Lê Trangs lime/ingefærdrik

Lime_ingefær_ginger_drink_vietnam_.jpgDenne drik fik jeg første gang i hånden for tre år siden: en skoldhed foto-sommerdag på Kulinarisk Sydfyn.  Pladsen i Svendborg midtby er totalt proppet. Svedige, glade mennesker i tålmodigt bugtende køer undervejs til en smagsprøve, eller til at købe højkvalitets-fødevarer ved en af de 200 boder.  Der dufter af BBQ overalt fra DM i grill, som holder til lige i centrum af løjerne.  De, efter lyden af dømme, omkring titusinde overstadige, medbragte unger leger og råber det bedste de har lært, folk snakker og griner, spiser og drikker konstant, jeg bliver puffet og skubbet ind og ud af skoldende solstriber imellem teltene.
Kameratasken vejer et ton, skulderne værker, jeg sveder tran, er koksrød i hovedet og orker bare ikke flere folk, ikke flere motiver lige nu.  Jeg trænger til skygge og for f…! til fred og ro et par minutter.

Trang ser lettere medlidende ned på mig fra sin foodtruck ” her, du får den med til din mad” siger hun da min frokost, bestående af friske og krydderurtesprøde sommerruller med rejer og sød chillisauce er klar, og skubber et lille glas grønligt saftevand med  isterninger over disken.
Aldrig har noget drikkeligt smagt mig bedre.  Drikken er let perlende, syrlig-sød, og bitter og mest af alt læskende som intet jeg har smagt før.  Der er tydelige noter af lime og ingefær og også noget helt ubestemmeligt, og meget behageligt i drikken.  Hvad er det?
Jeg tømmer glasset i skyggen af et træ langt væk fra vrimlen af handlene og tænker ” jeg må prøve lave denne drik til familien en af dagene”.  Hvor svært kan det være at gengive?

Tre år senere er jeg holdt op med at prøve.  Efter mange eksperimenter, som alle har været fine ( og bl.a. har ført til denne dejlige dinner-drink: Anjas lime/mynte/ingefær Daquiri ) men bare ikke har siddet liiige i skabet,- hvad faen´ER den hemmelige ingrediens? – er jeg holdt op, og glæder mig blot når Lê Trang´s foodtruck er i sigte: for så kan jeg få styret min lyst til hendes limedrik.

Lê-Trang

I går var hele familien til Street Food market på Frederiksø, og sørme og ikke Lê Trang stod der lige indenfor indgangen, stor-smilende i sin pæne og som altid, totalt ryddelige og indbydende foodtruck.
Jeg styrede Den brødrende Duo direkte over til trucken og bestilte forgæves tre kæmpestore glas limedrik.  Trang beklagede meget: hun måtte hverken sælge sin (fantastiske!) Vietnamesiske kaffe, eller sin limedrik.  Forklaring?  Man må ikke konkurrere med arrangørerne af markedet, og deres bar.  Jeg stirrer lettere målløs på Trang:  det tror da pokker, for jeg – og garanteret mange andre, der tager på et Street Food marked en iskold febuardag – vil usigeligt mange gange hellere købe vores drikke af en kvinde som Trang, der selv laver ekstrakter og sirupper, end at skulle være tvunget til at købe generisk l.. sodavand og pulverkaffer.

Hvorfor må hun dog ikke sælge sine drikkevarer på lige linie med sine fødevarer? Det er vel ikke fordi man kan sammenligne Pepsi Max med hjemmelavet limesaft, eller Vietnamesisk iskaffe med pulverkakao?  Nej, vel?  Og betaler damen ikke i forvejen for at have sin truck stående, hva`?
..  Foran Trangs foodtruck brokker jeg mig videre på hendes vegne ” det ER for galt, hvem kan jeg klage til over de latterlige regler? Jeg klager til nogen!  Ej, Trang, du kan da nok se at du skal sku´ da have lov til at sælge dine drikkevarer, ikke? – tænk bare på de stakkels børn ( og ikke mindst deres stakkels mødre! ), der går glip af din limedrik, og istedet for må drikke cocacola fra de onde, verdensøkonomiudsultende, multinationale firmaer!! Come on.”

Trang ville slet indlade sig på at blive ligeså indigneret som jeg, men tog blot sin smukke vietnamesiske hat på, poserede til et Insta-billede, smilede sødt hele vejen igennem mine jerimiader, og sagde efter nogle minutters stille lytten: jamen, vil du ikke bare have opskriften på min limedrik, så kan du lave selv?  Det er ingen problem ”

” Nå!  Jo-tak, så… ( indsæt lyden af luft, der lukkes ud af en ballon her ) …..jamen, sååeh..  det vil jeg da gerne. Tak. ”

Trang har sagt at jeg også må dele den, så den kommer her:

300 g ingefær i små stykker ( økologisk, hvis man vil bruge den med skræl )
800 g sukker
1 l vand
1 tsk salt ( som er den hemmelige og meget vigtige ingrediens! )
– simrer stille i en gryde til der er ca. 1 l tilbage.
Sigtes.  Den kogte ingefær kan bruges til kager, desserter eller bare som snack.

Hældes over isteringer i forholdet 2 dele frisk limesaft, 3 dele ingefærsirup og 5 dele danskvand.

 

Hvis du spotter Lê Trangs foodtruck, så råder jeg dig til at løbe over til hende, og bestille et par stykker af alt hvad hun har.  Menuen skifter ofte, faktisk tror jeg at det kun er de hjemmelavede, små forårsruller, nudelsalaten samt drikkevarerne, som er fast inventar – hvilket altid er et godt tegn på at der står en passioneret kok bag konceptet.  Man får frisklavet, autentisk vietnamesisk mad hos Lê Trang.
Hun holder iøvrigt også til på Storms pakhus i Odense

sự cạn ly !

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.