Bedste brioche burgerboller

Denne opskrift på de ultimative brioche boller og -brød er super-nem at gå til, blot skal man huske at lade dejen hvile på køl til den er helt kold, og derefter arbejde hurtigt når bollerne formes, for dejen er meget lind, og bliver helt usansynligt klistret, hvis den bliver for varm. Det allerbedste er at lade dejen stå natten over på køl og samle sig, og det hjælper også meget at dyppe fingrene i olie, inden man skal arbejde med dejen.

Bedste brioche-opskrift til burgerboller og brød

410 g sammenpiskede æg
80 g sukker
200 g lun mælk
25 g gær

700 g mel med højt proteinindhold
5 g bageenzym ( kan undlades )
12 g salt
200 g koldt smør i tern

Æg, mælk, gær og sukker røres sammen i røremaskinens skål.
Mel, salt og bageenzym tilsættes lidt efter lidt. Dejen æltes 5 minutter ved medium hastighed.
Tilsæt smørret lidt efter lidt, og ælt så dejen 15 minutter ved medium hastighed.
Dejen er meget klistret og “flydende”.
Hæld dejen over i en olie-indsmurt skål, og lad den hvile til den er helt kold, minimum to timer og op til 24 timer. Des længere den står, des lettere bliver den at arbejde med.

Imens laves små folieringe med en diameter på 10 cm og en højde på 1-2 cm klar. De laves bare ved at folde foliestykker sammen, og klipse dem i siden.
Pensl eller spray ringene indeni med olie. Ringene hjælper med til at holde formen på den meget livlige dej under hævning og bagning.

Vej boller af på 80 g, som forsigtigt “foldes ind” i sig selv og formes til runde boller.
Læg hver bolle midt i en ring. Tryk bollen lidt flad ved forsigtigt at trykke undersiden af en lille skål ned ovenpå hver bolle.

Man kan også lave briochebrød, ved at lave aflange boller, og lægge dem tæt i en brødform.
Spray boller og brød med olie, film dem og lad hæve til dobbelt størrelse – det tager omkring 2 timer ved alm. stuetemperatur.

Ovnen forvarmes til 175 grader.
Bollerne og brødet pensles med æg, og evt. topping drysses over.
Bag bollerne til de er gyldne og lyder hule når man banker på dem,- omkring 10-15 minutter. Folieringene tages af når bollerne er helt kolde.

Brødet skal have længere tid, omkring 20-30 minutter. Man kan lægge et stykke folie hen over brødet, hvis det bliver for mørkt på toppen undervejs.

Næste projekt bliver at lave hjemmelavet cheddar-smelteost, istedet for de smagsløse plastic-pakkede skiver.. Så er Herreburgeren også ved at være i hus!

Briochebrødet gik i koks, fordi jeg tog det alt for tidligt ud af ovnen ( .. ) og er derfor ikke foreviget i denne post. Men efter alt at dømme ud fra Herren, Ældsten og Yngstens reaktioner på deres brioche-lørdags-burgere, tænker jeg at der igen snarest skal laves brioche. Næste gang skal det dog serveres ristet med en god salat og den usandsynligt lækre andelevermousse til Bedsterne, når de kommer på besøg i løbet af ugen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.