Verdens bedste, bløde Fastelavnsboller med syltetøj og creme

Fastelavnsbollerne er pyntet af med henholdsvis hvid glasur, kakao-glasur, frysetørrede hindbær og et klokkeblomst-drys guldstøv

Kager bliver der ikke produceret mange af i Stærekassen – mest fordi jeg ikke er udstyret med en sød tand, og også fordi Herren i huset ikke synes det er noget specielt hyggeligt ved hjemmebagte kager, selvom han generelt er ret glad for søde sager. At have et kagefad stående lokker til frådsen og konstant små-nipperi, og det er han helst fri for.
Selvsamme Herre kan finde på at hjembringe en enkelt pakke blomme i maderia fra tilbudskassen i den lokale Fakta, for at gemme den i flere måneder, og udelukkende nyde en enkelt hver fredag, selvom han garanteret aller-dybest inde har stor lyst til at drible hele kassen ned på nul-komma-fem. Go figure.

Yngsten har arvet en hel del af min indifference overfor søde smage, og kan ligefrem finde på at gemme halvdelen af fredags-slikket, for ti minutter senere at glemme alt om reste-posens eksistens. For hans skyld kunne køkkenet være proppet fuldt af bagværk: han ville nyde en eller to stykker, og så ville det være fint at stoppe og lade fadet stå.

Ældsten er på den anden side, og desværre for ham, ( undskyld Skat! ) udstyret både med sin fars glæde for søde sager, og derudover med sin mors uudholdeligt slatne rygrad overfor alt, der involverer nogen former for hedonistisk udfoldelse.

Og jeg forstår Ældsten: som barn drev jeg hans mormor til vanvid ved konsekvent at stjæle hver og en dåse vanillesukker, hun hjembragte til krydderiskuffen, med fremtidige bageprojekter in mente.
Godt gemt under et bord, eller bag en sofa sad jeg med yndlingsbogen i skødet og forsvandt ind i misbrugens tåger flere timer i træk, nærmest indhalerede sukkeret ved hjælp af en lillebitte dukketeske, vel vidende at der ville falde brænde ned, så snart tyveriet blev opdaget.
For at vinde tid, satte jeg den tomme emballage tilbage på sin plads i skuffen, og derfor skete opdagelsen af den forsvundne vanille naturligvis altid lige inden vi skulle have gæster, og hele huset i forvejen kørte på de høje nagler.
– For F.. nu har hun gjort det igen! Kan hun kke bare lade de dåser stå, jeg bliver vanvittig. Jamen, nej, og gæsterne kommer om en time!
Og så: skammens lange gang af sol-hede eller isvinter-kolde gader, efter en ny dåse. Helt ned til Corner Kiosken 6 gader væk, røde ører og brændende øjne – en gang tyv, altid tyv.

– Altså er der i disse sukkerpolitik-tider ingen grund til at udfordre skæbnen, og slide mere på den i forvejen tynde selvkontrol, ved at producere bagværk med for højt sukkerindhold, selv om det af og til kunne være hyggeligt at producere andet end luftige madpakkeboller med kartoffel, Pinza Romana og Bagerens Rundstykker.

Heldigvis lå der i torsdags en besked i postkassen på Aula fra fra Yngstens lærer-team om, at de til fastelavnsfesten manglede en frivillig til at bage boller. Og siden det er meget lang tid siden sidste sukkerbrødsbagning, og de søvnløse natte-togs-tanke-nætter alligevel bliver brugt til alskens mad-relateret research, hoppede jeg på.

Selvsagt ejer jeg ingen opskrift, så der blev googlet. Til sidst fandt jeg denne opskrift, og den er så god, at jeg nu er blevet udnævnt til officiel fastelavnsbolle-bager for årgangen i årene fremover, samt har måttet love pigerne i 1.b, også at bage bollerne til Yngstens fødselsdagsfest til sommer.

Denne opskrift er udviklet af, og lånt direkte fra den skønne bage-nørde-blog, som drives af Lene, og som findes her: Bagvrk.dk.
Lene sender også et nyhedsbrev ud, som man kan tilmelde sig, og få nye bage og -kagerelaterede opskrifter, tips og tricks direkte i sin mailbox.

