Oh my.. Homemade Cheezit´s and Nordstroms Tomatosoup. Om kræsne børn.

Yngsten: (bestemt) Jeg spiser det ikke.. NEJ jeg gør ej!
Mor: ( mentalt sukkende ) Jo, kom nu Skat.. Jeg vil have, at du ihvertfald smager på det.
Yngsten : ( bedende, men fast besluttet ) Jammen jeg HAR smagt mor, Amagers Halvhug, det har jeg, og jeg kan ikke li´det ( Barnet har ikke haft så meget som en tungespids i kontakt med maden ).
Mor: ( tager sig sammen, for at være forholdsvis venlig ) Du SKAL smage, kom så i hak!
Yngsten : ( på randen af hysteri ) Men Moaaarhh!!! Jeg kan ikke li´ det, altså – Vrææll!
Mor: ( hysterisk ) Vil du SÅ SMAGE PÅ MADEN ?! Jeg har brugt TIMER i køkkenet på at lave den, og jeg VED du kan lide den.  Hvis bare du SMAGER PÅ DEN!!!!

Herefter følger ofte mindre raserianfald, både fra Yngstens og Moderens side, hvori beskyldninger om børnemishandling og det-er-sku-da-for-galt flyver over middagsbordet.
Yngstebarnet forlader bordet uden aftensmad, og Moderen skuler vredt.  Ældsten glatter ud og siger noget i stil med uhmm, jeg kan altså godt lide maden, mor, og moderen græder indvendigt salte tårer over at endnu en hyggelig middag er blevet forvandlet til et drama af Homerske dimensioner.  Hvorfor faén kan ungen dog ikke bare smage på maden? Det er jo ikke fordi at vi får levende larver og uglebræk til aften, selvom man af og til skulle tro det, bedømt ud fra Yngstens reaktioner.

Da Ældsten var lillebitte og lige var begyndt på at spise fast føde, blev han dagligt udsat for nye smagsindtryk, netop for at han skulle vokse op med smag for en bred smagspalette.
– Jeg lavede bagt sellerimos med langtidstilberedte hvidløg, blendede ærtepure´med mynte, stegte tortillas med gedeost og kartofler, lavede porre-og-bacon mos, lavede Dahl med masser af spidskommen osv. osv.
Det tog en krig at tilberede al maden fra bunden dagligt, men jeg gik hjemme ( dengang med god samvittighed ) og det “eneste” ( udover at være arbejdsløs, nybagt mor med en ubændig trang til at blive selvstændig, for at slippe for nedladende og self-opløsende bemærkninger og åndsbollede kurser fra A-kassen, samt hvad dertil følger af endeløse møder og dårlig samvittighed, både over at være en dårlig mor – ungen gik i vuggestue-, en kikset kvinde efter et akut kejsersnit og 20 kg på mavedellerne, og derudover en NASSER, både på min mand, min familie og samfundet i øvrigt..) jeg skulle tænke på var at opfostre vores dejlige unge så godt som muligt.  Og Ældsten spiser virkelig nærmest hvad som helst nu, bare der ikke er avocado eller synlige reminiscenser af tomat, ost og æg involveret. Pizza a la 4 fromaggi, Chilli Cheese Tops og porretærter med masser af æg er dog fint, så det´ der med at han ikke kan lide smagen af selve råvarerne tager jeg med et stort gran salt, og lader ham have sine fikse ideer i fred.

Med Mindsten er billedet et helt andet.  En alt for travl hverdag, og alt for mange nemme løsninger, også rent madmæssigt, har tydeligvis gjort at han så absolut ikke har lyst til at skubbe til sine smagsløgs grænser.
Vi taler her om at barnet ikke engang spiser kartofler og kun nødtvunget tager et par stykker af dem, der kommer fra McDonalds når vi er på tur og Herren og jeg bukker under for ungernes plagerier for at komme på henholdsvis McDOLLARS (Yngsten) og McDoughnuts (Ældsten).

Da han har en mor, som er stædig og kold som det Grønlandske ishav, og pure nægter at lave mad efter Yngstens befalinger, ender han ofte med at spise en portion tørre havregryn og en banan ti minutter i sengetid. Heldigvis står havregryn allerøverst på Yngstens yndlingsspiser, tæt fulgt at boller i karry, rødt KØD af enhver slags – absolut uden grøntsager til,  Rosmarinstegt nakkekam, Koldrøget laks  ( og her er det så at Moder-skribenten diskret pudser glorien, og smiler beskedent til Læseren ), Fætter Kras ost og makrelmadder.

Heldigvis fortalte den dejlige Madmoder i Yngstens børnehave, at han dernede elsker når der er tomatsuppe på menuen. – Og hvor i alverden kom det nu fra, når Ungen herhjemme vræææler op, hvis en rå tomat formaster sig over på hans tallerken?

Med et mentalt suk og samtidig et dybtfølt Hurra! for Institutions-madordningen i Børnehaven Humlebien, præsenteres derfor her det nyeste skud på livretsstammen: Nordstroms Tomatosoup og hjemmelavede Cheeszit´s.

