Get loaded. Smørstegte æbleskiver lavet med gær, kærnemælk, æg, kardemomme og citronskal.

Æbleskiver_blog_1

Uhh! Mor, her dufter gammeldags, sådan som juleaften. Hvad har du lavet?..  Mums hvad ER de her for nogen? SÅ vil jeg gerne bede om en til, altså.  Mor? kan vi ikke lave dem en anden dag også ? Sådan med snesukker til, når vi har legeaftale ?

Da ungerne her i weekenden kom hjem fra tur med Herren, stak de to regvejrs-røde næser ud i køkkenet og bimlede derefter højlydt snusende rundt om komfuret, til de fik hver deres æbleskive i næven, med snesukker ( flormelis ) og fars jordbærmarmelade til.

Ungerne var ellers efter eget udsagn totalt og aldeles FÆRDIGE med alt der hedder æbleskiver efter flere tørre oplevelser fra diverse institutionsarrangementer, og jeg blev glad for at kunne genoprette deres tillid til at julebag kan smage af gode varer. Det ville være lidt trist som 6 og 9-årig at være led og ked af æbleskiver og pebernødder allerede midt i november..

“Øøv, æbleskiver! Hvor keeedeligt..”  lyder kommentaren typisk ved synet af de med rødt, nervøst velour bedugede skoleborde, hvorpå staniolbetrukne bageplader med flade æbleskiver i lavinestore bunker, papkrus og vandig-kaffe-i-thermokande troner imellem glaskander med den allerbilligste, lunkne og tynde saftevand, dybe fornuftige institutions-tallerkener med fugtige, bitre og bløde mandariner, og de tørt smulrende 100.000 pebernødder for en 10ér i deres knitrende jule-pyntede plastposer.
Jeg kan godt forstå dem, ungerne.  Det er sku´ lidt ærgerligt, når man nu ENDELIG skulle forestille sig at holde fest med jævnaldrende, og der endda er servering af sukkerholdige varer, at al overfloden så bare smager ligesom våde toiletruller lugter, med kunstig hindbærgele på toppen.

First world problems, det ved jeg godt.  Og jeg synes stadig at det i dette land med al dets formynderi og belæring om at vi er ved at blive et hensygnende folkeslag bestående af overvægtige og dyrt for staten folkesundheds-plagede hjerte-kar-syge, gammelmands-diabetis-insulinindsprøjtende, pillegnaskende zombier, er ærgerligt at man stadig i div. institutioner insisterer på at servere BUNKER af det allerbilligste crap for ungerne når det endelig er højtid, og de for en gangs skyld må indtage sukker i selskab med andre.

Hvorfor ikke købe ( jeg er helt med på at ingen som helst har tid til selv at bage æbleskiver til en hel institution her i jule-optakts-dagene ) et par poser GODE skiver, noget lækkert saft og et par glas lækre marmelader med rigtig frugt i, og så blot servere to skiver og et lille glas saft pr. næse?

Denne ultimative to-end-all-others-opskrift på æbleskiver fik min mor af sin gode veninde Bente for mange år tilbage, og den har fulgt familien siden.  De er fænomenale, dufter af jul på den der helt ægte, kardemomme, smør og citrus-måde og måske allervigtigst: de kan fryses med held, og så bare en hurtig tur i en meget varm ovn, for at smage som nybagte igen.
Ligesom med kanelsnurrene er RÅ mængder smør i, så de kan ikke holde sig i køkkenskabet til dagen efter: enten skal de nydes helt nybagte og stadigt lune, ellers skal de pakkes i fryseposer og så på frost.  Og ligesom med Hannes klejner skal de nydes de få gange på året, hvor man virkelig giver den max. gas på julepedalen, eventuelt i selskab med et glas af den i familien så berømmede og godt krydrede Glogg.

Bentes æbleskiver bliver helt kuglerunde, og holder formen hele vejen ind på julebordet når de er bagt korrekt: det vil sige i RIGELIGT, gerne klaret smør. – Så bliver de sprøde udenpå og dejligt fnuglet svampede indeni a´la brioche. Hvis man vil spare på fedtet er denne opskrift ikke den rette, med andre ord.

