Rygeost til søndagsbordet.

Rygeost hjemmelavet hvordan laver man rygeost nemt-12

Årets ferie på Bornholm er slut, og tilbage er minderne om smukke gåture i stejle klippedale i et hav af klartlysende anemoner, sanketure på redningsstien, bunker af smørdampede strandporrer, saltsild og Sol over Gudhjem, stormfulde nætter og dejlige middage med Bedsterne og de gode venner som vi desværre nu kun ser to gange årligt, siden de flyttede til Klippeøen.

I syv dage bor vi syv mennesker i alderen 4 til 71 år på 60m2, og jo, det er tæt.
– Især fordi ungerne af en eller anden grund føler sig nødsagede til liige at give den en ekstra spand kul når “De Gamle” er i nærheden.
Af og til er det som forælder nødvendigt med en lille smuttur ned til stranden alene, for ikke at rive hovedet helt af de stakkels unger der sanseløst bimler omkring i et uendeligt hav af slik, is, sukkermorgenmad og fri adgang til telefoner, når der ellers ER blevet sagt nej til IPad.
De er forståeligt nok bare overhovedet ikke er klar på at gøre noget som helst af det, deres forældre foreslår, især da ikke tage på tur for at opleve noget i den virkelige verden, og vi får anskueliggjort på smukkeste vis, hvorfor vores hverdag derhjemme kører efter en stram snor, og der kun er plads til udskejelser i weekenderne. Brødrene har simpelthen overhovedet ingen stopklods, hverken når det gælder slik og andre usunde sager, eller blå-flimmeri foran en skærm.

Skriiig og skråål når vi skal ud af døren for at se på det Bornholmske landskab “naarhj! Jeg vil ikke med! Dumme, dumme mor! Jeg vil ikke ud at gå, jeg vil spille på Farmors telefon, og se jeg har ondt i min finger og storebror driller og lillebror er dum og jeg kan ikke finde mine sokker ( sokkerne er for en halv time siden blevet placeret LIGE ved siden af ungen, iøvrigt med besked om at tage dem på fordi vi skal afsted NU ) hyyll!!”
Der overtales og forhandles og til sidst smides ungerne ind på bagsædet med beskeden “fordi det SKAL vi, tak!”

En halv time senere vandrer selvsamme tidligere højlydt brokkende yngel glade og fro afsted med raske fjed op for at se Vandfaldet eller Ekkodalen, Museet eller HelligPeder “..og så skal vi ned at have en is, ikke osse mor? og se! Hvad er det for en plante? Skal vi have den med hjem? Kan vi spise den? Johan, kom og se her, skal vi ikke klatre herud på klipperne, måske kan vi fange krabber, tror du ikke?..”
Oh, but why the struggle every f…ing time, Unger?
Tørt må jeg her bemærke, at i det mindste stikker Den Brødrende Duo ikke op for bollemælk, og de skal nok blive til noget hvis halsstarrighed stadigvæk krediteres på jobmarkedet den dag de bliver spyttet ud i den anden ende af uddannelsessystemet, for det gør det jo som bekendt i disse dage, og mon så ikke det hele nok skal gå alligevel?

 

Til en hel rygeost ( på ca 6-700 g) bruges 1 l kærnemælk til 3 l sødmælk, og evt en lille øko-fløde, hvis der skal lidt ekstra creme-konsistens i den færdige ost.  Naturmælk laver en biodynamisk sødmælk, som er fremragende.  Brug den friskeste mælk, det er til at finde.
De to slags mælk blandes sammen og stilles lunt med et klæde over i ca. to døgn, eller indtil væsken tykner.  Hvis man vil være helt sikker på at mælken bliver tyk, tilsættes 8-10 dråber osteløbe*
Man skal lade skålen stå i fred, og ikke rumstere for meget med den mens mælken tykner, ellers risikerer man af den færdige ost gryner.

Det var piv-p.. koldt i vores hus, som er bygget direkte ovenpå klipperne og derfor et helt umuligt at varme op på konventionel vis, og derfor tog det 3 dage før konsistensen var nogenlunde tilfredsstillende. Jeg endte med at tilsætte saften fra en halv citron på 2.dagen for at få koaguleringen i gang.  Des længere mælken står, des syrligere bliver den færdige rygeost.

Med en kniv skæres ostemassen i tern, så vallen kan løbe fra.  Hæld osten op i en sigte, der er foret med osteklæde eller en ren stofble og lad den dræne i 16-24 timer.

Af vallen kan man bage det skønneste ciabattabrød.

 

Rygningen foregik i et “skorstensrør” til optænding af grillkul.  Nederst et enkelt lag kul, der tændes op.  Når de er rygende varme, kvæles ilden af en ordentlig nævefuld brændenælder og – siden vi er i starten af maj og Nordkysten af Bornholm formentlig er dækket af ramsløg – ligeså mange ramsløgsblade.  Osten blev røget i to minutters tid af to omgange.  Og jeg er temmelig sikker på at denne rygeost blev til i Danmarks smukkeste “røgeri”.

 

 

 

 

 

– Rigtig god St. Bededagsferie-

*osteløbe kan købes her hos Dansk hjemmeproduktion.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.