Whoocha! on a weeknight. Otte minutters riccota Gnudi med salviesmør noisette.

gnocchi_ricotta_hjemmelavede_gnudi_noter-fra-haven_christinadamgaard-com

Glem alt om klæge, vokser-i-munden købe-gnocchi.  Gnudierne er kommet: fnuglette bidder, her serveret i selskab med nøddebrunet smør og sprød salvie.
Frit oversat fra italiensk betyder Gnudi nøgen, og Gnudierne har fået deres navn fordi de laves lidt som fyldet i Tortelini, blot uden “pastatøjet” udenpå.

Ingredienser:
240 g god ricotta, drænet vægt. Ikke fedtreduceret, gå efter den med 7-10% fedt.  Regn med at riccottaen mister omkring 20-30 % væske når den drænes.
1 helt æg, og 1 æggeblomme
50 g parmesan, fint revet.  Hvis man ejer en Microplane bruges den.
salt
ca. 120 g mel

Desuden:
Smør, 1 bundt salvie, revet parmesan og hvidløg efter smag.

Køb en ricotta der er absolut fri for stabilisatorer og andre tilsætningsmidler, ellers fungerer opskriften ikke. Som med så mange andre italienske opskrifter, hvor der skal bruges få ingredienser, er det tvingende nødvendigt at bruge kvalitetsvarer for at resultatet bliver godt.  Det siger faktisk sig selv hvis man tænker over det, og alligevel glemmer/fortrænger jeg det stadig.  Bare spørg Herren i huset, som i går fik ultra tørre, krummende og smagsløse Gnudi serveret, udelukkende fordi jeg var blevet nærig under indkøbsturen og købte den billigste riccotta jeg kunne opstøve i discountbutikken. Sorry, og jeg gør det helt sikkert nok igen en anden gang.

Ofte kan ricotta findes i supermarkedernes tilbudskasser, og det er helt fint at bruge disse. Hvis man falder over en god, dato- ricotta, laver man bare en ordentlig portion Gnudier, og fryser dem efterfølgende.  De holder ihvertfald en måned på frost.

Ricottaen skal drænes grundigt.  Dette kan gøres ved at presse den ud imellem to viskestykker, eller mellem tykke lag køkkenrulle.  Man skulle tro at det vil blive noget gnatværk, men osten hænger ikke i. Des mere omhyggeligt man fjerner væsken, des luftigere bliver Gnudierne, og des mindre mel behøver man for at massen hænger sammen.
Derefter røres fintreven parmesan, æggeblommer og salt i riccotaen.  Melet tilsættes, og dejen samles med en spatel – ikke på maskine! – til den lige hænger sammen.  Vær forsigtig med ikke at ælte for meget.  Hvis dejen klistrer helt vildt, og overhovedet ikke kan formes tilsættes lidt mere mel, men pas på.  De første to gange jeg lavede Gnudi kom jeg alt for meget mel i, og resultatet blev – ligesom i går -temmelig kedeligt.

Dejen deles i fire, og hver del trilles til en pølse med en diameter på omkring 3 cm. Gnudierne skæres i den form man har lyst til, og lægges på en meldrysset bageplade efterhånden som de er færdige.  Nu kan man vælge at smide pladen i fryseren til Gnudierne er frosne, og derefter lægge dem i fryseposer til en anden god gang.
Hvis Gnudierne skal bruges med det samme, sættes en stor gryde saltet vand over at koge og salviesmørret forberedes.

På en pande smeltes så meget smør, som man har lyst til at bruge, mindst en stor spiseskefuld pr. person.
Når smørret er smeltet og begynder at bruse tilsættes hvidløg og salviestilkene.  Så dumpes Gnudierne i det spilkogende, saltede vand. Når smørret begynder at brune, fjernes stilkene fra panden, bladene hældes på og steges sprøde.

Gnudierne koges til de dukker op i overfladen af kogevandet – omkring 1/2 til 1 minut – og ryger derefter direkte over på panden med salviesmørret.  Steg til de er lysebrune og server´straks med et ordentligt drej peber og parmesan efter smag.

gnocchi_ricotta_hjemmelavede_gnudi_noter-fra-haven_christinadamgaard-com_6

Opskriften her er fra køkkenhelten J. KENJI LÓPEZ-ALT som skriver på Serious Eats.

Til slut en advarsel: ovennævnte side har en tendens til at suge en ind i en kraftig tidslomme, hvorfra man ofte først slipper ud flere timer senere, totalt inspirationsbombet og med myriader af små mentale opskriftslapper klistret fast overalt hvor der burde have være hverdags opgaver og husk-nu-leverpostej-og-mælk noter inde i hjernen. Pinterest, go home.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.