What They don´t want you to know. Hjemmelavede “Dumle” karameller i microen på under 10 minutter.

hjemmelavede-dumle-slikkepinde_karamel-i-mikrobolgeovnen

Grundet min indbyggede aversion mod alle former for hæmmende retningslinier, også når de kommer i form af alenlange og pernitne konditoropskrifter, er det yderst sjældent at vi laver pyntesyge kager med sarte mousse-fyldte karamelsfærer, eller søde sager iøvrigt. Jeg gider simpelthen ikke bruge tid på sukkerdimserier, når verden ligger lige udenfor vores køkken og lokker med hjemmehøstede muslinger, jordskokkejagt og langtidsstegt gris på grill-rotisseri.

Dog faldt jeg sidste uge over denne karamelopskrift på nettet, og den er så god og nem og ligetil at det burde være løgn.  At resultatet overraskende nok samtidig smager fuldstændigt som Dumle, bare lidt mere Old-school og Handgemact gør at opskriften hermed er blevet indlemmet i kategorien “Juleslik at lave med Ungerne”.
I denne kategori findes også de delikate After Eight-rip-offs fra 2015, som giver et frisk pust i næsen og behager de mere voksne smagsløg, især hvis man overtrækker dem med bitter chokolade.

Til ungerne laver vi “Dumle” slikkepinde ved at stikke den stadig bløde karamelmasse ud, sætte den på pinde og overtrække den med lys og mørk chokolade.

Til de voksne kan man lave lakrids/salmiak varianter, eller hvad med at overtrække karamellerne med mørk chokolade, og give dem et ordentligt drys flagesalt..
Min favorit er klart den med masser af salt og rå lakridspulver i karamelmassen, og så et overtræk af kulsort, bitter chokolade.

hjemmelavede-karameller-og-bolchekager_3_slags_karameller_karamel_dumle_slikkepind

Man skal bruge:

1 dl usaltet smør
1 dl. glukosesirup eller light Corn Syrup.
1 dl brun farin eller moskovadosukker
1 dl alm sukker
1 dl sødet kondenseret mælk
1 lille spsk flagesalt
1 tsk vanillekorn fra dåse, eller korn fra en frisk vanilliestang.
Smag efter behag: lakridspulver, salmiakpulver eller ekstra flagesalt…

Smørret smeltes i en glasskål, der kan tåle at gå i mikroovnen. HUSK at bruge Usaltet smør, af en eller anden grund sprutter saltet smør som en gal og det er MEGA træls at gøre mikroovnen rent når den er smurt ind i stivnede smør-sprutterierer.
Alle slags sukker og kondenseret mælk tilsættes, og røres grundigt sammen med det smeltede smør.
Skålen sættes i mikroovnen igen og skal nu have mellem 5 og  7 minutter på “High”.
Tjek massen med et sukkertermometer efter 5 minutter: temperaturen skal være omkring 110-116 grader.
Hvis ikke man ejer et sukkertermometer, hvilket jeg ikke overaskende ikke gør, laver man bare kugletesten: i et glas iskoldt vand dryppes små dråber af den varme karamelmasse og køler af.  Hvis kuglerne stivner til en blød og samtidig formbar masse er karamellen klar.  Hvis ikke skal den have længere tid. Når karamellen er færdig røres salt og smagsgivere i og karamellen hældes ud på en silikonemåtte, eller i en meget grundigt smurt form og sættes på køl til den er stivnet nok til at kunne skæres eller klippes i de ønskede størrelser.

Volia´!  Lækre, hjemmelavede karameller på under ti minutter.

Opskriften stammer fra den ærkeamerikanske mom-stays-at-home-blog Cooking Classy

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s