Madbloggerudfordringen / Ost & ko: Brinner. Sprød, paneret esrom med timian. Saltet torsk, solbær, vinteræbler og grønkål.

Sprød-esrom-og-saltet_torsk-Brinner_Ostogco_madbloggerudfordringen.jpg

Madbloggerudfordringen er i denne omgang barslet med en udfordring i samarbejde med Ost & ko, nemlig en gang Brinner hvori den gamle danske ostetype Esrom indgår.

Brinner er en sammentrækning af ordene Brunch og Dinner, og er i min verden comfortfood, der skal kunne nydes i sofaen en stille aftenstund hvor man bare trænger til rå mængder sprødstegte kulhydrater med masser af salt og lavaudflydende OST.

Opskriften lyder måske umiddelbart som om en skitzofren friteret brie på speed har slået pjalterne sammen med en gang Kedgeree, og det er heller ikke meget galt.
Jeg ville nemlig finde på en fordanskning af den engelske morgenmads-klassiker Haddock ( røget kuller ) and poached egg, da jeg er vild med med kraftige smage og kontrasterende teksturer – på alle tider af døgnet.
Den saltede torsk, der er brugt her er en variant af klipfisk.  Dog er den ikke lufttørret, blot nedlagt i salt. Spørg efter “salttorsk” hos fiskemanden.
Det fine med denne opskrift er at man på forhånd har lavet ostestængerne så de ligger klar i fryseren, og man derfor bare skal stege fisken og grønkålen, samt fritere ostestængerne for at have en luksuriøs gang Brinner klar.

Sprød, paneret Esrom og mozzarella med timian på saltet vesterhavstorsk med solbær.

Først sættes salttorsken over at udvande et døgn i rigeligt koldt vand.  Skift vandet et par gange undervejs.

Derefter laves ostepindene:

150 g Esrom
100 g mozzarella
2 spsk kartoffelmel
1, 5 dl hønseboullion
frisk timian
3 æg
Panko eller almindeligt rasp.

De to slags ost findeles/rives og vendes med kartoffelmel og frisk timian efter smag.
Hønseboullion koges op og tages fra varmen.  Osten piskes ud i den varme boullion. Massen må ikke koge efter osten er kommet i.

Køl af et par timer, og rul “pinde” på halvanden cm tykkelse på et godt melet bord.
Køl ned igen, gerne i fryseren.
Så skal der dobbeltpaneres: rul først i mel, derefter sammenpisket æg og til slut panko/rasp.
Gentag, så der kommer to gange panering på osterullerne og læg dem på frost til de skal bruges.  Hvis man kan lide at gå med livrem og seler kan man panere endnu en gang, for at sikre at der ikke går hul på rullerne når de steges.  Selv hvis der gør, smager de stadig dejligt.

Snit vinteræbler fint og riv grønkålen groft.  Find et glas hjemmelavet eller hjemmebragt solbærmarmelade ( gerne med masser af rom i ) frem.

Vend den udvandede salttorsk i rugmel og steg den lysebrun i masser af smør en fem minutters tid.  De sidste par minutter smides grønkålen på panden og steger med.
Imens friteres ostestængerne sprøde.

Anret grønkålen sammen med vinteræblerne, og placer torsk og ostestænger ovenpå. Drys med broncefennikel og mere timian, og sæt fine små klatter solbærmarmelade rundt omkring på tallerkenen med løs hånd.

sprod-esrom-og-salttorsk-brinner_ostogco_madbloggerudfordringen

Velbekomme!

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.