Ingenting

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm

” Jeg har faktisk ikke nogen sød tand, jeg har en fed tand. En meget fed tand! Salt og fedt, salt og sult og salt og fedt er de bedste krydderier, som jeg altid har sagt. Det er de to ting, der gør mig allermest glad “

Juletid er lig med sukkerkager og andre søde sager i læssevis, og når man, ligesom Kirsten Birgit er en salt og fedtepige, kan det være svært at svinge sig op til at få planlagt Store Julebage-kagedag, heller ikke selvom det egentligt mest er for ungernes skyld.
Men så kan man jo bare lave Ingenting istedet, og høre Mormor eller Farmor om ikke de har lyst til at få besøg af de to poder, til at bage alle de andre sukkerede kanel og kardemomme-sager.
Ingenting stammer fra Sønderjylland, hvor man ofte får kagerne hen mod slutningen af kage-frådseri-bordet, for “Ingenting er der jo altid plads til”.
Kagerne er ikke særskilt søde, men bare sådan nogle små, sprøde citrus-duftende knaserier, der er meget lækre til en kaffe eller en hvid gløgg.
Det er ikke originalt at putte citronskal i marengsen, og man kan sagtens undlade det. Jeg er bare glad for alt med citrus, og hvis der her op mod jul bare et par gange bliver serveret mormor Hannes salte, franske rosmarin/citronkager, efterfulgt af Ingenting, er jule-sukkerindtaget rigeligt dækket ind for denne ramsaltede fedtemås.

Mørdej:
1 æggeblomme
175 g hvedemel
125 g smør
1 spsk. fløde
1/2 tsk salt

Marengstop:
150 g florsukker
1 æggehvide (fra ægget ovenfor)
1 tsk. citronsaft ( eller eddike, hvis man ikke vil have citrus i kagerne )
1 nip salt
skal fra ½ usprøjtet citron
evt. mandelflager

Del ægget i hvide og blomme. Kom hvedemel og smør i en skål, og smuldr smør og mel sammen med fingerspidserne. Pisk fløde og æggeblommen sammen, og saml dejen lynhurtigt. Det gør ingenting, hvis der stadig er nogle smørklumper i. Pak dejen i film, og lad den hvile en times tid i køleskabet.
Rul dejen tyndt ud på et meldrysset bord, og lav aflange ca.7×3 cm ruderformede kager med en klejnespore. Man kan naturligvis også bruge udstikkere til kagerne, men jeg kan lide de ruderformede, bare fordi den var den form som min mormor lavede dem i.
Læg dem på en bageplade med bagepapir.

Pisk flormelis og æggehvide sammen, til det får en konsistens midt imellem glasur og marengs, og tilsæt citronsaft og -skal.

Sprøjt lidt af marengsen på hver kage. Læg evt. en mandelflage ovenpå. Bag kagerne på andenøverste ribbe ved 150 gr. ca. 8 min. De må gerne få lidt farve.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.