Højt på strå i Sthærekassen. Hvordan man laver en halmballehave. Starten.

Manden står i en laset John Deere kedeldragt oppe under taget i laden og smider halmballer ned på det støvede cementgulv ” Du skal bakke ud på vejen når du kører.  Jeg vil ikke have at du rammer hønsehuset med traileren”  Han vender sig om, ser skeptisk ned på mig, kniber øjnene sammen og mumler “hvis du da kan finde ud af at bakke med sådan en..”
Min sorte Thing-kjole og supertynde cashmeresjal er sat til med støvede halmstrå og klamt, klistret edderkoppe-krims-krams.  Storsvedene slæber jeg halmballer over til traileren, mens min føntørrede frisure klasker sammen og mascaraen løber og det er da tydeligt for enhver at jeg ikke har det store kørekort, hverken til traktor eller trailer-vending, er det ikke?  Manden sukker dybt, hægter traileren af, vender den og med et betydende kast med hovedet gør han det mig klart at det er nu at bilen skal vendes inde på gårdspladsen og bakkes tilbage, så den kan hægtes på igen.
Der afregnes på henholdsvis Nokia og IPhone-Mobilepay: 10 kroner pr. balle.
Den himmelblå Berlingo og jeg futter hjemad i sneglefart, efterladende et fint spor af gyldne halmstrå gennem Svendborg by og omegn.


Miseren med snerle-tzunamien i vores køkkenhave sidste år har gjort at der skal tænkes kreativt hvis vi skal kunne dyrke noget som helst videre i bedene, og i konstant tidsnød som jeg er disse år, kan jeg på ingen måde overhovedet overskue at bruge flere dage på først at skulle tømme alle højbedene for jord for derefter at køre den inficerede jord væk, dække bedene af med ukrudtsdug, hente nyt jord og fylde bedene op igen.  Og så bare tanken om alle de potentielle bakken-med-trailer-situationer!

Derfor skal vi for første gang nogensinde have en halmballehave.
Metoden med halmballedyrkning opfylder – på papiret – fantastisk nok alle kriterier og ønsker for en køkkenhave her hos os, og jeg har glædet mig som et lille juleformiddagsbarn til at få den anlagt:
1) Der skal ikke luges. Siden ballerne er placeret direkte ovenpå den gamle jord på tynd ukrudtsdug, lukker de alt lys ude, så snerler og andet væmmeligt ukrudt ( forhåbentlig ) kvæles i deres spæde vorden.
2)  Bedene kommer op i højden, så gartneren ( mig ) slipper for at ligge tykkenumse-op-og-snude-i-jord for at passe plantekravlet.
3)  Siden der sker en varmeudvikling i halmen vil man kunne plante og så tidligere på sæsonen end man ville kunne i et almindeligt såbed.
4)  Halmballerne er, når de først er kommet i gang med at formulde, selvforsynende i forhold til gødning.   Til næste år vil ballerne ( “archh, moaar! Du sagde baller igen, klaaaamt!” ) være formuldet så meget, at de kan bruges som topdressing i rundt om frugttræerne, eller som muld i jordbedene.  På sigt forestiller jeg mig at vi kan køre en rotation med halmballer i halvdelen af højbedene, og bruge mulden fra sidste års halmballer i de resterende bede med jord.

Sådan laver man en halmballehave klar til at plante i:

Halmballer i haven_hvordan_gør_man_2017-9729

Kort fortalt går metoden ud på at kickstarte formuldingsprocessen i halmballer, således at man efter en tre ugers tid kan plante direkte i dem, hvorefter de vil forsyne planterne først med varme, og siden næring i resten af vækstsæsonen.
På grund af den porøse struktur i halmballerne, vil planternes rødder kunne forgrene sig uden hindringer og dermed skabe sunde og stærke afgrøder.

Der findes mange fine og indviklede opskrifter på at “starte” halmballerne med gødning på nettet.
Her gå´s meget op i hvilket forhold de forskellige næringsstoffer skal være fordelt i gødningen, med hvilket interval den skal strøs ud, hvornår der skal vandes osv.  Hvis man bryder sig om af følge instrukser og tælle timer, deciliter og vandmængder, er det bare med at vælge en af dem og holde sig til den for at være sikker på resultatet.
Ellers kan man gøre som jeg og bruge en gammel sæk et-eller-andet-gødning og bruge den, sådan lidt på slump, og vande efter hver anden dag.  Det fungerer nemlig lige så fint ( sagde hun hovedet-under-armen-optimistisk ).

