December med ungerne: julede Kirkekager med bolcheglas og året der gak i Ungernes have.

December er stille opvågning under sovelune dyner i det flakkende lys foran brændeovnen.
Kalenderjulesokker hvor plastic-dimsedutter og helt uhørte hverdags-chokoladejulemænd, hastigt voksenindpakkede i de blå nattetimer, bringer overstadig morgenglæde inden skolen og børnehavedagen begynder.
December er lønlige bønner til en resten af året ikke-sådan-heelt eksisterende Gud om snevejr.
Kalenderlys og frostklare weekend-morgenture op til bageren med den yndigt rødkindede og højlydt brokkende og kæppe-kæmpende Brødrene Duo som underlæg til provins-idylen.
Sarte papirskræmmerhuse med krølled´hank, og storebroder-trusler om en ordentlig skavank.
December er Nissepok og Nissepjok, der farver mælken i køleskabet blå og holder natlige slikorgier i vores klædeskabe.  De to fra børnehaven hjembragte ballademagere vender i ly af natten op og ned på garderoben, så støvlerne hænger sirligt på knagerækken i rad og række, og overtøjet ligger på det mudrede gulv som tomme voksen-hamme når vi står op i vinter-hverdags morgenmørket.

Ungerne er blevet udsat for en del temmelig ujævnt eksekverede eksperimenter i klummen “Dage i ungernes haver”, der året igennem har kørt i lokalsprøjten hernede på Sydfyn.
Især når DYI-idyllen skulle fotodokumenteres, har der været behov for ualmindelig meget tålmod fra vores to ( skal vi sige en lille smule taktilt udfordrede? ) guldfisks side.
De er nemlig udemærket klar over at når mor kommer bag kameraet forsvinder de sidste reminicenser af voksen pæda-logik.

Vi lagde ud i Januar med at Ældsten, iført tynd bomulds-yndlings-hoodie, skulle posere i gennemblødte sneakers med store stykker iskoldt rionet i styrtregn “kom nu, skat, bare liige ti billeder til, så er vi færdige”.
I febuar blev drengen – der iøvrigt HADER at få beskidte fingre – tvunget til at plante den samme kartoffel mindst ti gange i en murerspand fyldt med pjasket jord, fordi mor ikke kunne finde den rigtige vinkel at tage billedet til “Plantevuggestuen” i.
Da de festlige sommerbilleder til ” Vi bygger en Yakatori-grill”skulle tages, blev den nu efterhånden hårdt prøvede Nullemand tvunget til at lade som om han begejstret gnavede på råt kødspid med begge fortænder nyligt tabt, hvilket ikke blot så fjollet ud, men også var “ligeså klamt som at spise abehjerner”, hvorefter han et par måneder efter blev beordret til at lægge sig, krabbenet i hånd, midt på en badebro, hvorpå det myldrede med smarte teenage-badegæster, så vi kunne få de sidste billeder i hus til både  Læsøs lyksaligheder og “Dumme, dumme mor! Om at ønske sin storebror helt ude.”
“Nej-nej-nej skat! Se herover! nej, kik NED! og så op på mig, ikke? smil!”

Yngstens største udfordring kom totalt bag på alle, og skete da hans arm blev betrukket af lunt svinefedt og De Luxe vildtfuglefrøblanding, fordi røreskålen i et voksen-uopmærksomt øjeblik væltede imens klummen “Fuglefoderboller” blev fotograferet.
Måske var det ikke den mest hensigtsmæssige måde at arbejde med hans panikangst for fedtede fingre..

Ungerne har med andre ord på bedste good-old-chap-vis fundet sig i at skulle være en del af de månedlige projekter, der har involveret alt for meget frisk luft, for megen koncentration og så store mængder af manuelt, beskidt arbejde, at det efter deres mening tangerer børnemishandling.
Derfor er dette årets sidste projekt, at lave sukkersøde kirkekager og karameller. -Der er ikke noget som rå mængder totalt letoptagelige kulhydrater tilsat varme juledufte, til at lokke en tilgivelse for at være en totalt upædagogisk mor ud af ungerne med.

Kirkekagerne har fået deres navn fordi bolche”glasset” i midten af kagerne ligner de farvede vinduesmosaikker i vores lokale kirke.

Først laves en enkel sukkerdej af:

175 g koldt smør
300 g hvedemel
1 lille sammenpisket æg
125 g sukker
Evt. krydderier efter smag: vanille og appelsinskal eller kanel, nelliker, ingefær og kardemomme..

Smuldr det kolde smør i hvedemelet til det ligner grov rasp. Tilsæt
sukkeret, der er blandet sammen med de valgte krydderier, æg og saml dejen hurtigt.
Film dejen og så på køl mindst en halv time.

Imens knuses klare bolcher eller slikkepinde med en kødhammer.  Det er en god ide´at have klargjort et skærebræt, samt puttet bolcherne i poser inden børnene hidkaldes til knusefest.  Da jeg vendte ryggen til i ti sekunder begyndte Ældsten begejstret at vold-banke Kongen af Danmark-bolcher direkte på vores 100 år gamle, lakerede Windsorbord BANG!-(knas)-BANG!-(knas, splintre..)
” Jamen mor, du SAGDE jo at det var nu vi måtte..”  Og det gjorde jeg jo.  Og sådan bliver man lidt klogere for hver dag der går i Ungernes selskab.

Kagerne stikkes ud, og der stikkes former ud af midten, som fyldes med de knuste bolcher. Det kan betale sig at være temmelig pernitten med ikke at på blochestykker op på selve kagerne, de skal blive nede i deres huller.  Bag kagerne ved 175 grader på en silikone bagemåtte til de er sart lysebrune og bolcherne er fuldstændigt smeltede.  Vores fik for lang tid, og blev fyldt med bolchebobler, og de er stadig smukke.

Opskriften på syv-minutter-mikrobølgeovns-karamellerne, der kan varieres i smagen fra traditionel Fugde over Dumle-slikpinde til salmiakkede og bitterchokolade-Læsøsalt tilsmagte voksengumlerier kommer i næste uge under titlen Dumle-karameller og voksenslik”.

Rigtig god mandag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.