Klargøring af Dahlia/Georginerne og effektive dræbersnegledræbere.

Lidt om(dræber)snegle og Georginer.

De første 4 år, vi havde have, lagde Herren og jeg troligt georgineknolde inde i det gamle rosenbed hvert forår.
Med forrevne jakkeærmer og ømme rygge fra at have gravet knolde ned i plaskvåd lerjord i akavede stillinger kunne vi, over den tiltrængte kop kaffe efter endt arbejde, næsten SE det ustyrligt smukke blomsterhav, vi få måneder senere dagligt skulle kunne beruses af.

Vi ventede, og ventede og der skete absolut ingenting.  Det var som om knoldende bare gik i sig selv, og blev opløst i en intet-væren.

Det 3. år var jeg så kløgtig rent faktisk at gå ind i bedet, og se efter omkring knoldene. Ganske rigtigt: nede i den fugtige urskov af selvplantet mynte, citronmelisse og div. andet ukrudt, sad der myriader af snegle omkring hver en nøgen, stub af en Georinestilk. 
Sneglene havde ædt ALLE skud af vores blomster, efterhånden som de kom op  ( ligesom de iøvrigt gjorde ved alle vores smukke, dyrt indkøbte Hosta – de forplimmede, røvbananer af universelle fejltagelser for optagelse af eksistens og plads i verdensordenen, som de er ).

De sidste 3 år har vi klogeligt holdt os fra Georginer og hosta, og dyrket grøntsager i højbede og halmballer, hvor det i det mindste er til at overse to gange dagligt at skulle på sneglejagt.  Men i år skal det være, for vi har fået den allermest effektive ( og samtidig ret nuttede ), øko og co2-venlige dræbersneglebekæmelsesmetode EVER.

Hvis man vil være sikker på at få sine georginer i fred, kan man gøre 4 ting:

 1. Gøre som vi, efter anbefaling fra Morbror Peter og Lis, gjorde sidste år, nemlig anskaffe sig en lille flok Moskusænder til at agere sneglepatrulje ( super hyggeligt, meget nemt og meget anbefalelsesværdigt )
 2. Købe sneglefælder og sætte dem spredt i georginebedet ( vores erfaring er dog, at det ikke er særligt effektivt.  Vi har kun afprøvet øl-fælder af forskellig udformning )
 3. Strø lidt Feramol omkring hver plante ( skal gentages jævnligt hen over sommeren. Pillerne er mega dyre, og man kommer nemt af med et par tusind kroner over en sæson, hvis man har mange snegle. )
 4. Alliere sig med en nabo, der i desperation har købt specielle sneglepiller et obskurt sted på nettet, og drysse ud.  Sneglemassakren er ved denne metode tydelig, men meget voldsom, idet kræene nærmest går i opløsning inden de når 10 cm væk fra giften.
  Hvad denne form for bekæmpelse gør ved de fugle, der af vanvare kommer til at æde sådan en halvt ætset snegl, eller naturen som helhed, har jeg ikke lyst til at blive informeret om, og holder mig derfor HELT væk fra slige metoder efter en enkelt gang i en blodrus at have brugt det mod de myriader af klamme dræbersnegle, der lystigt ÅD hele min halmballehave

Potning, plantning og pasning af georginer

Hvis man er plaget af dræbersnegle, eller bare har mange havesnegle, er det en god idé at potte sine Georginer/Dahlia i hver sin potte tre-fire uger, før de skal ud i haven. Altså sådan slut marts/start april.  På den måde når skudene at opbygge en vis stamina inden de udsættes for angreb.

 • I slut marts/start april pottes knoldene i almindeligt havejord, eller i planteskolejord, så den midterste, hårde stilk er placeret i samme højde som jordoverfladen, eller lige under.  Selve knolden skal ligge omkring 5 cm under jordoverfladen.  Hold jorden i potterne fugtig, men ikke plaskvåd.
 • Hvis man har fået fat på knolde, der er meget tørre og rynkede, har de godt af at ligge i blød i kuldslået vand et halvt døgns tid, inden de pottes.  
 • Når skudene har fået to eller tre bladpar, kan man knibe toppen ( det øvereste bladpar ) af, så busker planten sig mere = flere, men lidt mindre blomster.  Hvis man kniber planterne, vil de blomstre 2-4 uger senere, end hvis man lader dem være.
 • Georginer tåber ikke frost, så de skal først udenfor i starten af maj når risikoen for nattefrost er overstået.  Lad planterne hærde af over et par dage ( sæt dem ud et skyggefuldt sted om formiddagen, og ind om aftenen igen ), inden de får deres blivende plads, eller plant dem ud under fiberdug.
 • Plant altid ud på en overskyet dag, ellers kan planterne få svedne blade.  Dette gælder for alle former for forspirede planter.
 • Georginer plantes med omkring 50 cm mellem hver plante.  De store sorter skal have en høj støttepind med i jorden, når de bliver plantet.  Så er det nemt senere at binde dem op når de bliver for høje til at støtte sig selv.
 • Georginer skal levere en sand kraftpræstation af vækst hen over sæsonen, så de skal have gødning.  Man må dog heller ikke overdrive, for hvis de får for meget, sætter de en masse blade på bekostning af blomstringen.  En grundregel er at gøde dem med naturgødning, eller en NPK-gødning med lavt indhold af kvælstof to gange på en sæson: første gang 6 uger efter de er kommet i jorden, og så 6 uger efter igen.
 • Visne blomster fjernes løbende.

SÅ er der kun tilbage at nyde de totalt ustyrlige og frodige blomster hele sommeren over – frem til den første frost, hvor de skal graves op og gøres klar til vinteropbevaring.  Men hey! Den tid, den sorg, ikke sandt?

Rigtig god forårs-tirsdag i haverne.

Højbedene, som forhåbentlig om et par måneder sprænges af et blomsterflor at georginer, lathyrus og ærter i een skøn forvirring.

Alle Georginebillederne er ( eftersom vi ikke har kunnet dyrke georginer i haven før i år ) lånt fra https://www.ilovedahlia.nl/en_GB/, hvorfra jeg også har købt knoldene.

Dette indlæg er IKKE sponsoreret på nogen måde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.