Smæk på! Mere Moskusand. Iskaffe og Kapers af naustrium/tallerkensmækker.

 

IMG_3527

Røget ål med Naustriumkapers og krydderurtemayo.

Herren i huset er taget afsted til første arbejdsdag efter tre ugers sommerferie i familiens skød.
Jeg tusser rundt på matriklen, Farmen kaldet efter ænderne er kommet til.  Huset er helt stille, Ældsten og Yngsten er på to-dages ophold hos Farmor og Farfar, og tilbage ligger et spor af brugte børnesokker igennem stuerne, helt ned til trampolinen og tilbage igen.  Nogle uger er det hærgede plasticmænd, andre uger krøllede underbukser eller skumpatroner fra Nerf-guns der akkumulerer sig på alle vandrette overflader – det er aldrig til at forudsige på forhånd – men i det mindste hænger alle hybelkaninerne under sofaen og bordene godt fast i strømpe-bomulden, så det føles som om jeg rent faktisk udretter noget ved at samle sammen og lægge til vask.
Allerede nu klokken 7 sitrer luften af hede, sommerdisen ligger over valnøddetræet.  Kattene ligger fuldt udstrakt i skyggen på terrassen og misser med øjnene.  De miaver som sædvanligt som svar på beskeden om at morgenmaden er serveret, men lyden er gået af dem i varmen.  Flade Misse-mimere.
Ænderne fodres og vandes, andrikken Mumle lukkes ud i haven, og dagens første ællinge-mandtal afholdes mens krager, måger og naboens forplimmede katte sultent kredser rundt lige udenfor andegården.  10 stks, de er der alle sammen.
Ællingerne er på bare tre uger vokset fra at være yndige, klodsede dunbolde til at være forvoksede teenagere der stolprer rundt på laange ben og konstant slås om snegle og andet guf, totalt ubehøvlede.
Da meningen er at vi skal slagte ællingerne til november eller december og derefter forvandle dem til delikatesser på jule og -nytårsbordet, gør vi en dyd ud af ikke at give dem navne, og ej heller gøre noget ud af at kunne kende dem fra hinanden.  Det hjælper på tanken om at skulle hugge hovederne af dem indtil videre..

 

 

 

fullsizeoutput_768

Mumle, vores moskusandrik, er ikke jordens mest yndige fugl – mest af alt ligner han en velociraptor der har parret sig med en grib – men han er yderst elskværdig og derudover venligt indstillet både overfor børn, voksne og katte, så hvis han viser sig også at være en god far og ikke hakke ællingerne i stykker når de i weekenden skal gå ude sammen med ham i haven, slipper han for øksen og forbliver vores avlshan fremover.
Projekt Moskusand har i det hele taget vist sig at være en succes indtil videre, og det er ren råhygge at nusse i haven ( Nusse i haven: [ˈnusə iˈhæːvə]:  vraltre rundt på max. hævede sommerben i 36 grader celcius, højrød i ægget af hede(ture?), højlydt bandende både snerler, snegle, kålsommerfugle og tørken, som allerede har taget livet af så mange planter, og nu kraftedeme også forvandlet vores smukke blåbærbuske til bladløse pinde med tørre rosinklaser for enderne, af Hekkenfeldt til, mens man prøver at redde væltede/knækkede tomatplanter, genplante basilikummen for 10. gang, simultant med man klasker de femten myg, der æder sig ind hver knæhase ) med et kæmpe, logrende og totalt lydløst dyr i hælene.
Opgivende sætter jeg mig i skyggen med et duggende glas iskaffe, sukker dybt, vifter myg og klør de utallige stik.  Mumle stiller sig tæt på, lægger hovedet på sned, glor tomt op på mig og snapper lynhurtigt et par myg i flugt, uden så meget som at blinke.