Ostekiksene er afsindigt lækre, og nemme at lave.  Ældsten, Herren i huset og jeg kom nærmest i nævekamp om den sidste kiks over aftensmaden i går, hvorimod Yngsten (naturligvis) ikke kan fordrage dem.  Suppen derimod, blev spist med velbehag, blot skulle der (naturligvis) stjernenudler i.
Begge opskrifter er fra min yndlingsblog Serious Eats, blot er suppen tveaket en del, så der er mange flere grøntsager i.

Cheeszit´s. Til ca. to bageplader:

 • 200 g hvedemel
 • 2 tsk bagepulver
 • 2 tsk sukker
 • 1-2 tsk flagesalt
 • 200 g Cheddar – gerne med meget smag.
 • 225 g fløde 38 %
 • Til pensling
 • 1 æg og en æggeblomme
 • flagesalt til at drysse på

Forvarm ovnen til 190 grader.
Osten rives på en Microplane.  Det er vigtigt at osten rives ekstremt fint, resultatet bliver meget anderledes hvis man bruger et alm. rivejern.
Alle de tørre ingredienser blandes i en skål.  Osten blandes i med hænderne, til den er helt dækket af melblandingen.
Fløde tilsættes, og dejen æltes grundigt på et meldrysset bord, til den hænger godt sammen.  Det ligner en ulykke først, men den skal nok samle sig.  Tilsæt evt mere mel, hvis det er helt umuligt at rulle den ud.
Del dejen i to stykker: et til hver bageplade.
Rul derefter dejen tyndt ud – ca. 1/2 cm tykkelse, læg den på et stykke bagepapir og skær derefter små firkanter ( omkring 2 x 2 cm ) med et klejnehjul eller en pizzaskærer.  Det bliver fint og mest autentisk med en klejnespore, men jeg kunne ikke lige finde vores ( surprise ) da der skulle tages billeder, så..
Pisk æg grundigt sammen og pensl kiksene.  Drys med salt.
Man kan prikke huller i kiksene med en bambuspind: det gør ingen forskel for smagen eller bagningen, men det ser fint ud.
Bages til de er gyldne, omkring 10-15 minutter.  Man kan nu tage kiksene ud, skille dem ad og tørre dem ved lavere varme, til de er helt sprøde.
Kiksene holder en ti dages tid i en tætsluttende kagedåse.  Hvis de bliver bløde, kan de lunes i en 150 grader varm ovn.  Så smager de som nybagte igen.

Nordstroms Tomatsuppe:

Denne suppe kan varieres uendeligt: det vigtigste er at de grøntager man vælger at putte i rives groft, og derefter sauteres/brunes rigtigt grundigt i rigeligt smør eller olivenolie i en tykbundet gryde.  Det tager det bedste af en halv time, for varmen skal ikke være alt for høj.
Når grøntsagerne begynder at brune en smule, og man kan se at et stegelag begynder at forme sig i bunden af gryden, tilsættes tomater og fond. Ikke før.
Brug en rigelig stor gryde med en tyk bund, og lad suppen simre mindst halvanden time, inden den blendes.
Suppen kan fryses, og bruges som basis til en gang Butterchicken eller til en nem kødsovs.

Til 8-10 portioner.

 •  150-200 g smør, eller tilsvarende olivenolie.
 • Fem-seks store gulerødder.
 • 2-3 løg.
 • 1-2 persillerod.
 • Et lille knoldselleri, eller et kvart stort.
 • soltørrede tomater ( en håndfuld.  Hvis tomaterne ligger i olie, så hæld noget af den i gryden også )
 • hvidløg ( hvidløget smager ikke igennem, så man kan sagtens bruge rigeligt )
 • 5-7 cm frisk ingefær.
 • 4-5 dåser flåede tomater.  Hvis man har nogle trætte tomater liggende, smides de med i gryden.
 • 1/2 l piskefløde ( kan undlades )
 • 5-10 dl kyllingefond ( eller terning )
 • Peber, salt, cayennepeber.
  Eventuelt bagepulver

Alle grøntagerne rives groft og brunes i en stor gryde til de er faldet helt sammen, og begynder at få stegeskorpe.  Tilsæt fond/boullion, samt tomater.  Lad simre halvanden time, eller længere, og tjek om der skal mere væske i gryden undervejs.
Når alle grøntsagerne er helt møre, tilsættes fløden og suppen blendes med en stavblender og smages til.  Hvis man ikke har en stavblender køles suppen lidt af, inden den blendes i et blenderglas.  Juster´med mere fond/ fløde til suppen har den konsistens, du kan lide.
Hvis der er for meget syre fra tomaterne i suppen, tilsættes en kvart teske bagepulver. Lad pulveret bruse helt af inden du smager på suppen igen.  Dette gentages til suppen har den runde, milde smag du vil have.

– Rigtigt godt efterår –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.