sukker )

Alle ingredienser simrer stille til sirups-konsistens.  Hvis du ikke kan få Sake og Mirin, kan tør sherry og grapefrugtjuice bruges som alternativer. Eller man kan, hvis man som jeg aldrig har været i Japan og ikke aner hvordan RIGTIG Teryiakisauce skal smage ( oh, but I wish! ), bruge lidt Black Bean pasta og Ketchap Manis ( sød, tyk soya ) istedet.  Det er garanteret ikke autentisk, men det smager godt.  Når marinaden har været brugt til spiddene, kan man koge resten op – for at slå eventuelle bakterier og andet uha ihjel – og efterfølgende tilsætte fintskåret forårsløg, revet ingefær og en smule knust hvidløg, og så har man en god dipping-sauce.

En svingende skålfuld vandmelonsalat vendt med bunker af fintstrimlet mynte og lidt sukker giver et frisk pust og en velkommen sprødhed til de sød/salte, lidt klistrede kødspid.

– Velbekomme –

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.