Sprøde og luftige Håndværkere. Hvorfor man på en weekendmorgen kan blive ganske modløs på den bitterfissede måde.

IMG_0337

Forleden faldt jeg over denne 4 år gamle kladde til et indlæg, som aldrig nåede at blive udgivet.
Jeg undersøgte dengang temaet: “hvorfor jeg blev en Bitterfisse, da jeg blev mor”.
Indlægget her drejer sig om manglen på søvn, og om hvorfor der altid er Mor som, ihvertfald her i huset, altid har været dømt til at være den første til at stå op, også i weekenderne.
Før vi fik børn kunne jeg snue/læse/småsove til klokken 10-11 stykker ( for real! Det virker helt urealistisk her 9 år senere ), og den største luksus i verden var smurte rundstykker og en heftig kop Chai i sengen, med yndlingsbogen på knæene og masser af bløde puder i ryggen..
Så langt er vi ikke nået endnu ( også fordi Herren har en aversion mod krummer i sengen, der tenderer en fin blanding af Xerofobi, Mycrofobi og Sitofobi  #sukhvorfor ), men det er gået gevaldigt fremad siden dengang i 2014, hvor Bitterfissen virkelig havde kronede dage.

Vinter-weekend, 2014

” ..I virkeligheden har jeg nu efter 5 år lært at bøje nakken for overmagten, og da jeg ikke er interesseret i at mine børn skal tro, jeg ikke gider dem, er jeg nu vågen i samme splitsekund ungen ved siden af mig i sengen får de allerførste tegn på bevidsthed.
Jeg holder vejret: kommer han helt op til overfladen, eller falder han i søvn igen?
Som oftest vågner han helt op og hvisker “mooar? moooooaar?? er du vågen? jeg skal tisse.. Mor? jeg går på toilettet.. Mor? må jeg ikke godt gå ind og hente lillebror? og spille på Ipad? hva mor? Moaar, kan du høre mig? Hva`? Går du ikke med ned i stuen, hva´mor? Jeg tør ikke selv, moar! Gå nu med mig, nej, jeg kan IKKE sove mere”

På dette tidspunkt,- som regel et sted mellem klokken 4 og 5 om natten står valget mellem løsning A, B eller C:

A ) Sige til Ældsten at han godt må vække sin Lillebror, vel vidende at klokken er alt-alt-for-tidligt, og at hvis Lillebror står op nu, vil han garanteret falde i søvn på sofaen i eftermiddag, hvilket igen vil medføre helvede til puttetid, fordi han så absolut så ikke er træt klokken 19:30, og så bliver der (endnu) mere skrål og råben og tænders gnidsel når der skal puttes godnat.

B ) Gentagne gange skubbe kraftigt til Herren i huset og bede ham om at gå med Ældsten nedenunder, vel vidende at der stadig vil være ishamrende koldt i stuerne og ungerne sandsynligvis render halvnøgne og blåfrosne rundt uden at have fået morgenmad, mens Herren til gengæld vil være at finde storsnorkende og indpakket i dyne på sofaen når jeg kommer ned klokken 9.
Herren tænker af en eller anden grund stadig (efter at have boet i huse med brændeovne i over 10 år ) ikke på at tænde op i brændeovnen når der er fimbulvinter udenfor, ej heller på vigtigheden i at fodre 3 og 5 årige unger morgenmad forholdsvis umiddelbart efter de er stået op.  Om det er fordi han synes det er overflødigt med varme i et gammelt hus, hvor ingen radiatorer virker, at små børn ikke behøver have mad når de er stået op, eller det er fordi jeg altid plejer at sørge for det, og han så bare ikke synes det er vigtigt, er ikke til at vide.

C ) Stå op.

Hverken løsning A eller B er særligt fremmende for videre søvn, da animerede billeder af henholdsvis en ulykkelig og stortudende puttetids-Lillebror og to blåfrosne og sultne børn kører i ring, kombineret med en voksende irritation: hvorfor kan Herren i huset bare ikke en gang imellem stå op og sørge for at fodre de unger og i det hele taget køre morgenerne på den rigtige måde? Altså: på MIN måde.  Som naturligvis, og helt underforstået, er den eneste rigtige. Punktum. ”

 

 

 

Heldigvis er ungerne nu her i år 2018 så store at de selv kan gøre noget ved både sult og kulde, og det er en daglig glæde at vide at for bare 4 år siden ville jeg ikke engang have overvejet at blive liggende i sengen en weekend-time længere og bare sende ungerne ned i stuen selv, men ville have skulet ondt på den stadigt sovende Herre og derefter stået op: kogt weekend-havregrød med kanelsukker og småbitte æblestykker, hentet brænde, tømt – og derefter tændt op i pejsen, skiftet natte-ble på Yngsten og tisse-sengetøj fra Ældsten, varmet det iskolde, bløde weekend-ungetøj foran brændeovnen, gravet hjemmefutter frem, puttet ungerne under hver deres dyne i sofaen med henholdsvis Ipad og Paw Patrol på fjerneren, og så startet på resten af dagens dont, endnu mere Bitterfisset end weekenden før.
Det går fremad, og Bitterfissen er blevet mindre giftig i takt med at søvnen er blevet mere rigeligt tilgængelig, og bekymringerne over om ungerne dør af kulde og slut minimeret.  Næste projekt er at få hende aflivet helt, for hun er ikke nogen rar mare at have siddende og hvisle gift ud imellem sine tænder, især ikke for et menneske, der engang rent faktisk var forholdsvist generøst, smilende og imødekommende overfor sin kære husbond, og for familien som generelt koncept.