Man skal bruge:
Halmballer ( ikke hø! Hø kan indeholde mange frø og man risikerer dermed at stå med en uordentlig bunke kornmark istedet for smukke grøntsager når det er tid til at høste )
Papkasser eller ukrudtsdug
Gødning med højt nitritindhold
Vand
Tid til at gøde og vande dagligt de første 10 dage af projektet
Termometer, der kan tåle fugt og går over 50 grader.  De få´s i meget dyre udgaver, som måler helt precist.  Jeg bruger et billigt kødtermometer fra Ikea og det er fint nok.
Evt. en siveslange
Hvis man vil dyrke tomater, ærter eller agurker skal der også bruges noget materiale til at bygge stativer, som de kan bindes op/klatre op på.

Regn med at der går tre uger fra start, til man kan plante i halmballerne.

Først dækkes bedet hvor haven skal være med gamle papkasser eller vandgennemtrængelig ukrudtsdug.  Vi havde snerlebefængte højbede, som jeg skrabede det øverste lag jord af, og placerede ballerne ovenpå.
Køb så mange halmballer, som du har plads til.  Gå efter at finde halmballer, der er bundet stramt.  Vores er temmeligt løse i det, og jeg forudser allerede at det bliver en udfordring når vi kommer senere hen på sæsonen.  Den tid, den sorg!


På en halmballe er der skårede og foldede sider.  Ballerne skal stå på den smalle side, med den skårede side opad, der hvor man kan se ind i hvert enkelt strå.  Sæt dem så tæt som muligt.

Hver halmballe skal nu have gødning.  Jeg bruger en kopfuld uspecificeret gødning pr. balle. Derefter skal gødningen vandes ned i halmen til du fornemmer at ballen er helt gennemvåd.
De næste 10 dage vandes ballerne dagligt, og hver anden dag får de en kopfuld gødning inden der vandes.

Efter en tre-fire dage skal temperaturen inde midt i ballerne være steget til godt over luft-temperatur.  Mål temperaturen dagligt.  Når den rammer omkring 60 grader vil den begynde at dale og når den til sidst er nået ned til omkring de 20 grader, kan man begynde at plante og så.

Temperaturen udenfor er her sidst i marts 7 grader, og 56 grader midt i halmballerne efter fem dages gødning og vanding må siges at være en succes!
Mit fine gamle termometer kunne ikke måle højere end 50 grader, så Ikea-kødtermoteteret måtte fiskes frem.
Formuldingen er i fuld gang, og nu mangler jeg bare at alle udplantnings-planterne vokser sig store nok til at komme udenfor.  Der går til gengæld nok lidt tid med dem..

Planen er at have tomater, frilandsagurker, rødbeder, gulerødder og salat på toppen af halmballerne, og franske courgetter, sommerblomster og jordbær i siderne.

Inden det kan gøres, skal halmballehaven kattesikres, så de magelige kattebæster ikke lægger sig og slikker sol ovenpå de lune såbede og dermed knækker alle de små spirer efterhånden som de kommer op.  Kattesikringen skal samtidig fungere som et mini-drivhus så vi kan dække bedene af med fiberdug om natten for at beskytte planterne mod store temperatursvingninger her hen over foråret.  Kattesikringen laver vi i rionet, der bøjes og sættes i spænd i siderne på højbedene, og metoden kommer i næste indlæg om halmballehaven.
Desuden skal der laves en ordentlig stak genbrugs-miljøvenlige sneglefælder til at sætte rundt om halmballerne.  Vi er temmeligt plagede af dræbersnegle, som iøvrigt er de eneste væsner på jordkloden, som jeg hader af et glohedt, ondt hjerte og bare ønsker total udslettelse af.  Især når de for 3. år æder HELE ens georginebed natten over, og så lige også rydder 10m2 salat og alle de møjsommeligt forspirede kålplanter, for derefter at dække ens terrasse med slimspor og derefter dagligt sende ungerne storhylene ind med ti minutters interval sommeren igennem, fordi de har trådt på, og splattet en af sneglene ud,  og nu har klistret snask, som iøvrigt er totalt umuligt af fjerne, mellem tærene, og jeg kan bedst forstille mig at de vil synes et fugtigt og varmt sted som formuldende halmballer er det perfekte sted at flokkes til fra alle nabohaverne for at masse-reproducere sig.
Not on my shift, you ain´t.

-Rigtig god regnvejrsonsdag-

Prøv evt. at tjekke Lisa Rows fine og nemt-fattelige blog om halmballehaver HER

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.