Hjemmelavet smelteåååst. Bedste burger 2.0Billeder fra smelte-produktionen: et enormt rustfri stål-kar, gemt i det snuskede baglokale på mejeriet. Alle de ukurante osterester, fedtede skorper og oste-misfostre kastes gedulgt derned sidst på dagen af kolonner af fodslæbende mejerister. De vasker straks efter ugerningen deres hænder i tavshed, skynder sig så hjem med kasketten hevet helt ned over øjnene.
Så: fugtig stilhed i rummet med karret, mens natten lukker sine ensomme hænder over dagens flamme.
I den aller-sidste time, inden en ny dag får øjne, åbner en uset dør sig bag karret. En lasket skygge med en smudset- hvid spand i hånden kravler ud af skygerne, og op ad karrets sider. Ud af spanden, hen over de ynkelige skorper, strømmer osteverdens svar på læsket kalk, der belejligt opløser alle spor af liget i badekarret, nemlig smeltesalt a.k.a. Natriumcitrat i effektivt samarbejde med Na6p6o18, også kendt som Sodium hexametaphosfat.
Skyggen opløses, en dejkrog af uhyrlige proportioner sænkes hvinende ned fra loftet. Skjulte maskiner går i gang med et brøl, dejkrogen roterer hurtigere og hurtigere nede i de ulykkelige ostestykker, der snart opgiver deres faste former og forvandles een stor, trægt slaskende ostemasse.

” Landsbymejeriets hemmeligheder ” af CDS Lowe

Smelteost i plastickuvert ligger absolut i bunden på lødigheds-skalaen over sunde og nærende fødevarer. Et pinligt produkt, både at indkøbe og bruge,- så tag dog at købe rigtig, håndlavet ost istedet, come on!

At smelteost smager kunstigt, og føles helt grund-forkert at putte ind i sin krop, behøver ikke at afholde nogen ( mig ) fra at indtage det, dog altid under dække af behørige undskyldninger, så som:

1 ) I dag har jeg tid til at hygge en time på sofaen inden ungerne kommer hjem, så jeg køber lige en Reje 9% og en pakke knækbrød.

2 ) ” Jeg snupper lige denne hersens Lillebror-hapser”.
Og så een til og så liige. Dette sker som regel når vi er på besøg hos venner med små børn, da jeg kunne ikke drømme om at købe Lillebror “ost” under nogen former ( de ville holde ca. 1/2 time i vores køleskab ).

3 ) Når der laves Herre-burgere med smeltecheddar fra de små plastic-kuverter :
” Hov! Den’ der skive ost knækkede på vej ud af papiret.. den må jeg da lige spise, så den ikke går til spilde.. ( ulogisk, I know ) “.

4 ) ” Åh-gud, jeg tror, jeg dør.. Jeg MÅ have en ristet bagel med smelteost, en skål guacamole, en Erdnuss-flip, et glas flad champagne, et net appelsiner, og så Babette eller Heinesen, for at komme igennem dagen” ( Sker heldigvis kun en gang årligt, dagen efter Nytårsaften )

Og så faldt jeg forleden uge over en opskrift på, hvordan man kan lave sin egen burger-smelteost i sous viden.
Altså, prøv nu at høre: sådan nogle skiver af blød og cremet, ultra let-smeltende ost, lavet af rigtig cheddar, af god øko-mælk, hjemmekværnet smør, og så lidt #fortrængkemikalierne.

Jeg burde være løbet den modsatte vej, have lukket siden ned og slettet søge-historikken på computeren, aldrig mere have tastet ordet “ost” på nettet igen. Naturligvis gik jeg ( heelt høj ) direkte ind på linket til #fortrængkemikalerierne, bestilte to hvide Poser hjem med ekspress-post-levering dagen efter, susede derefter til ostehandleren og hjembragte et stykke dejlig cheddar.


Hvem skulle have troet at det var muligt at lave sin egen smelteost – oven i købet med et absolut minimum af arbejde og tid?
Det tager 20 min at lave selve osten, og to timer for den at køle ned efterfølgende. Indtil nu har det derudover taget to dage, og en uudholdelig mængde stamina, at holde nallerne væk, så hele den færdige ost ikke når at forsvinde, inden der skal tages billeder. Indtil nu er den svundet med 50%

Update, to dage senere.
Ja, så skete det alligevel: hele osten er væk. Dog må jeg til forsvaret sige, at jeg delte The loot med Yngsten og Herren i huset, da vi fik burgere til aftensmad i går.
Og siden det er weekend, og vi tre er alene hjemme, fordi Ældsten er på skiferie med bedstevennen, og vi derfor trænger til lidt ekstra, og alt det der’, lavede jeg dobbelt portion, så vi kan varme hver vores bøf-og-bolle i mikroen til frokost, efter vi har været Thurø rev rundt i søndags-solskinnet.

Hjemmelavet cheddar-smelteost til burgere / toast

Opskriften er fra Chefsteps.com.
De to slags salte kan købes hos Hjemmeriet

  • 300 g god cheddar
  • 120 g mælk
  • 30 g klaret smør
  • 9 g Natriumcitrat
  • 4 g salt
  • 1 g Sodium hexametaphosfat ( Grahams salt )

Sous viden forvarmes til 75 grader.
De tre slags salte blandes grundigt sammen.
Osten skæres i mindre tern, og alle ingredienser hældes ned i en pose, der kan tåle at komme i vandbadet. Det er ikke nødvendigt at vakuumere posen.
Posen lægges i vandbadet, og varmer til osten er helt smeltet, omkring 15 minutter.
Imens osten smelter, kan man klippe midten af en danskvands-flaske ud, så man har en form til at hælde den færdige ost op i.

Blend osten, til den er helt jævn, og hæld den op i oste-formen.

NB! Osten stivner forholdsvist hurtigt, så hvis det er fimbulvinter ( pliske-plaske-stormvejr ) udenfor, og dit køkken er lige så pivende utæt og iskoldt, som mit, er det en god ide’ lige at have varmet blenderglasset op med kogende vand, inden osten hældes i. Så risikerer man ikke at massen samler sig som en stivnet klump omkring blenderbladet, ej heller at motoren på blenderen kommer så meget på overarbejde, at den beslutter sig for at begå Harikiri indhyllet i en sort, stinkende røgsky. Just saying.


Læg forsigtigt et stykke film ned på toppen af osten, for at forhindre at den trækker skind.
Så på køl, til den er helt kold.

Denne opskrift giver en ost, der har omkring samme smelte-evne og konsistens som de cheddar-konvolutter, man køber i den lokale Rema.
– Blot naturligvis med langt bedre smag!
Hvis man putter en smule mere af de to smelte-salte ( 1 g af hver, ca ), bliver konsistensen mere hen af Buko-smelteost.

Man kan prøve sig frem. Inde på Hjemmeriets hjemmeside, finder man en fin grundopskrift på gl. daws smelteost, ligesom de på Chefsteps.com har mange, mange, mange flere variationer over temaet smelteost og smeltet ost..

~ Velbekomme ~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.