Sommerhverdags-middag i en pose. Sous vide everything.

Vejboderne på Sydfyn bugner af fine, tyndskallede nye kartofler, strunke spidskål og rødt-bristende jordbær i snorlige bakker.
Med sådan en overflod af råvarer burde det ikke være svært, lynhurtigt at få aftensmaden bikset sammen, især fordi Herren i huset som altid bliver dagens glade mand på sommerterrassen, hvis der bliver smidt par pølser fra Slagterpigerne på grillen. Pølserne skal bare sprød-steges og serveres med nye kogte kartofler, en gang dampet spidskål, und Nix Weiter.
Jomfruelige jordbær i skål til dessert.
Nemt, ikke?

I virkeligheden er Ungerne sådan dap-dap-huumm-mellemtilfredse med pølser, og de vil så absolut ikke have dem ugentligt, og jeg har ærligt talt svært ved at få pølser presset ind i den mentale kategori, der hedder “Rigtig Mad”.
Desuden er ungerne bestemt ikke glade for kategorien “Kål”, og ejheller super-kartoffelspisere, så derfor ender, hvad der skulle være en nem lille sommeraftensmad, alt for tit med at menuen udvides og ender noget i stil med :
* dampede majskerner fra frost ( så får Yngsten nemlig noget grønt i skrutten )
* en stor, grøn salat med Balsamicoglace ( til Ældsten, som absolut ikke kan goutere nogle former for grøntsager i sin grønne salat )
* en skål iskolde ærter ( til Ældsten, som absolut ikke vil have majskerner )
* gnavegrønt ( nye gulerødder, der skal tvinges ned, og agurker, som gnaskes frivilligt, samt æble-nutter )
* Føromtalte dampede spidskål – og åh! .. kan vi ikke også lige smide et par nye løg, lidt majs og ærter ned i gryden, nu vi er i gang?
* Nye kogte kartofler – må IKKE koges for længe, så husk nu at holde godt øje med dem, ikke ?
* Grillpølser
* og så en eller anden form for alternativ til pølserne, som Moderen har lyst til at sætte tænderne i, som regel en udskæring af frilands-kylling fra Stop Madspilds-kassen i Rema. Skal tilberedes seperart, da de skal have meget længere tid og højere temperatur end pølserne.
* Friskpillede jordbær

– Og husk så også lige at lave rigeligt af det alternative kød, i fald at Ungerne ved bordet beslutter sig for at holde pølse-fridag, ikke ? Og så lige en form for bbq-dressing til kødet, og måske skulle vi også…

Til slut jordbær med sødmælk til dessert.
” Moar, jordbærene er SURE, jeg vil ikke be’ om nogen.. Må jeg gå fra bordet nu? #Takformad “

På denne måde strækker madlavnings-seancen sig pludselig over flere timer, hvor potter og pander samt fade og skåle i alskens størrelser akkumulerer sig i rivende hast på køkkenbordet.
Timer, der ligeså godt kunne have været brugt på noget fornuftigt ( læs: ude i haven, med rumpetten i vejret over højbedene, eller i skyggen under kirsebærtræet med en god Slægtsroman i skødet ). HVEM sagde at horisonten indskrænkes hos Midaldrende kvinder?

Inde i køkkenet koger kartoflerne imidlertid totalt ud mens majsen dampes, og man vader En Route fra køkken til terrassen for at passe både grillpølserne ( som sprækker og branker ), kyllingen ( som STADIG er rå ) og de tre slags grøntsager, der alle skal tilberedes forskelligt og Arch! så blev spidskålen alligevel ikke dampet nok..

Udover at det er træls med al den opvask og behov for simultankapacitet med at holde øje med div. kogende gryder, kan jeg ikke lade være med at tænke på alle de gode vitaminer og smagsstoffer, der bliver smidt ud med kogevandet fra grøntsagerne. Hvad så?

