Bløde boller/Varme hveder 2.0. Go get that extra fluff.

Nyristede hveder med en god, fuldfed ost. Så kan søndagen bare komme an.

Ældsten oplever verden i et lidt højere gear end mange andre. Både op og -nedture ryger direkte ind i hjernebarken på ham med en voldsomhed, der nok ville tage pusten fra de fleste voksne mennesker, og lægge enkelte af dem i fosterstilling en times tid eller to, hvis de fik lov at træde i hans sted en enkelt dag.
Man kan sammenligne hans verden med med en forårstur i skoven : Hvor vi andre oplever bækkens rislen og fuglenes fløjt over den sagte brise, der blidt hvisker igennem træernes blade som et lyd-underlæg til den hyggelige samtale vi har familien imellem, befinder han sig midt i en virkelighed hvor vandet larmende bruser, fuglene konstant fløjter ham direkte ind i hvert øre, bladene rasler og danner rytmer som enervernede maracas til et karneval i Rio de Janeiro, samtidig med at han skal være lydhør for ethvert stemningsskift indeni de mennesker, der alle råber i kor, og alle vil ham noget forskelligt, som det er vigtigt at tage stilling til.

Bollerne er også gode til burgere,- her i Smash! version med syltede løg og svampe.

Hvor vi andre oplever en vag irritation over at blev afbrudt i vores gøremål, fordi der lige er kommet noget vigtigere op, oplever han at den lige tidslinie der – fra han står op til han går i seng – som en hængebro, holder ham sikker og tryg, højt over den brusende flod af en lidt uforståelig verden, pludselig braser sammen og han styrter ned i uvisheden om hvad ser nu skal ske, og om han overhovedet kommer sikkert frem til det bliver aften igen.

I sagens natur har han derfor brug for at tage sine absencer fra den omverden, der kræver en hel del. Han gør sit allerbedste konstant, lever med sine blottede antenner og de myriader af sanseindtryk der MASER sig ind på ham dagligt, og med så megen larm omkring ham er det klart at han af og til råber højere, bliver mere glad og mere ked af det, og generelt reagerer lidt voldsommere end andre børn, der lever i en mere stille verden.

Til gengæld for den megen larm, usikkerhed og uro, der er i Ældstens verden, oplever han en en dyb, dyb sanselig gensynsglæde ved helt enkle ting, og kan genkalde sig episoder og sanseindtryk fra han var helt lillebette, med en, for os, helt ufattelig præcision.
Han kan dufte til en fødevare, og simultant opleve hændelser fra “gamle dage”, skelner kominationer af krydderier i en helt almindelig gang boller i karry, eller kompleksiteten i en BBQ-sauce ” det her dufter af fennikel, mor! Humm, har du puttet ingefær i saftevandet, hva’? Årrh! Kardemomme.. Yes! der lugter af bløde boller helt over på skolen nu!”
Nej, han er ikke blevet bundet til køkkenbordet for at terpe, selvom jeg kunne have lyst til det, bare for at se hvor langt han ville kunne drive det.

Noget af det allerbedste han kan få at spise, er søde, smørduftende, varme hveder, og at få lov at sidde og spille IPad en hel formiddag, mens man først spiser guldkorn, og derefter nybagte, kardemommeduftende boller ad libitum er topmålet af hygge. Vi skal alle være i rummet, eller lige i nærheden, og ingen behøver sige et ord – faktisk er han aller-gladest hvis alle bare klapper i. Så kan kan nærmest SE hvordan hans krop bliver blød og eftergivende, sindet slapper af i tryg vished om at alt er ok.

Ingredienslisten her ser måske lidt mærkelig ud, men jeg anbefaler virkelig at handle ind, og så prøve disse boller. Alt efter hvor meget kardemomme man putter i, kan de bruges både som varme hveder, krydderboller, samt som verdens bedste “brioche”-burgerboller.
Konsistensen er sky-blød og fluffet, og bollerne holder sig saftige flere dage, trods det at der er en del fedtstof i.
Dejen er nemmest at ælte på maskine, da den er meget blød.

