“Ich bin ein Berliner” sagde den tykke doughnut. Fødselsdagskage.

Jeg : Og hvilken kage ønsker du dig til fødselsdagsfesten med dine venner i morgen ?
Yngsten : Humm.. JO! Sådan en kage med popcorn på toppen og noget glasur rundt om, med saltkaramel og så en jordbærkage ved siden af.
Jeg : Popcorn ?? ( Google, Google, Google ” cake with popcorn on top ” )
Yngsten: Ja, med sådan nogen popcorn. Det er en kage, hvor man først spiser popcornene og SÅ spiser jordbærerne i kagen ved siden af, og DEN er sådan med en slags sprød bund og noget is med creme, og så flyder der ting ud i midten, og udenpå er der en slags hvidt slik.. eller noget.. Med guldfarve mor, ikke også?
Jeg : ( suk, hvornår lærer jeg at holde min store kæft? ) Ok, vi ser hvad vi kan finde på nettet, ikke?

Yngsten : Ja, mor, det sådan en ! Og så bare med is og jordbær indeni også.
Jeg : Øhmm, DET tror jeg ikke helt kan lade sig gøre Skat. Er der virkelig ( virkelig! ) ikke noget andet, du kunne tænke dig ?
Yngsten : Joo.. men det tror jeg ikke vi kan lave hjemme..
Jeg : Sig frem, sig frem, Skat ( kvidrende ) jeg er SIKKER på at vi finder ud af det – ligegyldigt hvad! ( bare please, please, f***ing please, lad mig slippe for at stå og fumle med endeløse dessertopskrifter, fondant, brændt karamel og sukkerfimserier hele natten )
Yngsten : Jamen så.. skal det være.. Doughnuts! Og med krymmel og flere slags glasur, sådan så vi selv skal pynte dem. Sådan som en isbar!
Jeg : Top Nullemand! ( Saved by the bell – phew! )

Egentlig har jeg aldrig troet at man kunne lave doughnuts hjemme med godt resultat, men er er overraskende nemme at lave – og de smager lysår bedre end dem, man kan købe sig til.
Sky-luftige, som de ligger der på deres fad a la små Michelinmandsmaver, virker de hverken fedtede eller fedende ( det er de! ).

Berlinerpankuchen laves med den samme dej, så stikker man bare ikke hullet i midten af bollen ud. Når bollen er stegt, fylder man lidt god hindbærsyltetøj ind i midten.
Berlinere skal rulles i sukker, og følge den ældgamle regel, som i min barndom blev indført af min far, får man en Berliner til, kvit og frit, hvis man kan spise den første uden at slikke sig om munden.
Et løfte, man sagtens kan give både store og små, for det er praktisk taget umuligt at undertrykke refleksen til lige at stikke tungen ud og få slikket alle de små kildre-stykker sukker væk fra mundvigene, skulle jeg hilse og sige.

Berlinerpfankuchen og doughnuts

275 ml lun kærnemælk
1 æg
60 g blødt smør
450-75 g mel
60 g sukker
12 g gær
1 tsk flagesalt

Gæren opløses i kærnemælken, ægget og melet tilsættes og der røres med kagespartlen på en røremaskine til dejen er samlet til en grynet masse,- omkring et par minutter.
Lad dejen stå og hvile en halv times tid og tilsæt så sukker og salt.
Rør 4-5 minutter på mellemste fart, og tilsæt så det bløde smør.
Ælt 4-5 minutter mere, til smørret er helt indkorporeret i dejen.
Lad hvile tildækket til dejen er hævet til dobbelt størrelse. Det tager alt mellem 45 minutter til halvanden time, alt efter hvor varmt dejen står.

Dejen vendes ud på et meldrysset bord, og rulles ud til omkring 1 cm tykkelse. Så stikkes doughnutsene ud, enten ved hjælp af et udstikkersæt eller et par glas i forskellig størrelse.
Hvis man mangler mere gejl til sine køkkenskuffer, kan man også købe sig til en doughnut-cookie-cutter på en af de Store Grumme indkøbshjemmesider. Vi tager den håndholdte version.

Lad doughnuts/berlinerene hæve omkring 20-30 minutter, tildækket.
Hvis man pensler et dobbelt stykke film med olie og lægger det over, klistrer dejen ikke fast.

De hævede doughnuts/Berlinere steges i 180 grader varm olie til de er gyldne på den ene side. De vendes derefter forsigtigt, og steger færdig på den anden side. Det tager omkring 4-5 minutter, alt i alt.
Lad dryppe af på en rist og dyp i glasur ( vi brugte flormelis og vand, samt frugtfarve og mandelessens for “frugtsmag”, og flormelis/ nutella/ en lille smule vand rørt sammen for chokoladesmag – glasuren må ikke være alt for tør ) og derefter i krymmel efter eget valg.
“Hullerne” fra udstikningen steges for sig selv, rulles i kanelsukker og kan serveres som en mindre opulent størrelse kage-til-kaffen til de voksne, der kommer for at afhente deres fødselsdags-poder efter end fest.

*God stegelyst!*

( Google resultatet for “birthday cake popcorn salt caramel” er fundet på taste.co.au )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.