Svaret er selvfølgelig – som så ofte her i huset disse dage – Sous Vide.
Hele middagen, på nær pølserne, tilberedes Sous vide, og fordelene er mange:
* Grøntsagerne tilberedes i deres egen saft, og bliver nærmest infuseret med krydderurter og smør = meget mere smag.
* Alle vitaminer og mineraler bevares i grøntsagerne.
* Kyllingen er færdigtilberedt, og skal bare en tur på grillen et par minutter sammen med pølserne.
* Alle grøntsager bliver tilberedt perfekt – ingen overkogte kartofler og rå spidskål.
* Man kan lave mange portioner, og fryse ned til en hurtig middag en anden dag.
* Man kan lave maden klar om formiddagen, og så tilbereder den sig selv inde i køkkenet, mens man sidder i skyggen under kirsebærtræet med Slægtsromanen.

Det eneste man skal tænke på er at sætte ure, så alting er færdigt i den rigtige rækkefølge, og maden kan komme varm på bordet.
Hvis man er rigtig smart vakuumerer man grønt og kød om formiddagen, fortilbereder kyllingen og jordbærene og smider så bare de resterende grøntsagsposer i vandbadet efterhånden.

Først laves kylingen:
Kyllingelår deles i to og vakuumeres sammen med et skvæt olivenolie, timian, rosmarin, citronskiver, salt og rigeligt med peber.
Hvis man ikke har en vakuumeringsmaskine, der kan vakuumere “vådt”, bruges smør istedet for olivenolie.
Kyllingen skal have tre timer ved 67 grader.
Den kan laves op til fire dage i forvejen, og så bare smides på grillen sammen med pølserne.
Husk at lufttørre kyllingestykkerne mindst en times tid inden grillning, samt at pensle dem meget grundigt med olie – ellers hænger de uhjælpeligt fast i grilristen.


Derefter sous vites jordbærerne, som skal serveres kolde: Jordbærerne renses, deles og pakkes med sukker efter smag, samt evt. lidt fintrevet citronskal.
Tilberedes ti minutter ved 90 grader og afkøles derefter i iskoldt vand.
Serveres enten i koldskål, med lidt fløde eller vanillecreme over, eller med flødeskum og et par makroner.. Eller som Græsk dessert: på græsk yoghurt sammen med koldskåls-knas.

Nye kartofler: Skrubbes og pakkes med persillestilk, løvstikke og salt, samt en meget stor smørklat.
Tilberedes 40-45 min ved 90 grader.

Majskolber: Majsen befris for blade og fimrehår, deles i to og pakkes med salt, peber, en smule sukker og smørklat.
Tilberedes 30-35 min ved 90 grader.

Spidskål: kålen deles i kvarte eller ottendedele, og pakkes med salt, peber og en smørklat. En dusk dild eller estragon er også godt – bare ikke begge dele samtidig.
Tilberedes 30 min ved 90 grader.

Ærter, salat og grønt-fad sættes klar, og Ungerne hidkaldes for at dække bord under de sædvanlige højlydte protester og anklager om ulovligt børnearbejde og ” min ven Ayob skal ALDRIG lave noget derhjemme, og han får også chokoladeboller med i madpakken, og vi får bare ALTID KUN grøntsager, og hvorfor skal vi så også ..”

– Hvor chokoladebollerne kommer ind i billedet, er ikke til at sige, men de bliver nævnt på en daglig basis af Yngsten, og er således blevet den faste målestok for graden af ondskab og tørstesløs barndom, Herren og jeg udsætter vores stakkels Poder for.

Men majsen og kartoflerne røg ned i en ruf alligevel ” Moar, hvorfor er der ikke flere kartofler, hva’?” jævnt efterfulgt af både kylling og en pølsebid. Selv Ældsten og Herren, der på ingen måde kan begejstres over gnavemajs (#taktiltudfordret #ingenfedtedefingretak #somfarsåsøn ) spise til fadet var tomt. Heldigvis var jeg samme formiddag faldet over nogle smarte “majs-holde-dimser” i en rodekasse i Føtex, – måske de havde en indvirkning på den pludselige begejstring for håndholdt mad?

*Rigtig god sommermandag*

* indlægget er ikke sponsoreret på nogen måde, Slagterpigerne laver bare tilfældigvis Fyns bedste grillpølser, ifølge Herren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.