Cavaletti / Cicatelli med og uden æg. Nemmeste pasta i verden.

Cavaletti-pasta stammer fra Puglien, og er en ultra-nem måde at lave frisk pasta til hele familien på. Der skal ikke bruges nogen former for pastamaskiner eller udstikker-forme, ingen redskaber andet end hænder og 5 minutters øvelse.
Dejen samles hurtigt, æltes 10 minutter ( traditionelt æltes den i hånden – jeg bruger maskinen pga. generel utålmodighed og total mangel på zen-fornemmelse ved at ælte dej – tværtimod opbygges en svag agression mod verden som hele, og specifikt mod dejen.. så. ) hviler 30 min.- og så er man klar til at rulle og forme.
Man kan vælge ikke at bruge semolina-mel, resultatet bliver stadig virkelig godt. Blot skal man huske at bruge Tipo 00 mel med et højt proteinindhold ( min 12%). I denne opskrift erstattede jeg semolina med fuldkorns Manitoba og det fungerede perfekt.

Cavaletti til 4 personer

200 g Tipo 00 hvedemel
50 g semolinamel.
135 g håndvarmt vand
1 1/2 tsk salt – opløst i vandet.

Ingredienserne blandes, og dejen æltes til den er glat – omkring 10 minutter. Jeg samler dejen hurtigt på bordet, og lader maskinen klare resten.

Dejen pakkes i film og hviler en times tid – eller natten over i køleskabet.
Del dejen i 4, og rul hver stykke dej ud til en lang pølse, der er omkring 0.75 cm i diameter.
Skær små “puder” af dejen, på omkring 0,5 – 1 cm længde.
Når alle puderne er skåret, formes pastaen med tommenfingeren til snoet aflang form – Cavaletti.
Hvis man ruller pastapølserne dobbelt så tyndt ud, og skærer små pølser på omkring 2-3 cm ud, og derefter former pastaerene ved hjælp af to/tre fingerspidser – så hedder pastaerne lige pludselig Cicatelli.

Se med fra begyndelsen på videoen, hvor Lucca former Cavatletti som det allerførste.

Det er nærmest umuligt at forklare hvordan pastaerne skal formes, så prøv og se hvordan Lucca gør i videoen ovenfor. Det kræver en smule gelinde, men er absolut ikke svært.

Traditionelt laves disse pastatyper udelukkende af pasta-dej uden æg, og purister vil hævde at det ikke kan lade sig gøre at få et autentisk resultat på en æggebaseret dej, men jeg er stor fan af alt ekstra cremet og proteinholdigt, og derfor laver jeg dem egentligt hellere af denne opskrift:

Pasta-dej med æg

Til 8 personer:
300 g Tipo00- mel
185 våde ingredienser. Start med at slå to æg ud i en skål, tilsæt tre æggeblommer og fyld efter med vand, til du når op på de 185 g.
2 tsk groft salt.

Æltes sammen, filmes og hviler en time.
Denne dej er sådan en slags all-round, og kan bruges til alle (de, jeg kender ) former for pasta. Æggeblommerne giver en dejlig farve til dejen, og giver et ekstra “sejt” bid i den færdige pasta.

Servér Cavaletti, vendt i en god tomatsauce, sammen med en håndfuld ruccola, måske spinat og ekstra-fine ærter, masser af parmesan, et godt drej peber og til slut et bløp at den dyre olivenolie, der smager virkelig meget af græsmark, og som man ellers ikke ved hvad man skal stille op med.

Buon Appetito! ~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.