Iskaffen ( næsten ) som i Vietnam laves således:

1 l mælk
5-10 spsk Instant kaffe.  Man må smage sig frem til hvor stærk man vil have den.
1 ds kondenseret mælk
evt. lidt vanillekorn
Rystes grundigt sammen med isterninger.  Iskaffen kan holde sig en uge på køl.
Et skud vodka gør den til en dejlig, kølig aftendrink.

Hvis man har brug for noget lidt stærkere eller mere dessert-agtigt laves denne lette Baylies rip-off:

1 portion iskaffe
2-3 dl Jameson eller anden skotsk whisky ( ikke noget røget )
1 tsk vanillekorn eller 2 tsk ekstrakt
4 spsk chokoladesirup ( kan undlades )
Alt rystes sammen med isterninger.

Til gengæld for al den tørre tristesse, som det usædvanlige vejr har medført, trives tallerkensmækkeren gevaldigt i hedebølgen.  Allerede nu er der dannet frø på flere planter, og det betyder at jeg kan komme i gang med et af årets yndlingsprojekter, nemlig at lave fattigmandskapers.
For the record er disse “kapers” overhovedet ikke at sammenligne med almindelige kapers på glas.  De er LYSÅR bedre: sprøde, stærkt-søde og aromatiske.
De tre glas, jeg nåede at få lavet sidste år er blevet strukket og strukket, og kun brugt til fredags-tatar og andre luksuriøse anretninger.
I år håber jeg at der bliver til mange, mange flere glas.

Tallerkensmækker, eller Naustrium er en taknemmelig, etårig sommerblomst, som kan dække alle ureelle steder i haven eller slynge sig smukt ned fra altankassen.  Den er tørketolerant, kræver ikke tilført næring, blomstrer med helt hysterisk frodige hawaii-lignende blomster helt frem til frosten kommer, og måske bedst af alt: alt fra planten er spiseligt.  De spæde blade smager som karse, større blade som karse på speed. Blomsterne er milde og gode ( husk at ryste den lille, sorte bille der uværgeligt gemmer sig et sted længst inde i blomsten ud ! ) i salater og som krydret pynt med smag a la ruccola og de grønne frøstande kan bruges rå, eller allerbedst: eddikesyltede.

Tallerkensmækker/Naustrium-kapers:
De grønne frøstande indsamles før de bliver seje,- man må prøve sig frem for at lære at vurdere hvornår de skal plukkes.  Blomsterne afblomstrer over en meget lang periode, så man må være over sine planter og indsamle løbende.
Frøstandene lægges i en saltlage af 20-30 g salt ( hvis man har str. Hobbithånd som jeg, passer det med en god håndfuld salt ) pr. 1/2 l vand i omkring to døgn.  Det har ikke så meget at sige med tiden, men de skal ligge mindst et døgn.  Saltningen trækker den del af bitterstofferne, der kommer fra det høje indhold af sennepsolie i frøene, ud.  Hvis man vil have sine kapers til at være meget, MEGET stærke, undlader man saltningen og går direkte over til lagen:
Eddikelage koges op af

  • 1/2 l eddike,
  • 300 g sukker
  • 6-10 peberkorn
  • et lille (skalotte ) løg istukket to nellikker
  • 1 friskt laurbærblad
  • 1-3 allehåndebær
  • 1 tsk salt.
  • 1 spsk sennepsfrø ( kan undlades )
  • 1 frisk krondildsdusk ( kan undlades )

Alle ingredienserne koges op og køles af i køleskabet.  Når lagen er kold hælder man den i et helt rent, atamonskyllet ( eller snaps/vodka/rom-skyllet, hvis man ikke vil bruge Atamon ) sylteglas og derefter kan man løbende lægge sine saltede tallerkensmækkerfrøstande over i glasset indtil det er fyldt.  De kan ihvertfald holde sig et års tid et køligt sted, der ikke nødvendigvis behøver at være i køleskabet, måske længere.IMG_3527

God høst!

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.