Bedste KFC-style kylling med Mayo og coleslaw. Copycat fastfood sous vide, del I.

New York, 1985.

Fotografi : “Best Birthday-dinnerparty Ever.”

15-årige versioner af Den Bedste Biv og undertegnede fødselsdagsbarn sidder på en stor, rodet seng i et hotelværelse et sted i metropolen. Udenfor vinduerne: neonoplyst, januarplaskende, taxadyttende gader 12 etager under os.
På de nybobbede teenagelokker svajer to plastic-tiaraer, besmykket med enorme lyserøde Koh-i-Noor “diamanter” i midten og teksten “Happy Newyear” standset ud i sølv i toppen. Over en overpolstret stol ude til venstre henslænger to grønne Loden-frakker sig ( vores ), og hvis man ved hvad man kikker efter, anes skyggen af en mosgrøn, loden Fedora ( totalt trendy og underspillet NYC ’85 Fashioon for Teens ). Foran os halvtomme papirsposer med KFC logoet, og på sengebordet en enkelt papsodavand med gennemtygget strå. Bedste Biv sidder rank og ser mod kameraet, skælmsk og Fluffy-Tailed, som har hun fået et frydefuldt stød. Undertegnede slasker ind over billedet og op ad Biv fra siden, højrødt skinnende fra hendøende krampelatter. Vores nye NYC-klippede puddelhår fluffer elektrisk efter at have tilbragt dagen udenfor med at vade Chinatown, Downtown og Ashtontown på kryds og tværs i den kolde, fugtige luft.

25 år senere er Herren i huset, Yngsten og Ældsten og jeg på vej ind i KFC for at få frokost en route fra Nordjylland til Fynsland.
Jeg har ikke smagt KFC siden dengang i N.Y og jeg glææder mig.
Bestiller alt, alt for meget – vi kommer helt sikkert til at tage rester med hjem til aftensmaden, og er det ikke herligt ?!
Skuffelsen over den første bid. Hvorfor fanden smager kyllingen af FISK? En meget, meget svag, men umiskendelig smag af minkfoder er at finde i alle stykker kylling.
Jeg ved ikke om jeg skal være skuffet, eller glad over ikke at få endnu en fastfood tilføjet på listen over “åhgud, NU kunne jeg godt spise..”
Ældsten spiser med velbehag, Herren og Yngsten er mere skeptiske, mest fordi de ikke er så meget for så rå mængder friturestegt mad på een gang.
Det må kunne gøres bedre, tænker jeg.

Efter mange, mange mere eller mindre mislykkede forsøg, viser det sig, at det KAN gøres bedre.
Lidt anderledes, siden paneringen er lavet med Panko, og ikke krydret mel, men absolut bedre.
-Se blot udtrykket i Yngstens ansigt når han får Mors KFC ( ps. han er på tidspunktet for foto-dokumenteringen på sit 3. stykke )


Lårene er lavet i sous viden, og er super enkle at tilberede. De kan efter tilberedning holde sig i deres pose i køleskabet op til en uge, og også fryses med held.Man starter med at dele lårene i over og -underlår.
Hvis man er æstetisk anlagt, eller har børn der synes at knogleender er væmmelige ( #taktiltudfordredebørn #suk ) kan man hakke det yderste stykke knogle af underlåret ( der, hvor foden oprindeligt har siddet ) og presse kødet sammen ned i bunden af låret. Hvis man gør dette, kommer der ofte et par sener til syne i toppen af låret, og dem kan man lige så godt klippe af med en lille skarp saks med det samme, og derved undgå diskussioner om hvorvidt der er en orm i den friskstegte kylling ved middagsbordet.
Overlårene foldes sammen om sig selv i sirlig pølsefacon inden de kommes i posen,- så bliver de fint ensartede at se på når de skal serveres.

Derefter laves kryddermixet ( dette er en forholdsvis stor portion,- den kan gemmes i op til et år i et tætsluttende glas ):

1 spsk. hvidløgspulver
1 spsk tørret oregano
1 spsk tørret timian
1 spsk sennepspulver
1 spsk paprika ( gerne røget )
2 spsk sukker
1 spsk salt
1/2 spsk friskkværnet peber
2 tsk Monoglutamat. Der er mange og delte meninger om “det 5. krydderi”. Man undlader det bare, hvis ikke man vil bruge det.

Til hvert hele lår bruges omkring 2 tsk kryddermix.
Gnub kryddermix grundigt ind i kødet, og vacuumer.

Tænd sous viden på 74 grader, og tilbered lårene i 3 timer.
Køl posen af i iskoldt vand.
Nu kan man vælge at fryse kyllingerne i deres poser, eller også gå videre med at panere dem: først i mel, derefter i sammenpisket æg og til sidst i Panko-rasp.

Lad lårene ligge på en rist og tørre en 10 minutters tid, inden du steger dem sprøde og gyldne i olie ved omkring 175 grader.
Man behøver absolut ikke en frituregryde til stegningen.
I mange år har jeg insisteret på det voldsomste, at vi ALDRIG skulle have en frituregryde indenfor døren ( som kategori 3-overvægtig, er der absolut ingen grund til at udfordre skæbnen ).. Men så kom Mormor forbi med en gryde, der skulle smides ud hvis ikke vi tog den, og så..
Men de er sørme’ smarte.

Da lårene allerede er tilberedt, skal man ikke bekymre sig om kødet får nok tid i frituren: man steger bare til skorpen er sprød og lækker.
Efter stegning er det meget vigtigt, at lade kyllingen ligge og trække på en rist mindst 10-15 minutter, for at varmen kan fordele sig, og man ikke risikerer at brænde tungen i laser.

Dressingen kan være denne nemme rip-off af McD. Fries mayo, der smager overraskende lig originalen:

4 spsk mayonaise ( ikke fra tube, enten øko fra glas, eller hjemmerørt )
4 spsk creme fraiche 18%
2 spsk riseddike
1-2 tsk sukker
– Røres sammen.

Denne coleslaw er let – både at lave, og i smag:
* 1/2 spidskål eller 1/4 hvidkål snittes ultrafint, og krammes heftigt mellem fingrene i en skål sammen med 1 spsk groft salt, til den begynder at væske.
Skyl og dræn i en sigte. Smag på kålen: hvis den er meget salt, skylles den igen. Læg kålen tilbage i skålen.
* 3 gode gulerødder rives groft og kommes ned i kålen.
* 1 lille løg rives meget fint og kommer over i skålen.
Hæld omkring 2 dl fløde over sammen med saften fra 1-2 citroner og 1-2 spsk sukker. Rør grundigt sammen, og lad stå og trække mindst 1 time.
Syren i citronerne vil tykne fløden, så dressingen samler sig en smule.
Man kan, alt efter smag og behag, tilsætte enten lidt dildspidser, spidskommen og/eller frisk timian til sin ‘slaw.

*Velbekomme*Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.