 • 50 g kartoffelmosflager/ kartoffelmospulver
 • 50 g skummetmælkspulver
 • 2 tsk bageenzym ( kan undlades )
 • 2 tsk hvedesur ( kan undlades )
 • 450-500 g hvedemel (proteinindhold over 12 – det står på pakken. Manitoba er godt )
 • stødt kardemomme efter smag: 1-3 tsk.
 • 4 dl lun mælk
 • 12 g gær
 • 50 g blødt smør.
 • 1-2 tsk salt og 1-4 tsk sukker, efter smag.

Gæren røres ud i mælken, og alle de tørre ingredienser, undtaget salt og sukker, tilsættes.
Rør til dejen lige har samlet sig, men stadig ligner en klistret ulykke, og lad den stå og hvile/autolysere i 20-45 minutter.

Derefter æltes dejen på laveste hastighed i 5 minutter.
Tilsæt salt, sukker og det bløde smør, og ælt 5 minutter igen på laveste hastighed.
Så æltes to-tre minutter på mellemeste hastighed, og til sidst på max. speed til dejen slipper siderne og samler sig omkring dejkrogen. Det kan tage op til 5-10 minutter.
Dejen er MEGET klistret nu, men hvis man olierer sine hænder godt ind, kan man tage den op af skålen og samle den til en kugle. Giv skålens sider et tyndt lag olie, og plump dejen tilbage i skålen.


Lad dejen hæve til dobbelt størrelse et lunt sted – det tager mellem en time og halvanden, måske to, alt efter om det er fimbulvinter udenfor, eller hedebølge.

Hæld dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord, og del den i 12. Dejen skal IKKE æltes, bare sådan skubbes i facon som en cigar, og derefter deles med en kniv.
Hver dejklump foldes forsigtigt “ind i sig selv”, og formes på den måde til en bolle. Bollerne sættes med omkring 2-3 cm mellemrum i en grundigt smurt bradepande.
Dejen skal være meget blød, og må godt hænge lidt fast i fingrene – hav evt. en lille tallerken med neutral olie stående, til at dyppe hænderne i mens du former.


Lad bollerne hæve tildækket ( jeg sprayer et stykke film med olie, og lægger det over bollerne, så klistrer filmen ikke fast i den fugtige dej ) til de begynder at vokse sammen, pensl med æg, og bag så ved 190 grader.
Hvis man smider et lille glas vand ind i bunden af ovnen, når bollerne sættes ind, bliver de ekstra luftige.

Rigtig god søndag til jer alle derude, både jer med nøgne antenner, og dem med mos på toppen.

5 replies »

 1. Hej.

  Lige et spørgsmål angående ingredienserne til “Bløde boller/Varme hveder”.
  Hvor i hvilke butikker/hjemmesider kan man køb følgende produkter:
  – kartoffelmosflager
  – sødmælkspulver
  – bageenzym

  Like

 2. Hej igen.

  Jeg har kigget længe og rigtig mange forskellige steder efter både kartoffelmosflager og sødmælkspulver, men kan ikke finde dem.
  Det jeg kan finde er kartoffelmospulver (fx fra Knorr, så kan det bruges ?)
  Og helt præcis, hvor har du købt sødmælkspulver ?

  Håber at du kan hjælpe mig og vil uddybe dit svar – for jeg vil virkelig gerne bage dem og få et lækkert resultat.

  Go søndag.

  Like

  • Hej igen.

   Jeg har kigget længe og rigtig mange forskellige steder efter både kartoffelmosflager og sødmælkspulver, men kan ikke finde dem.
   Det jeg kan finde er kartoffelmospulver (fx fra Knorr eller REMAs så kan det bruges ?)
   Og helt præcis, hvor har du købt sødmælkspulver ?

   Håber at du kan hjælpe mig og vil uddybe dit svar – for jeg vil virkelig gerne bage dem og få et lækkert resultat.

   Like

  • Hej Anne-Sofie. Beklager den lange svartid,- jeg har været på dejlig ferie 🙂
   Du kan få mælkepulveret ( som iøvrigt hedder SKUMMETmælkspulver, ikke sødmælkspulver ) i Føtex.
   Du kan sagtens bruge kartoffelmospulver istedet for flager.
   Håber, det lykkes dig at finde det.
   God bagelyst 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.