I dag har jeg tænkt mig at bage håndværkere, og lave sandwich Americaine til morgenmad.  For det har vi alle fortjent: både ungerne der selv stod op klokken 6, tændte op i pejsen og lavede morgenmad, jeg, som stod op klokken 4 ( af egen fri vilje, for at hygge med at lave dej til rundstykker ) og Herren, som nok kommer ned omkring klokken 9, og som tager begge børn med på tur i eftermiddag, så Mutter her kan få et par timers weekend-fri-arbejde fra hånden.

Et lille tip til andre Bitterfissede mødre med 3 og 5-årige drengebørn: fortæl ungerne at der i weekenderne INTET elektrisk må blive tændt før klokken 06:00 DUT.
Giv børnene et stort, analogt vækkeur af den slags med lys i, og sæt to streger med sprittush der hvor viserene skal stå før man må stå op.  ( Husk i denne forbindelse at lære dem forskellen mellem den store og den lille viser, – ellers bliver du vækket klokken 24:30 istedet for klokken 06 )
Denne enkle regel har gjort at mine ikke længere står op klokken 04, bare fordi det er weekend og man må spille Ipad om morgenen, hvilket man ikke må i hverdagene.
Hvor ville jeg ønske, jeg havde tænkt på det for fire år siden..

_MG_1208

Håndværkerne her tager 5 timer at fremstille fra start til slut, og man kan med fordel gå igennem de første 3 hævninger dagen før, og så lægge dejen på køl natten over.  Så skal man bare forme sine rundstykker om morgenen, og lade dem hæve de sidste 45 minutter inden bagning.

700 g koldt vand fra vandhanen.
1000 g mel med højt proteinindhold – mindst 12%  ( Proteinindholdet står bag på posen, og det er afgørende for resultatet at finde mel med højt proteinindhold.  Manitoba alene eller en blanding af Manitoba og Tipo 00 synes jeg er godt. )
10-15 g gær
1- 1 1/2 spsk salt

1)  Gæren opløses i vandet, al melet hældes i på en gang, og der røres. Jeg bruger skaftet af en grydeske.  Når vandet er næsten opsuget tilsættes saltet og der røres til det hele ligner en klistret ulykke, omkring to minutter.
Lad dejen stå og autolysere ( = melet opsuger vandet i fred og ro ) 45 minutter.

2) Hæld dejen ud på et plaskvådt bord.  Tag fat om dejen på midten, løft den op fra bordet og fold/klask blidt ned mod bordet en 5-8 gange.  Gør både hænder og bord mere våde efter behov, dejen klistrer på dette tidspunkt helt vildt.
Efter klask/fold foldes dejen sammen – så godt det kan lade sig gøre – ved hjælp af skraber og våde hænder og lægges tilbage i skålen igen.
Man kan se den kære John Kirkwood folde/strække dej HER ( se med fra 4:00 minutter )

 

 

 


Dejen hæver nu tildækket af film ( eller en gammeldags plastic-badehætte, der kan bruges igen og igen ) i 45 minutter.  Processen gentages yderlige 2 gange, så den hæver 4 gange 45 minutter i alt.

Dejen hældes nu ud på et meldrysset bord, samles let ( den skal IKKE æltes, blot forsigtigt skubbes sammen til et rektangel, så den er til at skære ) drysses let med mel ovenpå, og rundstykkerne skæres ud ved hjælp af en meldrysset kniv eller en bagespartel.  De må gerne være rustikke. Pas på med ikke at presse al luften ud af stykkerne ved at mosle for meget rundt med dem på deres vej til bagepladen.
Rundstykkerne kan også mellemlande på en tallerken blandede frø, og således blive til Skagenslapper.  Spray evt. stykkerne med lidt vand, og lad dem stå og få pusten 20 minutter inden de skal i ovnen.

 

 

Drys med birkes og bag rundstykkerne i en 250 grader varm ovn -eller i grillen- på en bagesten ( ikke varmluft ).
Man kan med fordel sætte et lille fad ( 2-3 dl ) kogende vand i bunden for at hæve luftfugtigheden inde i ovnen ved bagningen.

Saltede-ramsløgsblomster_hjemmelavede-kapers_sandwich-americane_1

-Rigtig god søndag-

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.