Vinterferie med ungerne: sjove, billige og nemme projekter med farver, æg og blomster

Vinterferie.  Uendelige eftermiddage tilbragt indendørs foran Ipaden eller fjernsynet. Ungernes matte øjne reflekterer det kunstige, blå lys fra skærmene, og vores dejlige poder bliver mere og mere sløve i hjernen og tvære i sindet.  Sofaen og serierne har endegyldigt opslugt dem, og de skal så absolut ikke hjælpe til med hverken at bage boller, lave agurkesalat til aftensmaden eller dække bord. You can forget it, Mamma Ludba.
Den ugidelige stemning i stuen er efterhånden så kvælende og tyk at man må skære sig vej igennem.  Brændeovnen buldrer ufortrødent derudaf og den fugtige hede skaber et mentalt overlægnings billede af diminutive melankolske fulde og fede drenge-mænd i Finsk sauna.
Vi trænger til klare farver, høj himmel og til på den allermest krasbørstige vis at få skrubbet al vinter-sløvheden væk fra krop og sjæl. Vi trænger til luft!
Små-bekymret ser jeg på ungerne: Noget må der ske, men hvad?

Resolut bliver de proppet i et timelangt karbad, hvorfra de kommer op som to indskrumpede, højlydt brokkende sveskeblommer.  Så bliver der dømt Fri Leg : “Narhj-haj-ej, moaar! HVORFOR må vi ikke bare se fjernsyn, hallo!?”  Og som det plejer at gå, ender de to dejlige og sæbesmuttende friske drenge med rent faktisk at fordybe sig i en interessant og noget højrøstet leg omhandlende et med actionmænd-tætpakket pirat-playmobil-skib og dets respektive Havmonster, der på mest dramatiske og blodige monster-vis gumler alle actionhoveder af styk for styk og ÆDER dem.  Femogtyve actionmænd tager et stykke tid at komme igennem, selv for blodige Havmonstre, og så kan jeg i det mindste arbejde så længe.

Hvis man som os er hjemme i vinterferien kan dagene godt blive meget lange når man er 7 3/4  og 4 3/4 år .  Det er for koldt til at være ude i mange timer, og selvom det er sjovt at gå “nat-ture” med lommelygte ovre på kirkegården efter mørket er faldet på, bliver selv det kedeligt på 2. dagen.  Og hvor er sneen så vi kan kælke og få brændt alt det indestængte drengekrudt af, lave snelygter og igloer, eller pakke madpakker og varm kakao i termokanden og sidde på tæpper i Minecrafthulen og spise frokost med blåfrosne fingre?
Bålstedet i bunden af haven vil ikke brænde ordentligt, marchmallows´ne er blevet tørre og drengenes luffer gennemblødte og der er meget i vejen.  For at undgå, igen i år, at komme til at sidde Palle Alene med kiksede snobrød foran et ulmende bål under valnøddetræet efter ungerne er desserterede, eller endnu værre: gemme mig bag computeren og arbejde med visheden om at være en ultra dårlig mor, der også i ferierne pacificerer sine børn med Ipad og andet hjerneflimmer, har jeg fundet små projekter som ungerne og jeg kan lave sammen dagligt.  De tager hver især præcis lige så kort tid at drengenes to-sekunders-guldfiske-hjerner kan holde opmærksomheden fangen, og alle bygger de op til den forestående havesæson på pædagogisk vis ved hjælp at remedier vi allerede har stående i køkkenskabene. Der er smæk på farverne og vi kommer til at lege med masser af vand, røre ved nøgne æg og lave sukkerstads så det står efter.

vinterferie-med-born_projekter_farvet-vand_farelaere-og-vands-vandring_3_christinadamgaard-com

—————————————-

Søndag: Hjemmelavede kandispinde

Varm 6 dl sukker og 2 dl vand op i en gryde.  Tag gryden fra varmen så snart sukkeret er opløst, og fordel sukkerlagen ligeligt i fire små syltetøjsglas.
Nu kan der kommes forskellige farver frugtfarve i lagen, og hvis man har lyst til det, også smag i form af essens.
Pindene klippes til, og lågene laves klar.  Man kan bruge spisepinde, grillpinde, eller hvad man nu lige har liggende, der er lavet af træ eller bambus, og papstykker af enhver slags.
Klip pappet ud, så det passer over syltetøjsglassene, og stik pindene ned igennem til de er et par centimeter over glassets bund.
Nu skal pindene blot fugtes i sukkerlangen, dyppes i lidt sukker, så krystallerne har noget at hæfte sig på, og så er der bare om at vente..  Regn med at der går en uges tid inden krystallerne er klar til at spise.

Mandag: Karseæg og ærtespirer

Æggeskaller fyldes med vat, hvorpå man sår karse.  Hvis man har børn, er er glade for at male med vandfarver kan æggene dekoreres inden de slås ud.
Til ærteskudene bruges et gammelt syltetøjsglas, eller hvad man lige har stående.  Bunden af glasset dækkes af et 4-6 cm tykt lag jord, og ærterne sås med 2-3 cm imellem.  Regn med at der går 14 til tre uger inden ærteskudene kan spises alt efter hvor lyst de står.

Tirsdag: Spireglas

Man starter med at finde et syltetøjsglas i nogenlunde samme højde som en toiletrulle.
Så vikler man toiletpapir rundt om sin hånd ca. 10 gange, og putter forsigtigt “rullen” ned i syltetøjsglasset.  Fyld midten løst op med vat eller mere toiletpapir, indtil papiret står i spænd op af glasset.
Nu kan man forsigtigt putte store frø ned imellem papiret og glasset, og derefter vande til det hele er fugtigt, men ikke pladrende vådt.
Alle store frø dur: vi bruger valske bønner, majs, ærter, courgetter, græskar osv.
Hver dag kan man følge frøenes udvikling og snakke om hvor forskelligt de vokser.  Med lidt held og gelinde kan frøene til slut prikles over i en potte og komme ud i haven når risikoen for frost er overstået.

Onsdag: Farvede blomster

Alle former for langstilkede, hvide blomster dur til dette eksperiment, som går ud på at vise vandets vej igennem planter.
Blomsterne snittes og sættes i hver deres glas med farvet vand.  Vi bruger alm. frugtfarve, og blander den grønne farve af gul og blå.

Torsdag: Det nøgne æg

Eksperimentet går ud på at vise hvordan kemi påvirker nogle stoffer, men ikke andre.  I dette tilfælde vil vi fjerne skallen omkring et æg, uden at slå det i stykker!
Et æg lægges i et glas og dækkes med eddike.  Efter kort tid vil der dannes bobler på skallen af ægges, og efter en halv dags tid, kan man tage ægget op og undersøge hvor langt i processen det er nået.  Højst sandsynligt skal man lige skifte eddiken en enkelt gang undervejs, samt skylle ægget.  Efter et døgn er skallen væk, og man har et fint, helt nøgent æg tilbage, som er sjovt at lege med -indtil det går i stykker.


Fredag: Regnbuevand

Regnbuevandet er det eksperiment som jeg blev mest fascineret af, trods dets enkelhed.
Det illustrerer nemlig både vandets vandring og også farvelære på en og samme gang, og det er utroligt så tydeligt at se hvor præcist naturen sørger for ligevægt, hvor det overhovedet er muligt.
Man tager tre glas, og fylder de to af dem med henholdsvis gult farvet vand og blåt farvet vand.  Imellem de to farvede glas sættes et tredie, helt tom glas.
Så laver man “væger” af køkkenrulle, og lader dem gå fra hvert af de farvede glas, og ned i det tomme.  Resultatet er smukt!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.