Man skal bruge:

 • 6 æg, delt i blommer og hvider i hver sin skål
 • 2 spsk sukker
 • 30 g gær
 • 1/2 l kærnemælk ( den fra Gram er god )
 • 400 g mel
 • fintrevet skal fra 2 citroner
 • 1-2 tsk kardemomme, måske lidt mere hvis man er skruet ekstra svensk-julet sammen
 • 125 g smeltet smør

Æggeblommerne piskes sammen med sukkeret til en æggesnaps i en stor skål, som kan rumme al dejen til sidst.

Æggehviderne piskes stive med et nip salt ( saltet gør at hviderne bliver mere stabile )
Kærnemælken lunes, og gæren opløses i den.
Riv citronskallen ned i æggesnapsen, efterfulgt af kærnemælken, det smeltede smør, og rør sammen.
Kardemommen røres ind i melet, og begge dele sigtes ned i æggeblomme/kærnemælk-blandingen.

Til sidst vendes de stiftpiskede æggehvider forsigtigt og lidt af gangen, ned i ægge/kærnemælksblandingen.  Sæt dejen til hævning tildækket, og på et lunt sted, absolut uden træk ( ja, det har indvirkning på dejen, syret nok ) omkring 20-30 minutter.

Nu er dejen meget luftig og blævrende, og man kan med fordel bruge en is-kugle-ske til FORSIGTIGT at transportere skefulde over i den forvarmede, smørdruknede æbleskivepande:Æbleskiver_blog_Smørstegte_hvordan_får_man_dem_runde_2

Man skal passe på ikke at slå gassen ud af dejen undervejs, for det er den som giver de luftige skiver, men naturligvis vil den have tabt pusten en del når man kommer ned i bunden af skålen.
For at æbleskiverne skal blive kuglerunde skal de bages ved jævn varme, som sagt i rigeligt smør, og de skal vendes kontinuerligt.

Man kan se når de er klar til at begynde roteringen ved at dejen i kanten af skiverne begynder at sætte sig.  På billedet her er de to æbleskiver øverst til venstre klar, resten skal have lidt længere tid.Æbleskiver_hvornår_skal_de_vendes

Den første ( nogen dage er det de første to ) pande går altid helt i koks: skiverne klistrer sig fast i bunden af panden, de bliver hule indeni, eller flade på den ene eller den anden side, og det er åbenbart bare sådan, som det SKAL være.  Til gengæld kan kokken så med god samvittighed snacke lidt på de misformede, lune dejklumper imens man arbejder.
Jeg bruger en tynd grill-bambuspind til at vende med, og her må man finde sin egen personlige præference.
Rigtig god bagelyst.

– Og glædelig November, November, November-

6 replies »

 1. Den opskrift har jeg altid brugt; den er fra Oma-margarine, og jeg klippede den ud af et ugeblad for 50 år siden – selvfølgelig bliver de bagt med smør, men med mælk. Den eneste tid på året, de ikke blev bagt i Nordjylland, var til jul, for der var der så meget andet godt! Det har jeg holdt fast ved, og der ligger jævnligt nogle i fryseren. Jeg fryser dem i ét lag i lagkagebakker; så beholder de den runde form – derefter kan man godt hælde dem i en frysepose. I sommer var mine amerikanske børnebørn hjemme på besøg, og de fik æbleskiver hele to gange. “Åh mormor, de er verdens bedste æbleskiver”, sagde den ældste!!! I går aftes ringede min søn; han havde været i sauna, og nu skulle han hjem og have fem æbleskiver – han handler i min fryser, så nu skal jeg til det igen!
  Der er to ting, jeg aldrig vasker af: Min æbleskivepande og min kagerulle – de bliver tørret grundigt af med køkkenrulle, og mine æbleskiver hænger aldrig i panden.

  Like

  • Hvor er det sjovt at få af vide hvor opskriften originalt stammer fra, tak for det Elsebeth. Og ja, æbleskiver kan man sagtens spise året rundt – de er også gode med frisklavet jordbærsyltetøj og hindbærsaftevand til, serveret under kirsebærtræet en sommerdag i haven.. Dejligt at vi går den lyse tid i møde. Jeg vasker heller aldrig min æbleskivepande af, ej heller mit vaffeljern. Det får bare en god stak køkkenrulle imellem pladerne, så hænger flødevaflerne heller ikke i.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.