Verdens bedste gammeldags fastelavnboller

Note: dejen virker meget klistret når man lige går i gang med at ælte, men man skal lade være med at falde for fristelsen til at putte mere mel i. Når den er æltet færdig, og har hævet første gang, er resultatet en blød og super-elastisk dej, som er skøn at arbejde med. Det er bedst ( nemmest ) at ælte dejen i en maskine.

Man starter med at lave vanillie-cremen, så den kan nå at køle ned inden bollerne skal fyldes.

Vanillecreme

  • 1 tsk. flydende vanille (eller en hel vanillestang)
  • 3½ dl. mælk
  • 4 æggeblommer
  • 100 g sukker
  • 30 g Maizena
  1. Bring mælken i kog med den flydende vanille. Kom æggeblommerne i en skål og pisk dem godt med sukkeret, til blandingen bliver lysere. Sigt maizenaen i, og bland det uden at piske. (Hvis du bruger vanillestang, skal den flækkes og kornene skrabes ud, før den koges med mælken.)
  2. Hæld den kogende mælk i æggeblandingen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden og bring det i kog under stadig omrøring. Lad cremen koge sagte i et par minutter under kraftig piskning. Pas på, det ikke brænder på. 
  3. Først bruser cremen op, og så lægger den sig og bliver til en tyk, gul creme. Hæld cremen over i en skål, og dæk cremen til med husholdningsfilm helt ned på overfladen og sæt den i køleskabet. Lad vanillecremen afkøle helt.

Derudover skal du bruge:

  • 1 glas bagefast hindbærmarmelade, 350 g (fx Cremet fra Den Gamle Fabrik)
  • Glasur af flormelis og kogende vand
  • Frysetørrede hindbær til pynt

DEJ

  • 250 g smør eller bagemargarine
  • ½ liter mælk
  • 75 g gær
  • 75 g sukker
  • ½ tsk. salt
  • 1 æg
  • Ca. 950 g mel
  1. Smelt smør eller margarine og hæld det i røreskålen. Tilsæt mælken, så det er håndvarmt og smuldr gæren ud i det. Tilsæt sukker, salt og æg og derefter melet lidt ad gangen. 
  2. Lad røremaskinen gøre arbejdet, og ælt dejen i mindst 10 minutter, så den er elastisk, blød og slipper siden af skålen. Dejen er lidt klistret. Det skal den være. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i en halv time.
  3. Del dejen i to, og rul den ud til 3-4 millimeters tykkelse. Skær dejen ud i kvadrater på ca. 12×12 cm. Læg en teskefuld marmelade og en barneskefuld creme på midten af hvert kvadrat.

Samling af bollerne:

  1. Saml hjørnerne, træk midten af hver side op sammen med, og “nulr” samlingen lidt, så den bliver helt tæt. (Her er det supervigtigt, at du ikke har brugt for meget mel i dejen, for den skal være så elastisk, at den kan give sig og lukke tæt.) 
  2. Vend fastelavnsbollen om, og tril den under håndfladen, som når du triller almindelige boller. Nu er dejen godt spændt ud, og fastelavnsbollen er fint rund. Sæt fastelavnsbollerne på en bageplade med bagepapir med lidt afstand. – Der bliver ca. to plader á 18 fastelavnsboller.
  3. For at undgå, at fyldet flyder ud, laves en blød fordybning midt på hver bolle med en finger. Lad fastelavnsbollerne hæve et lunt sted under et fugtigt viskestykke i 45 minutter. 
  4. Imens varmes ovnen op til 240°. (Alm. ovn, ikke varmluft.)
  5. Fastelavnsbollerne pensles med mælk og bages i ca. 12 minutter (én plade ad gangen) og køler derefter af på en bagerist under et fugtigt viskestykke.
  6. Når de er kølet af, pyntes de med en lidt tyk glasur og lidt frysetørrede hindbær, samt evt. guldstøv.

Tip: Fastelavnsbollerne kan fryses uden glasur.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.